30 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

PS zet vraagtekens bij benoeming nieuwe PG

Cordoba: ‘Nederland gebruikt Curaçao als kliko’

Guus Schram
Guus Schram
- Advertentie -

WILLEMSTAD — Regeringspartij Pueblo Soberano (PS) zet haar vraagtekens bij de benoeming van Guus Schram als de nieuwe procureur-generaal van Curaçao en St. Maarten en van Bonaire, St. Eustatius en Saba. Volgens PS-Statenlid Jaime Cordoba heeft Schram een besmet verleden en gebruikt Nederland Curaçao als een kliko om hier personen aan te stellen die in Nederland grove fouten hebben gemaakt.

Advertentie

De benoeming van Schram werd gisteren geformaliseerd in de vergadering van de Rijksministerraad.
Dit gebeurde op voorstel van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD).
Tijdens Konsenshi Sivil – het dagelijkse infoprogramma van de PS – afgelopen donderdag haalde Cordoba fel uit naar de benoeming van Schram.
Zo wilde hij weten waarom er maar twee sollicitaties op de vacature zijn gekomen en waarom juist Schram benoemd moest worden.
Volgens hem gaat het om een spelletje van Nederland, omdat de enige andere sollicitant een gepensioneerde was.
De nieuwe PG, die per 1 februari zal aantreden, is volgens het PS-Statenlid ‘besmeurd, niet integer en helemaal afgegaan’ in Nederland.

Hij is iemand die verkeerde dingen heeft gedaan. Denk je nu echt dat zoiets had kunnen gebeuren als het een Curaçaoënaar zou zijn geweest? Hij zou dan niet eens de kans hebben gehad om te solliciteren. Vanaf daar zou zijn kandidatuur zijn gestopt. Tegen diegenen die constant zeggen dat Nederland van ons houdt (wil ik zeggen, red.): zij moeten nu begrijpen dat Nederland ons als kliko gebruikt, waar ze hun afval dumpen. We zijn een opslagplaats voor hun vuilnis geworden”, aldus het Statenlid van de week.

Cordoba waarschuwde in het programma dat er nu zeker mensen naar voren zullen komen die aan zullen geven dat de nieuwe PG een foutje heeft gemaakt.

Maar als wij Curaçaoënaars een foutje maken, dan is het meteen een grote fout. Waar zijn alle kranten gebleven die dit moesten onderzoeken, want Schram heeft gelogen. Hij heeft voor de rechter gelogen. Hij is niet integer. En zo iemand gaan wij nu accepteren. Als hij een Curaçaoënaar zou zijn geweest, dan kan ik je garanderen dat iedereen over hem zou zijn gevallen.”

Het PS-Statenlid vroeg zich ook af wat voor gevolgen de benoeming van Schram heeft voor de autonomie van Curaçao.
Hij stelde dat er met de pensionering van de huidige PG, Dick Piar, een eind is gekomen aan een periode van bijna 50 jaar dat niet- Europese Nederlanders aan het hoofd stonden van het Openbaar Ministerie.

Wat is er gebeurd dat wij hiervoor geen lokale mensen konden vinden? Ze beginnen met het stellen dat je geen ervaring hebt. Maar (voormalig PG en oud-gouverneur, red.) Frits Goedgedrag had geen enkele ervaring bij het OM toen hij werd aangesteld”, aldus Cordoba.

Volgens hem dient de PG een manager te zijn, die leiding moet geven aan het OM.

Wij hebben voldoende getalenteerde jonge mensen daar. Waarom moet er zo’n besmeurd iemand worden aangesteld? In Nederland krijgt hij geen kans. Waarom accepteren wij dit? Wij van de PS willen hem niet. Wij willen een Curaçaoenaar op die post. En er zijn mensen in de regering die dit accepteren. Nederland is bezig om zijn oude machtspositie in te nemen. Het gaat alleen maar om wat Nederland wil. Ze zijn verder nergens in geïnteresseerd. Ze moeten ons met rust laten.”

 

Schram in opspraak

De naam van Schram kwam in Nederland in opspraak in verband met de vermeende inzet van infiltranten in het onderzoek naar drugstransporten in Turkije. De rechtbank was van mening dat het onderzoeksteam van het OM onder leiding van Schram tegen de bestaande regels in had gehandeld door een burgerinfiltrant in te zetten. Schram sprak dit echter tegen.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in
 1. Je mag er toch vanuit gaan dat de vertegenwoordiger van
  Curaçao in de RMR mevrouw Wiels (PS !!!) na ruggenspraak
  met premier Asjes ( PS !!!!) geen veto heeft uitgesproken
  over de benoeming van de heer Schram en dus im- of expliciet akkoord is gegaan met zijn benoeming.
  Conclusie: Cordoba ( PS !!!) staat te laag in de pikorde
  van de PS om vooraf hem hierover te consulteren en ook
  om hem vooraf over het intern genomen besluit te informeren.
  Ik neem toch aan dat Asjes hem een draai om zijn oren geeft
  i.v.m. zijn diffamerende opmerkingen over de heer Schram.
  Maar helaas doet ook Cordoba alles (en niets meer dan dat) om Curaçao te destabiliseren.
  (verantwoordelijkheid die hij van Wiels moest nemen -ministerpost- durfde hij echter niet aan. Blaten aan de zijkant dat is mijn kwaliteit zal hij gedacht hebben (en niets meer dan dat dus). .

 2. Schram zou infiltranten tegen drugsbendes hebben toegelaten, foei!
  Heel typische reactie vanuit de PS. Wat geeft hij impliciet aan?

  1. Voor makambas leggen we de norm voor integriteit veel hoger dan voor YDK. Zouden ze bij de PS nu niet inzien dat je daarmee de facto de makamba superieur verklaart? Raar hoor, zeker van de PS.
  (Wilsoe mocht van de PS als minister van Justitie dos Santos helpen en bleef hoog op de lijst en doet gewoon mee in de Staten, en ook het dossier van Asjes heeft genoeg ergere voorbeelden, maar dat moet allemaal kunnen he?)

  2. We willen geen makamba op die post want die kunnen we minder beinvloeden.
  (Is het raar dat er geen YDK wil zitten als de PS zich blijft afzetten tegen het OM? Wiels riep altijd dat het OM corrupt was. Nu Nederland “te hulp” schiet om -met onze instemming..neem ik aan, Marvelyne heeft in de RMR vast niet tegengestemd- een externe figuur neer te zetten die minder ontvankelijk zal zijn voor lokale corruptie, is het weer niet goed.)

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -