Premier Asjes vraagt onderzoek Curaçaohuis aan

Premier Asjes vraagt onderzoek Curaçaohuis aan

Premier Asjes vraagt onderzoek Curaçaohuis aan

WILLEMSTAD — Er komt een onderzoek naar het Curaçaohuis. Dat verklaart premier Ivar Asjes (PS). Volgens de premier heeft hij een onderzoek door overheidsaccountant Soab aangevraagd.

Het onderzoek zal zich in eerste instantie richten op de financiële huishouding van het Curaçaohuis, maar zal mogelijk ook naar andere gebieden kunnen worden uitgebreid. Asjes geeft wel aan dat het onderzoek zich niet op personen zal richten.

Volgens premier Asjes zal het onderzoek, als het aan hem ligt, niet alleen teruggaan tot 2010, toen het Curaçaohuis van start ging, maar ook teruggaan naar de periode van het Antillenhuis.

De premier wijst erop dat de laatste goedgekeurde jaarrekening van het Antillenhuis uit 2005 dateert. Over de periode van 2006 tot en met 2010 zijn geen jaarrekeningen, wel is er over dezelfde periode een bedrag van 160.000 euro betaald aan accountantsbureau Deloitte. De premier wijst erop dat het om publieke fondsen gaat, die verantwoord moeten worden.

De verklaring van de premier komt net op het moment dat coalitiegenoot Pais zich sterk maakt voor een doorlichting van het Curaçaohuis. Volgens Rosaria staat het Curaçaohuis in de afgelopen periode veelvuldig in negatieve zin in het nieuws.

“In het begin dachten wij dat het iets incidenteels zou zijn, maar dat is niet het geval gebleken. Regelmatig staan er in zowel lokale als internationale media vragen over het functioneren van het Curaçaohuis. Dit komt het functioneren van dit instituut niet ten goede en plaatst de mensen die bij het Curaçaohuis werken in een negatief daglicht.”

Pais maakt zich dan ook sterk voor een onderzoek bij het Curaçaohuis, want hoe langer er onduidelijkheid blijft bestaan bij het instituut, hoe meer schade dit het Curaçaohuis zal berokkenen. Inmiddels stelt Rosaria dat hij zijn coalitiepartners ervan op de hoogte heeft gebracht dat zijn partij een onderzoek bij het Curaçaohuis voorstaat.

“Ze zijn onze vertegenwoordiging in Nederland. Ze zijn een soort ambassade voor ons in Nederland. (…) Daarom is het vereist dat zij goed functioneren en dat zij in staat zijn om ons naar behoren in het buitenland te vertegenwoordigen.”

 

Bron: Amigoe

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *