27.3 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 04:05

Laatste reacties

- Advertentie -

Premieverlaging gepensioneerden pas bij toetreding ambtenaren tot bvz

Knipselkrant Curaçao www..netWILLEMSTAD — Toetreding van ambtenaren tot de basisverzekering ziektekosten (bvz) zal ertoe leiden dat de pensioenpremie voor gepensioneerden verlaagd kan worden. Dit bracht minister Bernard ‘Ben’ Whiteman (Gezondheid, PS) afgelopen week naar voren tijdens de wekelijkse persconferentie van de Raad van Ministers (RvM).

Advertentie

Volgens Whiteman is dit de meest verantwoorde manier om de premie te verlagen.

“Anders breng je het fonds in de problemen.”

Op dit moment betalen gepensioneerden een bvz-premie van 10 procent.
Volgens Whiteman kan dit verlaagd worden naar 6,5 procent als de ambtenarenvakbonden toetreden tot de bvz.
Abvo-voorzitter Wendy Calmes stelt echter in een reactie te willen weten waarop de minister dit baseert.

Wij vragen de regering al maanden om met concrete cijfers te komen. Men verwijst constant naar het ministerie van Financiën, maar feit is dat wij deze cijfers nog steeds niet hebben. Wij willen onder andere weten wat het zal opleveren als ook ambtenaren onder de bvz vallen. Het antwoord hebben wij niet gekregen. En nu komt de minister met deze stelling”, aldus Calmes.

- Advertentie -

De Abvo-voorzitter heeft zijn vraagtekens bij de stelling van Whiteman dat als ambtenaren tot het fonds toetreden de premie voor gepensioneerden omlaag kan, en anders niet.

Maar het zijn niet alleen ambtenaren die niet onder de bvz vallen. Er zijn tal van andere werknemers bij andere instanties, zoals de Isla-raffinaderij en het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos), die niet onder de bvz ressorteren.
Het is aan de regering om zo snel mogelijk de algemene ziektekostenverzekering (azv) te introduceren, waar dan iedereen onder zal moeten vallen.”

Het overheidspersoneel maakt sinds de start van de bvz geen deel uit van de populatie verzekerden.
Begin 2013 sloten overheidsvakbonden een protocol met minister Etienne van der Horst (Bestuur, Planning en Dienstverlening, Pais), waarin werd overeengekomen dat ambtenaren er bij de introductie van de bvz (in februari 2013, red.) niet onder zouden vallen.
De overheidsvakbonden verzetten zich tegen de bvz en verwijzen hierbij naar het Sociaal Statuut, waarin overheid en vakbonden overeenkwamen dat de overheid tot medio 2015 niet aan de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren mag komen.
Whiteman gaf indertijd aan dat de overheid het protocol is aangegaan om de bvz per 1 februari te kunnen introduceren.
Volgens de regering zou de invoering vertraagd worden als er eerst een akkoord met de overheidsvakbonden moest worden bereikt.
Iets wat de regering zich bij de toenmalige financiële situatie van het land niet kon veroorloven.

bron: Amigoe

Advertentie

- Advertisement -

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in
  1. We beginnen ons steeds meer dingen af te vragen wat betreft de gepensioneerden. Waar is deze oppositie bang voor??? Voor die ambtenaar die gewoon dwars ligt? Kom op Ivar Asjes tood eens wat meer ballen (als je die hebt) gewoon nu de knoop door hakken en zeggen je gaat bij de BvZ of anders ga je naar een particulieren verzekeraar. Moet je eens zien hoe hard ze beginnen te hollen nar de BvZ. Nu komen de gepensioneerden steeds meer in de verdrukking en moet van hun kleine pensioentje ook nog eens een hap aan zorg betalen. Een zorg die zij jaren lang hebben ondersteund.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DH | Irion gives insight into reform measures for Finance Ministry

PHILIPSBURG--Finance Minister Ardwell Irion on Thursday gave Members of Parliament (MPs) an insight into the reform measures for the Finance Ministry in the country package. The country package...

AntilliaansDagblad | Huis in beschermd natuurgebied Bonaire

Stinapa weet niets van plannen en zegt zich kritisch op te zullen stellen Kralendijk - De officiële bekendmaking van de bouw van een huis in de beschermde bufferzone...

AntilliaansDagblad | Flamingo Oscar losgelaten

Toen bij de Fundashon Dier en Onderwijs Cariben een melding binnenkwam van een gewonde flamingo, ging oprichter en dierenarts Odette Doest direct op redding uit. Ze kreeg het...

AntilliaansDagblad | Capriles Kliniek met zaak tegen overheid

Willemstad - De Capriles Kliniek begint een rechtszaak tegen de Curaçaose overheid. De inzet zal zijn dat de tarieven worden aangepast en dat de geleden schade wordt...

AntilliaansDagblad | Einde Tayer Soshal

Willemstad - De sociale werkplaats in Landhuis Groot Santa Martha sluit definitief de deuren. De Fundashon Tayer Soshal is in staat van liquidatie gesteld. De negentien werknemers...

AntilliaansDagblad | Minister overleeft, maar diep door het stof

Willemstad - MFK-minister Dorothy Pietersz-Janga van GMN heeft het Statendebat overleefd met ‘slechts’ een motie van afkeuring, maar moet voortaan wel het parlement tijdig informeren over ‘welke...
- Advertentie -