26 C
Willemstad
• woensdag 21 april 2021 00:33

PBC | Avondklok blijft, wel versoepeling

Persbureau Curacao Een besluit over de avondklok en plachi di dia wordt pas 30 april genomen, maar vanaf morgen mag er wel weer iets meer. Dat zegt demissionair...

PBC | Ongedocumenteerden kunnen ook bij SDK of WTC vaccineren

Persbureau Curacao Ook inwoners van Curaçao zonder geldige verblijfspapieren kunnen zich laten vaccineren. Dat hoeft niet persé bij de kliniek Salu pa Tur, waar ze al langer welkom...

PBC | Girobank-gedupeerden beschikken weer over hun geld

Persbureau Curacao Ruim 2000 Girobank-gedupeerden hebben vanaf vandaag weer beschikking over hun tegoed. GI-RO Settlement Holding is de partij die daarvoor zorg draagt in samenwerking met Girobank. Begin...

Democracy now! | Tuesday, April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Lichte versoepelingen voor restaurants en winkels

De lockdown, plachi di dia en avondklok om 19u blijven tot zeker 30 april van kracht. Vanaf morgen versoepelen de coronabeperkingen licht voor restaurants en winkels. restaurants mogen...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoPrins Willem-Alexander waardig troonopvolger

Prins Willem-Alexander waardig troonopvolger

Premier Mike Eman

ORANJESTAD — “Met de troonsafstand van koningin Beatrix komt een einde aan een bijzonder tijdperk, waarin het Koninkrijk heringericht is naar de toekomst, met de Status Aparte van Aruba in 1986 als eerste stap. Prins Willem-Alexander zal als koning een waardig troonopvolger zijn die op een unieke en eigentijdse wijze verder inhoud zal geven aan de eenheid binnen het Koninkrijk.” Met die woorden reageert minister-president Mike Eman (AVP) op de toespraak van Beatrix gisteren.

Koningin Beatrix inspecteert de erewacht
Koningin Beatrix inspecteert de erewacht

door Amigoe verslaggever Mirte de RozarioTwee uur na de toespraak van koningin Beatrix, waarin ze haar abdicatie per 30 april aankondigde, belegde Eman een persconferentie om namens Aruba een eerste reactie te geven.

 

 

“Na vele speculaties in de afgelopen jaren over het moment waarop de troonsafstand zou plaatsvinden, is er nu toch een gevoel van emotie”

, aldus Eman.

“We nemen afscheid van een buitengewoon geliefde koningin, die reeds vele jaren diep betrokken is bij de Arubaanse gemeenschap.”

Koningin Beatrix, prins Willem- Alexander en prinses Máxima brachten in oktober en november 2011 een bezoek aan de Caribische eilanden, waarbij ze Aruba als eerste aandeden. Eman verwijst naar dit bezoek.

“De liefde die Hare Majesteit koestert voor ons land en haar mensen werd toen wederom op hartelijke wijze duidelijk. Wij zijn haar daar zeer dankbaar voor.
Haar wijsheid en vooral ook haar diepe verbondenheid met de mensen zullen wij missen.”

Vertrouwen in de koning
Eman kijkt met vertrouwen en optimisme naar het aankomende koningsschap van Willem-Alexander.
Eind vorig jaar waren Willem- Alexander en Máxima bij de handelsmissie naar Brazilië, waar ook een Arubaanse delegatie aan deelnam.

“De prins herinnerde er steeds aan dat ons Koninkrijk ook een Caribisch Koninkrijk is en noemde Aruba de gateway tussen het in Europa gelegen deel van het Koninkrijk en Latijns-Amerika.”

Namens de bevolking van Aruba bedankt de premier koningin Beatrix voor haar buitengewone toewijding en wenst prins Willem-Alexander en prinses Máxima veel wijsheid toe. Democratisch AVP-fractieleider Rene Herdé had het moment van de aankondiging ‘niet verwacht’ en spreekt van een goed bewaard geheim.

“Maar de troonsafstand is niet onbegrijpelijk.
We zagen natuurlijk al een hele tijd hoe Willem-Alexander zich voorbereidde op zijn toekomstige positie als koning.”

Herdé vertelt dat hij de troonswisseling van Juliana naar Beatrix nog heeft meegemaakt.

“Beatrix was als koningin meer open en bewuster van de wereld dan Juliana.
Ik denk dat Willem- Alexander daarin nog een stap verder gaat.
Hij begrijpt hoe de samenleving werkt en hij kent de wereldproblematiek.
Hij is zich bewust van water, duurzaamheid, alternatieve energie, maar ook van sport.
Hij realiseert zich hoe belangrijk dit is voor de ontwikkeling van het volk.

Ja, ik verwacht voortzetting van een democratisch koningschap.”

Prins Willem-Alexander waardig troonopvolger’

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Maxima tijdens hun bezoek aan Parke Arikok in 2011.
Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Maxima tijdens hun bezoek aan Parke Arikok in 2011.

  Koningsdag
Fractieleider Herdé stelt verder dat er gewenning moet komen aan de nieuwe datum van 27 april waarop Koningsdag zal worden gevierd in plaats van op 30 april Koninginnedag.

“Ik heb begrepen dat het bedrijfsleven wat moeite met deze nieuwe datum heeft, omdat 30 april mooi aansloot op een andere vrije dag, Dag van de Arbeid (1 mei).
En nu vallen er ineens meerdere dagen voor die wel werkdagen zijn.”

Voorbeeldkoningin
MEP-partijleider Evelyn Wever-Croes noemt Beatrix een ‘voorbeeldige koningin’.

“De wijze waarop zij de kroon heeft gedragen, kan als voorbeeld dienen voor vele mogendheden. Ze heeft de mens altijd centraal geplaatst en daar identificeren wij ons mee als sociaal-democratische partij.”

Croes prijst haar medeleven voor het volk.

“Ik denk aan de Bijlmerramp en ook toen een orkaan St Maarten verwoestte.
Met veel nostalgie zien wij haar gaan, maar dankbaar voor alles wat ze heeft gedaan.”

Over de toekomstige koning en koningin van het Koninkrijk, zegt Croes:

“Ik heb samen met Willem-Alexander gestudeerd tijdens mijn studententijd in Leiden.
Ik heb Máxima gesproken toen ze hier was.
Ik merkte dat zij zich zal inzetten voor de positie van de minder draagkrachtigen en vooral voor achtergestelde vrouwen.
Dat onderschrijf ik.
Als vrouwen moeten we als voorbeeld dienen en waar mogelijk inspireren.
En dat deden Beatrix en Máxima heel veel.”

Croes merkt ten slotte op dat MEP altijd een goede relatie heeft gehad met het Koninklijk Huis en is ervan overtuigd dat dit zo zal blijven.

Prinses Glimlach
Voor parlementariër Candelario ‘Booshi’ Wever is de aankondiging van de troonsafstand een moment van ‘sentiment en nostalgie’.
Hij denkt terug aan de periode dat Beatrix nog prinses was en de koosnaam ‘Prinses Glimlach’ had, omdat ze altijd een lach op haar gezicht had.

Koningin Beatrix neemt aan het einde van haar bezoek in 2011 afscheid van premier Mike Eman.
Koningin Beatrix neemt aan het einde van haar bezoek in 2011 afscheid van premier Mike Eman.

“Als gevolmachtigde minister indertijd heb ik de betrokkenheid van Beatrix met het volk van het Koninkrijk mogen ervaren. Het is niet voor niets dat premier Mark Rutte gisteren de majesteit een icoon noemde.”

Wever stelt dat Willem-Alexander zijn verantwoordelijkheid als koning goed zal aankunnen en hij is ervan overtuigd dat hij samen met de toekomstige koningin de mooie band tussen Aruba en het koningshuis zal behouden. Vloeiend PapiamentsOnafhankelijk parlementariër Marisol Tromp spreekt de wens uit dat Willem- Alexander de humane kant en de ‘zeer down to earthheid’ van zijn moeder bij alle onderwerpen zal voortzetten.

“Ik heb Beatrix een paar keer ontmoet op Aruba.
Ze was altijd zeer geïnteresseerd in het wel en wee van de mensen die het moeilijk hebben.”

Tromp noemt specifiek haar duidelijke interesse voor onderwijs en de bezoeken die Beatrix bracht aan scholen op Aruba, waarbij ze in gesprek ging met jongeren.

“Met betrekking tot het Caribisch gebied en met name Aruba hoop ik dat Willem-Alexander regelmatig blijft komen en zich goed persoonlijk zal informeren over situaties en verschillende
belangrijke onderwerpen in ons land, door met de mensen en instanties te blijven praten.
Bij zaken die het hele Koninkrijk aangaan, worden er voor het Caribisch gebied soms (politieke)
besluiten genomen die niet altijd als een vooruitgang worden ervaren door de burgers die er wonen. Ik hoop daarom op goede communicatie.”

Tenslotte grapt ze:

“En bij het volgende bezoek verwachten we vloeiend Papiaments.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties