29 C
Willemstad
• zaterdag 24 februari 2024

Extra | Journaal 23 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Politie op zoek naar vermiste man

De politie is een zoektocht gestart naar de 42-jarige Erviet Otmar Scorrea. De man verliet maandagavond zijn huis aan de Kaya Wladimir Coco Balentien en is niet...

Nu.cw | Benzineprijs met 11 cent omhoog, water wordt goedkoper

De brandstofprijs gaat vanaf volgende week omhoog. Vooral automobilisten met benzineauto’s moeten veel bijleggen om de tank vol te krijgen. De kosten voor diesel en elektriciteit stijgen...

Nu.cw | Artiesten Curaçao International BlueSeas Festival bekend

De artiesten van de zesde editie van het Curaçao International BlueSeas Festival zijn bekendgemaakt. De wijk Pietermaai zal eind maart weer bruisen van bluesmuziek en -liefhebbers. Het straatfestival,...

NTR | Curaçao bouwt extra windmolens, ‘straks 70 procent schone energie’

Oscar van Dam Welk land binnen ons Koninkrijk draait als eerste op 70 procent groene energie? Curaçao belooft die strijd te gaan winnen in 2030. Zes ministers en verschillende...

CC | HNO Committee not in line with Public Prosecutor’s report

WILLEMSTAD - The parliamentary inquiry committee Hospital Nobo Otrobanda does not align with the decision to file a report with the Public Prosecutor. Yesterday, it was announced...
- Advertisement -spot_img

Premier Aruba laat zich niet ‘verkrachten’ en gaat in hongerstaking

HomeMediaPremier Aruba laat zich niet 'verkrachten' en gaat in hongerstaking
De Arubaanse premier Mike Eman sprak vrijdag een groep demonstranten toe – Foto | ANP

Vanaf vrijdag eet de Arubaanse premier Mike Eman helemaal niets meer. Hij zal niet toestaan te worden ‘vernederd, gegijzeld en verkracht’. Wat is er aan de hand?

Stelt u zich eens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) voor die in hongerstaking gaat wanneer hij hoort dat de Rijksbegroting die uit zijn koffer is komen rollen niet wordt goedgekeurd door het parlement.

Begroting

Iets soortgelijks speelt zich op dit moment af op Aruba. Het eiland heeft een status aparte, maar moet de Rijksbegroting wel goed laten keuren door de gouverneur die tegelijkertijd aan het hoofd staat van de Arubaanse regering en de belangen behartigt van het Koninkrijk der Nederlanden.

Maar die gouverneur, Fredis Refunjol, weigert op aanraden van het kabinet de begroting te tekenen zolang er geen onafhankelijk onderzoek naar het financiële plan wordt uitgevoerd.

IMF-traject

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat Aruba zich niet aan de afspraken heeft gehouden. Eerst zal er een onderzoek moeten plaatshebben, voordat de begroting kan worden goedgekeurd.

Uit het onderzoek moet blijken of het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Aruba moet gaan bewaken. De financiële situatie op het eiland zou erg zijn verslechterd, zegt Plasterk. Het IMF wil dat Aruba in 2018 de staatsschuld onder de 60 procent van het bbp krijgt.

Niks te eten

Maar premier Eman vindt dat zijn bevolking op die manier wordt ‘gewurgd’. Omdat ze nu al nauwelijks te eten hebben, is hij solidair en gaat hij in hongerstaking. ‘Ik ga in hongerstaking tot de begroting wordt getekend,’ riep hij vrijdag tegen een groep demonstranten voor zijn kantoor in Oranjestad.

De minister van Financiën Juan David Yrausquin zei vrijdag tegen dagblad Amigoe dat hij nooit akkoord zal gaan met een IMF-traject voor Aruba.

Zijn collega-minister Benny Sevinger zei het nog scherper:

‘Niet eens als Nederland een pistool tegen het hoofd van Aruba houdt, gaan we hierin mee. Het gaat niet meer om de begroting. Het gaat om macht. En wij leveren onze autonomie niet in.’

Bron: Elsevier

door Servaas van der Laan 11 jul 2014

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. En met al dit soort holle retoriek van de Arubaanse politici, en het wijzen naar Nederland, maskeren ze het feit dat men het zelf zover heeft laten komen. Beetje misselijk om dat dan zo te spelen. En het theatrale gedoe van een hongerstaking dat brengt hooguit de lachspieren in beweging maar meer ook niet, sterker nog het zal alleen maar afbreuk doen aan Aruba als “volwassen partner”. Een stampvoetend kind daar wordt echt niet meer aandacht aan gegeven, integendeel zelfs.

    Bemoeit Nederland zich teveel met Aruba? dan vertrek je toch uit het koninkrijk. Iets te simpel ik weet het, maar dat is wel de houding die men gaat innemen denk ik, want wederom bakken met geld ergens induwen om het vervolgens te laten verkwanselen is zo langzamerhand ook wel achterhaald. Aruba zal zijn huishoudboekje moeten bijstellen om er zelf uit te komen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties