30 C
Willemstad
• zaterdag 2 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Quote | Familiebedrijven vrezen opheffing anonieme eigendomsstructuren

HomeMediaQuote | Familiebedrijven vrezen opheffing anonieme eigendomsstructuren

Europees UBO register in aantocht | Door Henk Willem Smits

Zeker is er een heel, heel groot gevaar: het blauwe gevaar. De tegenwoordig virtuele blauwe envelop van de fiscus. Met Stichting Administratiekantoren, trusts en andere verhullingsmethoden is het makkelijk voor mensen met veel geld om belasting te ontwijken. Bijvoorbeeld door intellectuele eigendommen of aandelen op Curaçao te stallen, wat bij erfopvolging van pas kan komen om successiebelasting te ontlopen.

Niet alleen Den Haag, ook Brussel is drukdoende met de invoering van een UBO-register, een soort Kadaster voor aandelen in bedrijven. UBO staat voor ‘ultimate beneficial owner’, oftewel de persoon die de eventuele winst van een bedrijf uiteindelijk opstrijkt. Het Europees Parlement stemde maandag over het plan en stemde voor. Nederlandse familiebedrijven lopen over dit voorstel al maanden driftig te stampvoeten.

Een eerder bericht op onze site over het aanstaande UBO-register leverde hedenochtend deze mooie anonieme brief op, aangevuld met een verwijzing naar deze notitie van de belangenvereniging van familiebedrijven FBNed, en dit artikel in Forum, het ledenblad van VNO-NCW.

brief_ubo

Boodschap van briefje en artikelen: zo’n UBO-register is een ernstige schending van de privacy en ‘maakt het criminelen wel heel makkelijk’. ‘Gaan we binnenkort meemaken dat inbrekers met een lijstje ‘rijke ondernemers’ op pad gaan’, schrijft Forum. ‘Net als de Haagse inbrekersbende die in 2012 rondtrok met de Quote 500 in de hand.’

Dat laatste is een verzinsel van een voorlichter van de Haagse politie en iets wat we tegenwoordig nepnieuws zouden noemen. De Haagse roversbende maakte geen gebruik van de Quote 500, want ze kochten (of steelden) geen tijdschriften, alles deden ze digitaal. Onze lijst bestond toen niet in digitale versie (inmiddels voor onze abonnees wel, alhier). De Haagse Ali Baba’s maakten vooral gebruik van Funda, waarop precies te vinden is wat de betere buurten in dit land zijn. Een corrupte ambtenaar op het Haagse stadhuis hielp de club ook aan gegevens.

Dat gehamer op veiligheid en met name door VNO op kidnappers is natuurlijk sowieso onzin, want elke rijke familie weet dat ze zich moeten beveiligen met camera’s, alarmsystemen, saferooms en kluizen, al was het maar omdat buurtgenoten, andere leden van de hockeyclub en werknemers kunnen zien dat er knaken zijn. Helaas maar waar, en daar heeft niemand onze lijst voor nodig. Kidnappingen komen amper voor, omdat het een hele domme manier van criminaliteit is die altijd uitkomt en waar hele zware straffen op staan. Daders blijken altijd geestesziek en bekenden van de familie, zie Melchers (dader was kennis van de bridgeclub), Terwindt (dader was iemand uit hetzelfde dorp), Gerrit Jan Hein (pre-Quote 500, dader bekend met de familie) en Heineken (ook pre-Quote 500 en hoofddader was zoon van een oud-werknemer).

Betekent niet dat we de kritiek op het UBO-register van familiebedrijven niet snappen. Zeker is er een heel, heel groot gevaar: het blauwe gevaar. De tegenwoordig virtuele blauwe envelop van de fiscus. Met Stichting Administratiekantoren, trusts en andere verhullingsmethoden is het makkelijk voor mensen met veel geld om belasting te ontwijken. Bijvoorbeeld door intellectuele eigendommen of aandelen op Curaçao te stallen, wat bij eventuele erfopvolging weer van pas kan komen om de successiebelasting te ontlopen.

Geeft niks verder, tot een jaar of tien geleden maakte niemand zich daar echt druk over en werd het normaal gevonden. Dat veranderde pas toen de crisis erin hakte, en is nog eens versterkt doordat opvattingen als die van Thomas Piketty mainstream zijn geworden. Vandaar dus dat UBO-register, opdat niet alleen kleine luiden belasting betalen, maar ook mensen die zwemmen in het geld en dat nu dankzij dure adviseurs en constructies wegsluizen. Transparantie is in dit verhaal juist heel belangrijk, want hierdoor kunnen politie-agenten, Fiod-ambtenaren of andere speurneuzen snel en makkelijk fraude ontdekken. Daarnaast kunnen bij een transparant UBO-register collega-ondernemers, werknemers, geïnteresseerde burgers en pers zorgen voor sociale controle. Een touwtje uit de brievenbus-bv, zeg maar. Met het oog op inbrekers verlangt het Europees Parlement dat degene die informatie opvraagt uit een UBO-register, zich dient te registreren, en dus ook bekend is.

Vervelend voor rijke families, natuurlijk, maar tijden veranderen. Het heeft ook nog een voordeel trouwens, het Europees Parlement komt in hetzelfde plan ook met maatregelen om de bureaucratie rond vennootschappen stevig in te perken. Behalve dat overheden dus meer belastinggeld kunnen innen, zal het volgens het Parlement zorgen voor een stijgende economische groei in Europa. Profiteren we dus allemaal van.

Bron: Quote

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties