31 C
Willemstad
• maandag 15 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Progreso di Korsou Blog | Vijf jaar autonomie voor Curacao

HomeNieuwsProgreso di Korsou Blog | Vijf jaar autonomie voor Curacao
Progreso di Korsou Blog - Bienestar di Pueblo
Progreso di Korsou Blog – Bienestar di Pueblo | Een terugblik, en overpeinzingen voor de toekomst

De kranten staan deze dagen vol met interviews en persberichten van diverse politici en partijen die hun mening geven over vijf jaar autonomie, na 10-10-‘10. Wat opvalt is de eensgezindheid, wat toch vrij zeldzaam is onder lokale politici. Niemand is tevreden over wat Curaçao in deze vijf jaar bereikt heeft.

Nou verwachten we dit natuurlijk wel van oppositiepartijen zoals de PAR, die in het Antilliaans Dagblad fijntjes een opsomming geven van de chaos die ontstond na het versneld autonoom maken van een land dat daar op 10-10-‘10 nog helemaal niet klaar voor was.

Maar naast de PAR zien we bijvoorbeeld ook een citaat van de eerste GevMin van Curaçao (van de MFK): “Het is duidelijk dat onze politici nog niet het niveau hebben bereikt waar het parlement daadwerkelijk een vuist kan vormen tegen de regering“. Zowaar een hand (gedeeltelijk) in eigen boezem?!

Eensgezindheid met de rest zien we ook bij coalitiepartij PAIS, die via hun partijleider de vinger op dezelfde zere plek legt: “De kwaliteit en integriteit van de politici“. En Omayra Leeflang gaat een stap verder en legt de schuld expliciet neer bij Pueblo Soberano.

OK. Maar hoe nu verder? Hoe komen we concreet aan betere politici? Concrete voorstellen ontbreken. Aanscherpen van de screeningswet? Profielvereisten voor elk ministerschap? Herstellen van de Veiligheidsdienst? (hoor je niemand over).

Het gevaar van de negatieve spiraal is aanmerkelijk. Een situatie waarin de integere en kundige mensen aan de kant blijven staan, waarbij hun idealisme het aflegt tegen de angst voor de slangenkuil die de Curaçaose politiek is.

Dit leidt dan weer tot speculaties onder de intelligentia of we met onze volksaard niet beter af zouden zijn onder een presidentieel (of zelfs dictatoriaal !) stelsel dan met de huidige schijn van een parlementaire democratie. En dat riekt weer wat naar Reforma… waarvan de boodschap resoluut verstoten werd vanwege de boodschapper.

We hebben nog een jaar te gaan voor de verkiezingen, en het kan nog alle kanten op. Wij peilen graag bij onze lezers: welke hervorming is volgens u nodig en mogelijk binnen een jaar? En, wat is wenselijk, versus wat is waarschijnlijk?

Door de Redactie van Progreso di Korsou, 9 oktober 2015.

Bron: Progreso di Korsou.

Progreso di Korsou is een groep van mensen die graag een bijdrage willen leveren aan de ontwikkeling van het land Curaçao op vele terreinen, gericht op de lange termijn. Dit doen wij onder andere door via de (reguliere en sociale) media deel te nemen aan het maatschappelijk debat en onze meningen en adviezen te geven over tal van onderwerpen en beleidsterreinen. Hiervoor hebben wij een vaste kern van mensen en daarnaast af en toe gastschrijvers. Voorlopig wil Progreso alleen een platform bieden aan mensen om ideeën uit te wisselen en met elkaar de dialoog aan te gaan over sociaal-economische thema’s. Like en deel onze Facebookpagina. Samen sterk! Lees meer…

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties