26 C
Willemstad
• donderdag 30 maart 2023

Democracy now! | Tuesday, March 28, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Engeland levert bendelid No Limit Soldiers uit

Persbureau Curacao LONDON – Engeland heeft afgelopen vrijdag een lid van de No Limit Soldiers uitgeleverd aan Nederland. De man moet terechtstaan in het Themis II onderzoek dat...
- Advertentie -

PBC | Eerste vlucht British Airways verwelkomd op Aruba

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Afgelopen zondag is de eerste vlucht van British Airways vanaf London Gatwick geland en verwelkomd op de luchthaven van Aruba. British Airways vliegt het...

PBC | Ronny Cornelis krijgt van de rechter gevoelige tik op de vingers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het multidisciplinaire team onder leiding van Ronny Cornelis heeft van de rechter een gevoelige tik op de vingers gekregen. Bij verschillende acties in 2020...

PBC | Voorlopige aangifte winstbelasting moet vrijdag ingediend en betaald te zijn

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondernemers moeten hun voorlopige aangifte winstbelasting voor 31 maart indienen. Wie dat niet of te laat doet kan volgens minister Javier Silvania een verzuimboete...

ParadiseFM | Fataal verkeersongeval bij Mangusa Rio Canario

Een vrouw is vanmorgen om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Het verkeersincident vond plaats aan de Schottegatweg Noord, ter hoogte van Mangusa Rio. De vrouwelijke bestuurder...
- Advertentie -

Progreso di Korsou Blog | Het gaat goed met de economie, ja toch?

Progreso di Korsou Blog - Bienestar di Pueblo
Progreso di Korsou Blog – Bienestar di Pueblo

“Positief over de economie” kopte het Antilliaans Dagblad vandaag. Een mooi staaltje spindoctoring van de overheid. De realiteit wil dat de economie al twintig jaar in het slop zit (gemiddeld 0,1% groei), terwijl hetzelfde gemiddelde voor de ons omringende Caribische landen boven de 2% zit. Dit vanwege ons constante visieloze gebakkelei, navelstaarderij en onvermogen om “the bigger picture” te zien van de wereld waarin ons landje zich bevindt.

Ook de Raad van Advies en het Cft waarschuwen de regering voor teveel optimisme (pagina 7 van dezelfde AD editie), maar ook dit alles, met CBCS prognoses erbij, blijft gerommel in de marge. Twisten over tienden van procentpunten. Terwijl de potentie er wel degelijk is om structureel een grote groei (4+ %) in te zetten. Maar dan moeten we echt gaan hervormen.

We moeten af van die illusie dat een bouwprojectje hier en een hotel daar ons er weer een jaar bovenop helpt. Curaçao heeft een gesloten economie, waar gevestigde deelbelangen fel verdedigd worden en buitenstaanders niet welkom zijn. De lijst met door te voeren hervormingen is al jaren bekend uit vele rapporten, en signalen van o.a. de KvK en de VBC. Maar men wil of kan er niet aan.

We zitten op 13% werkloosheid en 37% jeugdwerkloosheid. Waar blijft de structurele hervorming van het Onderwijsstelsel? We moeten de aansluiting op de arbeidsmarkt verbeteren, maar sluiten het Kenniscentrum Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (KBB), en zitten nog steeds met een disfunctionerend Ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid & Welzijn.

Potentiële investeerders moeten nog altijd dozijnen aan vergunningen lospeuteren om ook maar te mogen beginnen. En geschoold personeel mogen ze al helemaal niet meenemen: dat moet eerst een jaar op de bureaucratie wachten. Waar is de rode loper? Waar is de immigratiehervorming?

Waar is de transparantie op energiegebied? Hoe groen willen we onze energie laten worden en per wanneer? De vaststelling van prijzen van electra, en met name benzine, en de besluitvorming rond de toekomst van de raffinaderij heeft veel weg van gekonkel in achterkamers. Men durft het volk geen harde waarheden voor te houden.

Waar is het industriebeleid? Het macro-economisch beleidsplan? Willen we meer toerisme? Of een kenniseconomie? Of een logistieke hub zijn? Of van alles maar een beetje, door besluiteloosheid? Dan maar het midden- en kleinbedrijf (MKB) – toch de motor van de economie. Welke (fiscale) stimulansen krijgen die? Versimpelde toegang tot kapitaal? Trainingen? De overheid is hier niet zichtbaar.

Waar we optimistisch over mogen zijn is de potentie van de culturele sector. Curaçao kan veel meer cultuur exporteren. Is goed in muziek, sport, en feesten (Carnaval). We hebben een prachtig voorbeeld in het CNSJF hoe het wel kan. Laten we dat oppakken en vermenigvuldigen.
Bron: Progreso di Korsou.

Progreso di Korsou is een groep van mensen die graag een bijdrage willen leveren aan de ontwikkeling van het land Curaçao op vele terreinen, gericht op de lange termijn. Dit doen wij onder andere door via de (reguliere en sociale) media deel te nemen aan het maatschappelijk debat en onze meningen en adviezen te geven over tal van onderwerpen en beleidsterreinen. Hiervoor hebben wij een vaste kern van mensen en daarnaast af en toe gastschrijvers. Voorlopig wil Progreso alleen een platform bieden aan mensen om ideeën uit te wisselen en met elkaar de dialoog aan te gaan over sociaal-economische thema’s. Like en deel onze Facebookpagina. Samen sterk! Lees meer…

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

 1. ja, laat ze maar de politiek in gaan.
  maar wie wil zich in een slangenkuil bewegen, de hele oude politiek zit van maffia en eigen belang aan elkaar vast geklit.
  het volk of het belang van het eiland wordt altijd totaal vergeten.
  eerst ik dan de geldschieters….en dan een keer wat kruimels voor het volk.

  Een goed zaken kabinet voor 4 jaar vast zou op het eiland weer een gezonde economie kunnen creëren, er zijn zoveel mogelijkheden.
  men houdt zich vast aan oude zaken zoals de Isla.
  maak van het terrein daar een soort Las Vegas….dan komen de toeristen uit de regio hier heerlijk ontspannen en geld uitgeven.
  of zorg voor een goede overslag haven.en mooie jachthaven zodat de rijken hier hun boot kunnen stallen tijdens het orkaan seizoen.
  of combineer bovenstaande…

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -