25.4 C
Willemstad
• zondag 29 januari 2023

Telegraaf | Amalia op Bonaire: luisteren, poseren en zwaaien als een prinses

Wouter de Winther Het is nog even wennen voor prinses Amalia, maar de eerste dag van haar bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk verloopt volgens plan....

PBC | Raynor Lauffer is Rey di Tumba 2023

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De nieuwe Tumbakoning van Curaçao is Raey Lauffer. Zijn Tumba ‘Kaminda tin huma, tin kandela’, waar rook is, is vuur bracht het publiek in...

PBC | Kabinet Pisas schrapt belastingaanslagen van 2017 en eerder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belastingaanslagen ouder dan vijf jaar gaan de prullenbak in. Dat heeft het kabinet van Curaçao besloten. Minister Silvania van Financiën heeft het decreet daartoe...
- Advertentie -

PBC | Uitbreiding van de Caribische kustwacht: meer bescherming voor de eilanden

Persbureau Curacao DEN HAAG – De Kustwacht zal groeien en zich ontwikkelen tot een 24/7 opererende instantie. Dit staat in het Jaarplan 2023 Kustwacht Caribisch gebied dat minister...

PBC | Intensive care CMC ligt vol, ziekenhuis roept bewoners op voorzichtig te doen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De intensive care van het Curaçao Medical Center ligt vol, net als de Neonatal Intensive Care, waar geen baby’s meer kunnen worden opgenomen. Ook...

NTR | Hoe koningshuisgezind is Bonaire? ‘Onvrede over situatie kan nadelig zijn voor koningshuis’

Marit Severijnse Het koningspaar en kroonprinses Amalia zijn vrijdag gestart met hun bezoek aan de zes Caribische eilanden. Hoe koningshuisgezind is Bonaire eigenlijk? Zes vragen aan cultuur-expert en...

NTR | ‘Laat de koninklijke familie maar de realiteit van Bonaire zien, niet alleen de mooie dingen!’

Nathaly Evertsz & Marit Severijnse Vandaag bezoekt de koninklijke familie Rincon, het oudste dorp van Bonaire. Veel positiefs hebben inwoners niet aan de koning te vertellen, blijkt bij...
- Advertentie -

Premier Schotte geeft vergissing toe

Geen korting PdVSA van 2 dollar per gallon

Willemstad – Negen maanden nadat premier Gerrit Schotte (MFK) zich vergaloppeerde met zijn mededeling dat Curaçao een korting van 2 dollar per gallon had uitonderhandeld in de nieuwe purchase agreement met PdVSA, geeft hij toe dat het in werkelijkheid gaat om het schrappen van 0,02 dollar importtoeslag per gallon.

Met andere woorden: twee dollarcent per aangekochte gallon van bovendien een toeslag die eerder niet bestond. Het betreft dan dus nog niet eens zozeer een korting, maar een mindering op de rekening omdat in de voorafgaande periode voor de invoer van brandstofproducten extra moest worden betaald doordat de Isla-raffinaderij op Curaçao zelf een tijdlang stillag.

In de openbare vergadering van de Staten op 29 augustus 2011 had de premier met enige trots bekendgemaakt dat overheids- nv Curoil in onderhandelingen met de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA in de ‘purchase agreement’ een korting van 2 dollar per gallon had bedongen en verkregen.

Statenlid Humphrey Davelaar van oppositiepartij PBP, zelf voorheen als bestuurder belast met Energiezaken, stelde daar toen onmiddellijk vragen over. Namelijk op 6 september 2011.

In een brief gedateerd 7 juni 2012, die de Staten op 8 juni bereikte, geeft Schotte antwoord.

Het had Davelaar namelijk verbaasd dat er enerzijds sprake zou zijn van een zeer aanzienlijke korting, maar dat anderzijds de benzineprijs in de daarop volgende maand toch omhoog ging.

Volgens de PNP’er zou de korting van PdVSA van 2 dollar per gallon omgerekend neerkomen op een verlaging van de benzineprijs aan de pomp met circa 1 gulden. Ook diesel zou goedkoper worden en daarmee de stroom- en waterprijs die Aqualectra in rekening brengt.

Tijdens het Statendebat vroeg Davelaar inzage in het document van de pruchase agreement, om dit te vergelijken met eerdere overeenkomsten met PdVSA.

Maar die kreeg de parlementariër niet.

Maar deze week kwam de aap uit de mouw.

,,Er was geen verlaging van 2 dollar in de op dat moment onlangs getekende purchase agreement tussen Curoil en PdVSA”, schrijft Schotte zelf. De brief is gericht aan Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS) en een afschrift is gegaan naar Bureau Telecommunicatie, Post en Utiliteiten (BTP&U).

Door de stopzetting van de productie van Isla importeerde PdVSA brandstofproducten. Hierdoor bracht PdVSA 0,02 dollar extra in rekening voor elke gallon die ten behoeve van Curaçao werd ingevoerd, en deze werd geschrapt.”

Met andere woorden:

de prijzen die Curaçao betaalde tussen juli en 31 december 2011 zijn dezelfde als de prijzen van voor juni 2010. In maart 2012 zijn Curoil en PdVSA onderhandelingen begonnen over een nieuwe contract voor het lopende jaar, vervolgt Schotte. Bij die gelegenheid verklaarde een hoge PdVSA-functionaris tegenover Curoil dat de prijzen van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij tussen 7 en 10 procent zijn gestegen.

,,Maar vanwege de goede relatie tussen Venezuela en Curaçao vandaag de dag en ook tussen PdVSA en Curoil is ervoor gekozen om deze prijsverhoging niet door te voeren in de tussen PdVSA en Curoil overeengekomen prijzen.

Aldus de premier in verlate antwoorden op vragen van PNP-Statenlid Davelaar.

 Zie uitzending  van 02 september 2011 opTelecuracao

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in
  1. “heeft PDVSA ervoor gekozen dze prijsverhoging niet door te berekenen naar Curacao”
    Voor niets gaat de zon op.. met andere woorde we betalen met de levens van onze yu’i Korsou voor die korting!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -