28.2 C
Willemstad
• vrijdag 17 september 2021 22:52

Laatste reacties

- Advertentie -

Quote | Rolling Stones-papers: hoe Mick Jagger belastingontwijking promoot via Curaçao

Henk Willem Smits | Teruglezen: artikel van 19 april 2016

‘Met €5 miljoen kom je er niet’, vertelde Johan Derksen in talkshow Pauw over wat het kostte om de Rolling Stones naar Cuba te halen afgelopen maart. Die dikke €5 miljoen is betaald door Quote 500-lid Gregory Elias, medeoprichter van trustkantoor Intertrust en tegenwoordig eigenaar van United Trust, met filialen te Willemstad, Curaçao en de Amsterdamse Zuidas. Een fantastische stunt, maar waarom deed Elias dat? Wij hebben wel een idee.

Elias is een hele grote in de trustwereld. Zijn klantenbestand bestond vroeger uit onder andere Cor Coster, Johan Cruijff en Steffi Graf. Tegenwoordig loopt het klantenbestand uiteen van Marcel Boekhoorn tot Buck Groenhof. Hij zou de rijkste man van Curaçao zijn, maar zelf wil hij daar niks van weten. Elias blijkt ook in ieder geval één keer met Mossack Fonseca te hebben gewerkt, maar dat kan toeval zijn. Elias reageerde niet op het verzoek een reactie te geven, en dat is gebruikelijk, hij houdt de pers het liefst zo ver mogelijk op afstand.

- Advertentie -

Dat Elias zich dan ook in de kijker speelde door een concert van de Stones op Cuba te financieren is zeer opmerkelijk. Er zijn zelfs beelden van hem getoond in Pauw (zie de vido hieronder), een unicum. Dat doet de vraag rijzen, waarom geeft deze miljonair  én meer dan €5 miljoen uit én laat hij zich nog filmen ook?

We stonden voor even voor een raadsel, tot nu. Want het blijkt dat het hervormende Cuba in zijn streven naar wat meer openheid een belastingverdrag heeft gesloten met Curaçao. Daarvan heeft Cuba er maar twee getekend, wat betekent dat Curaçao nu zeer aantrekkelijk is voor internationale investeerders om via dit eiland geld te pompen in Cuba. In belastingverdragen worden afspraken gemaakt over belastingheffing van ondernemingen die in beide landen actief zijn (zie kader onderop). Officieel zijn ze bedoeld om dubbele heffingen te voorkomen, in de praktijk blijken ze door gebruik te maken van brievenbusvennootschappen toepasbaar voor multinationals om belastingheffingen goeddeels te voorkomen.

‘Door het verdrag kunnen internationale partijen makkelijker en goedkoper qua belastingheffing via Curaçao investeren in Cuba’, meldde Ralph Palm, voorzitter van Curaçao International Financial Center (CIFC) trots vlak na het sluiten van het verdrag. ‘We zijn erg optimistisch dat dit verdrag veel mogelijkheden biedt voor de internationale financiële sector om nieuwe diensten aan te bieden aan onze cliënten’, vertelde Palm aan de Curaçaose krant Amigoe.

De VS hebben eind vorig jaar het handelsembargo tegen Cuba opgeheven, waardoor het land sterk in de belangstelling staat van het internationale zakenleven. Toen Palm ging kijken, zaten alle hotels vol. Die internationale investeerders zullen zich niet zelf gaan vestigen op Curaçao om gebruik te maken van het belastingverdrag. Want daar kunnen ze namelijk United Trust van Elias goed voor gebruiken. Trustkantoren als United richten een (brievenbus)vennootschap op waardoor gebruik gemaakt kan worden van de lokale belastingverdragen.

- Advertisement -

Maar hoe laat je de wereld weten dat je via Curaçao naar Cuba moet als internationaal bedrijf? En hoe maak je reclame voor jezelf in een land zonder billboards of tv-commercials? Juist, je vliegt de Rolling Stones in. Iedereen weet nu bij wie je moet zijn om belastingvriendelijk zaken te doen in Cuba, en Cubanen weten waar je heen moet om internationaal zaken te doen. Die €5 miljoen zou Elias wel eens heel snel terug kunnen hebben verdiend.

Hoe werkt een belastingverdrag?

Stel, een groot Amerikaans bedrijf dat investeert in een Afrikaans land, zet een brievenbusfirma op in Nederland. Want Den Haag heeft zowel met het Afrikaanse land als met de VS een belastingverdrag. De VS heeft doorgaans niet zo’n geraffineerd, rechtstreeks belastingverdrag met het Afrikaanse land. Wanneer de Amerikanen het in Afrika verdiende geld direct naar de VS halen, wordt er in Afrika belasting geheven, bijvoorbeeld 15%, en in de VS nog een keer, daar 35% zelfs.

Als de afspraak tussen het Afrikaanse land en Nederland in het belastingverdrag is dat het Afrikaanse land bij een Nederlandse investeerder slechts 5% belasting vraagt, scheelt dat dus al 10%. Vanuit Nederland kan het geld voor een zacht prijsje overal heen, want ons land kent de zogenaamde deelnemingsvrijstelling, waardoor geen belasting hoeft te worden betaald bij de export van het geld. Het Amerikaanse bedrijf kan het geld dus naar Amerika halen, maar ook stallen op een belastingparadijs als Zwitserland of Bermuda.

Bron; Quote

Naschrift KKC

Dit is een artikel van 19 april 2016, die de Knipselkrant kennelijk heeft gemist. Bij deze herstellen we de fout door alsnog plaatsing.

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. Het is wel jammer dat ze voor dit stukje een fragment met Johan Derksen hebben gekozen. De man schijnt een racist te zijn of althans maakt vaak racistische grappen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Rijksoverheid | Sluiting drugspanden op de BES-eilanden

De gezaghebbers van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) constateren een toename in drugshandel vanuit woningen en lokalen. Nu ontbreekt vaak de wettelijke grondslag...

ParadiseFM | Caribbean Motors failliet volgens eigenaar Autocity

Caribbean Motors is in feite failliet. Dat zegt Jolly Holding, de Arubaanse eigenaar van AutoCity, Ultimate Automobiles en Crown Automotives, in het Antilliaans Dagblad. Door verschuivingen in...

Democracy now! | Friday, September 17, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 17 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nog geen toestemming Centrale Bank Aruba voor verkoop Banco di Caribe

De Centrale Bank van Aruba (CBA) heeft nog geen toestemming gegeven voor de verkoop van Banco di Caribe aan United Group Holdings. Zo schrijft de CBA vrijdag...

Nu.cw | Aruba Tourism Authority richt zich op duurzamer toerisme

De ATA-directeur Ronella Croes heeft woensdag tijdens een bijeenkomst met de minister van Toerisme, Dangui Oduber, haar marketingplan voor 2022 toegereikt. Aruba Tourism Authority (ATA) heeft een strategie...
- Advertentie -