Premier Asjes blijft zitten

Ivar Asjes

Premier Ivar Asjes (PS) ziet geen reden om op te stappen

WILLEMSTAD — Premier Ivar Asjes (PS) ziet geen reden om op te stappen nadat een Statenmeerderheid, waaronder zijn eigen fractie, tegen de Sanctielandsverordening heeft gestemd. In een reactie tegenover de Amigoe stelt Asjes dat hij geen consequenties zal verbinden aan het besluit van de Staten en dat hij de democratie zal respecteren. Zijn eigen fractie wil echter weten waarom hij de vergadering heeft doorgezet, wetende dat er geen meerderheid voor het voorstel was.

Al maanden doen geruchten de ronde over een verslechterde relatie tussen de PS-fractie en Asjes en over mogelijke druk op de premier om af te treden. Dit werd steevast door alle betrokkenen tegengesproken.

Maar gisteren in het Statendebat over de Sanctielandsverordening stemde de fractie, met de oppositiefracties van de MFK en MAN, tegen het voorstel dat door de regering bij de Staten was ingediend. Asjes verdedigde tijdens het debat de Sanctielandsverordening vurig, maar zijn eigen fractie stemde tegen.

In een reactie vanochtend stelt de premier dat hij het feit respecteert dat er tussen parlement en regering een verschil van inzicht kan bestaan.

“Dat is absoluut geen novum in onze politieke geschiedenis. Het is verder van belang te benadrukken dat de gehele Raad van Ministers voor de ontwerpwet heeft gestemd.”

De regering zal volgens de premier conform de Staatsregeling van het Land Curaçao blijven regeren en het regeerakkoord blijven uitvoeren, zolang zij het vertrouwen van de Staten heeft.

PS-fractievoorzitter Melvin ‘Mac’ Cijntje stelt dat de PS-fractie nog steeds niet weet waarom Asjes de vergadering van gisteren heeft doorgezet.

“We hebben gevraagd om het stuk aan te houden. Maar hij zette deze vergadering toch door, wetende dat er geen meerderheid voor te vinden zou zijn en dat wij tegen zouden stemmen als het toch in behandeling werd genomen. We willen weten waarom dit is gebeurd.”

Cijntje ontkent verder dat de fractie Asjes onder druk zou zetten om af te treden, maar geeft aan dat het aan de premier zelf is om te beslissen of hij nu aanblijft of niet.

Cijntje benadrukt dat de relatie tussen de fractie en haar premier ‘niet slecht is’. Maar hij ontkent nadrukkelijk dat er vanuit de fractie druk op Asjes wordt gezet om af te treden.

“Het is aan hem om te besluiten wat hij gaat doen. Hij moet bij zichzelf te rade gaan en kijken wat er in de afgelopen weken gezegd is. Hij kwam naar zijn partijgebouw en daagde ons uit om niet tegen de Sanctielandsverordening te stemmen.

Als je ons uitdaagt dan weet je wat er gebeurt, we gaan uitdagingen niet uit de weg. Wat hij heeft gedaan en wat er in de afgelopen dagen is gebeurd kun je niet normaal noemen.”

De fractievoorzitter van de PS geeft aan dat gezien de vele speculaties Asjes zelf nu duidelijk moet maken waar hij staat.

Tijdens de stemming over de Sanctielandsverordening gisteren, die door Asjes werd ingediend en verdedigd, is gebleken dat de premier geen steun van een meerderheid in de Staten geniet.

Van de elf coalitiezetels hebben slechts zes Statenleden de premier gesteund. De eigen PS-fractie heeft tegen het voorstel gestemd. Dit geeft ook blijk van de verdeeldheid binnen de PS.

“Ik hoop dat de premier de eer aan zichzelf houdt en zijn ontslag vandaag nog indient bij de gouverneur”, aldus Leeflang.

Terwijl de PS-fractie duidelijkheid van haar premier wil hebben, gaan er binnen de gemeenschap stemmen op dat Asjes moet aftreden. Het feit dat de PS-fractie in de Staten de door Asjes ingediende Sanctielandsverordening niet heeft gesteund, houdt in dat de premier zijn conclusies moet trekken.

Dat stelt onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang. Een minister kan alleen in functie blijven wanneer hij of zij de steun van een meerderheid in de Staten geniet, geeft zij aan.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Premier Asjes blijft zitten

  1. Abraham Mossel

    Nou Jasjes dat is dus de eerste valkuil die half voor je open is gegaan, de diepe valkuil is al klaar, gegraven door Gerrit de Raaf en Wilsoe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *