30 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 10:50

Laatste reacties

- Advertentie -

PS haalt uit naar Reforma

asjes: ‘Reforma poging om screening te omzeilen’
asjes: ‘Reforma poging om screening te omzeilen’

WILLEMSTAD — Reforma is een manier om voormalig premier en MFK-leider Gerrit Schotte zonder screening premier van Curaçao te laten worden. In deze bewoordingen omschrijft PS-premier Ivar Asjes het voorstel voor hervorming van het politiek systeem op Curaçao, die de MFK-leider voorstaat.

Tijdens de partijbijeenkomst van afgelopen zaterdag van Pueblo Soberano (PS) haalde Asjes uit naar Reforma en de MFK.

Hij hekelde het feit dat in het nieuwe systeem dat de MFK voorstaat de premier, maar ook ministers niet naar huis gestuurd kunnen worden.

- Advertentie -

De ministers hoeven niet op het parlement te steunen en worden door de premier aangewezen en benoemd. Asjes waarschuwde zijn toehoorders dat Reforma zal uitmonden in een return of investment.

“Je kan de corrupte en stelende premier niet naar huis sturen. Het creëert de mogelijkheid voor mensen om hun eigen ministerszetel te gaan kopen. En als zij eenmaal betaald hebben voor een ministerspost, willen zij hun investering tien keer terugverdienen”, aldus Asjes.

De PS-premier hekelde verder het feit dat afgelopen maandag tijdens de presentatie van advocaten die inhoudelijk op Reforma ingingen, er geen antwoord kon worden gegeven op de vraag hoe een premier naar huis gestuurd kan worden. Asjes verwonderde zich ook over het feit dat nu pas werd uitgelegd waar Reforma voor staat.

“Dus al die mensen die al maandenlang hun handtekening voor Reforma zetten – volgens mij moeten dat wel meer dan 100.000 mensen zijn geweest, als wij Reforma moeten geloven – hebben dat dus gedaan zonder dat zij weten waarvoor zij getekend hebben.”

De premier stelde waarde te hechten aan het huidige systeem, waarbij de Staten een belangrijke rol spelen.

“Het is een systeem van checks and balances. Als er gestolen wordt, als zij zelf elkaars dingen gaan afpakken, dan valt de boel in elkaar. Reforma is een poging om de screening te omzeilen. Het is een systeem, waarbij je zelf je ministerspost kan kopen. Dat is Reforma”, aldus Asjes.

De premier was niet het enige PS-lid dat afgelopen zaterdag naar Reforma uithaalde. Zo stelde PS-partijvoorzitter Edward Josep dat Reforma uiteindelijk naar dictatuur zal leiden, omdat maar één persoon alle macht zou hebben. Hij verwees in dit verband ook naar buurland Venezuela, waar de overleden Venezolaanse president Hugo Chávez in de grondwet had laten opnemen dat een gekozen functionaris bij het bereiken van de helft van zijn bestuursperiode naar huis kan worden gestuurd, middels een handtekeningenactie en een referendum waarbij minstens de helft plus een van alle stemmen die oorspronkelijk op de betrokken functionaris werden uitgebracht, aangaven dat zij van hem afwilden.

- Advertisement -

Statenlid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe stelde op zijn beurt dat Reforma was ingegeven door iemand die maar niet kan verkroppen dat hij geen premier meer is, en die er alles voor wil doen om weer premier te worden.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -