27 C
Willemstad
• dinsdag 25 januari 2022 20:01

Laatste reacties

- Advertentie -

Proces Decembermoorden niet hervat

- Advertentie -
Desi Bouterse
Desi Bouterse

BOXEL – Het proces over de Decembermoorden in Suriname wordt niet heropend. Dat heeft de Krijgsraad besloten, berichtten Surinaamse media dinsdag.

De militaire rechtbank verklaarde nabestaanden van slachtoffers niet ontvankelijk. Zij hadden de Krijgsraad gevraagd de zaak tegen president Desi Bouterse en andere verdachten te hervatten. De zaken werden geschorst nadat het parlement een omstreden amnestiewet had aangenomen in 2012.

Een van de 25 verdachten staat nog wel voor de rechter. Verdachte Edgar Ritfeld maakte met succes bezwaar tegen de schorsing, omdat hij zijn naam wil zuiveren. Volgens de Krijgsraad kan de zaak tegen Bouterse en de anderen niet worden heropend, omdat zij geen beroep hebben aangetekend tegen de uitvoering van de amnestiewet.

Wetsvoorstel
Met de niet-ontvankelijkverklaring van de nabestaanden is de zaak voor Bouterse echter niet afgelopen. De wet die hem amnestie verleent, zou in strijd met de grondwet kunnen zijn. Daarover moet het constitutioneel hof beslissen, dat echter nog niet bestaat. Het kabinet van Suriname stemde vorig jaar in met een wetsvoorstel over instelling van het constitutioneel hof. De rechters moeten worden benoemd door de president (Bouterse zelf dus). Het parlement heeft die wet nog niet goedgekeurd. Het is onduidelijk wanneer dat gebeurt.

- Advertentie -

Op 8 december 1982 werden 15 prominente tegenstanders van het militaire bewind, dat 2 jaar daarvoor onder leiding van Bouterse de macht had gegrepen, in Fort Zeelandia bij Paramaribo om het leven gebracht. In november 2007 begon voor de krijgsraad het strafproces tegen de verdachten van de moorden, onder wie Bouterse. In april 2012 nam het Surinaamse parlement de amnestiewet aan die de daders en verdachten van de Decembermoorden van vervolging vrijwaart. Het proces ligt sindsdien stil.

Bron: Telegraaf

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

 1. Het onrecht lijkt in dit tijdsgewricht de plaats van het recht in te nemen.
  De huidige leiders van Egypte, die het westen welgezind zijn , mogen ongestraft honderden onschuldige betogers op een plein afmaken. Een misdaad waar China nog steeds op wordt aangekeken.
  Assad mag ongestraft misdaden plegen waarvoor IS terecht wordt aangepakt. Zolang hij geen bedreiging is voor het westen.
  Saudi Arabie behoort met haar in de middeleeuwen gesitueerd lijkende maatschappij tot onze gerespecteerde bondgenoten.
  De president van Israel Netanyanhu mag bij tijd en wijle ongestraft duizenden Palestijnen om zeep helpen terwijl Kenyatta, de president van Kenia, een onfrisse figuur die echter wel minder slachtoffers heeft gemaakt, naar het strafhof wordt ontboden.
  Deze amnestiewet moet voor de nabestaanden van de slachtoffers van de afgrijselijke misdaden die Bouterse en zijn criminele bende hebben begaan een doorn in het oog zijn . En voor allen die een rechtvaardige maatschappij voorstaan.
  De wereld kijkt toe en vindt dit alles best.
  JM Eustatia

 2. Moet niet worden uitgezocht wie verantwoordelijk is voor die moorden? Als de zaak niet heropend wordt werpt dit dan niet een mogelijke te zware verdenking op degenen die dat willen voorkomen? De schijn van partijdigheid zou toch moeten worden vermeden? Voor de overlevenden is het ook van belang dat zij weten wie verantwoordelijk was. Stel je voor dat de indruk wordt gewekt dat je je politieke tegenstanders ongestraft kunt elimineren? Dat wil toch niemand?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Monday, January 24, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Minister verbiedt werkbezoek parlementariër; Van Heydoorn ontkent

Minister Sithree van Heydoorn (MFK) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) heeft een werkbezoek van parlementariër Steven Croes aan de Brionschool verboden. Dat stelt Croes. De...

Nu.cw | Extra: Veertien liquidaties uit 2017 nog niet opgelost

De Extra heeft gesignaleerd dat veertien liquidaties uit 2017 nog altijd niet zijn opgelost. De ochtendkrant besteed opnieuw aandacht aan de zaken en sprak met politiewoordvoerder Imro...

PBC | Politie controleert op rood licht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De politie controleert deze weken speciaal op door rood licht rijden. 28 chauffeurs werden binnen anderhalf uur staande gehouden die bij de kruising Jan...

PBC | Boze taxichauffeurs blokkeren toegang Megapier

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De 1.400 passagiers van cruiseschip Aida Perla moesten gisteren lang wachten voor ze van boord mochten. Boze taxichauffeurs hielden de uitgang van de Megapier...
- Advertentie -
- Advertentie -