30 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 11:16

Laatste reacties

- Advertentie -

Portugal geïnteresseerd in DTA met Curaçao

vlag portugalWILLEMSTAD — Tijdens een bezoek aan de Portugese staatssecretaris van Fiscale Zaken in mei van dit jaar heeft minister van Financiën Jose Jardim gesproken over een TIEA (Tax Information Exchange Agreement) tussen Portugal en Curaçao. Daarbij werd ook gesproken over een DTA (Double Taxation Agreement). Dit meldt de minister in een reisverslag aan de Staten.

Een DTA is een verdrag tussen twee landen ter voorkoming van dubbele belasting, terwijl een TIEA ‘slechts’ een fiscaal informatie-uitwisselingsverdrag is.
Volgens Jardim was er van Portugese kant ‘opmerkelijk genoeg’ meer interesse voor een DTA.
Bij het bezoek werd informatie uitgewisseld ten aanzien van Curaçao en de manier waarop de OESO haar evaluaties zal doen van de belastingstructuur van het eiland.
Curaçao heeft Portugal toegezegd om gedetailleerde informatie te geven vanuit Fiscale Zaken om zo de analyse om tot een verdrag te komen, te bevorderen.
Overigens heeft Jardim in het kader van het fiscaal verdragenbeleid, ‘in het bijzonder ten aanzien van de Portugees sprekende markten’, in april tevens de ambassadeur van Angola in Den Haag bezocht.
Ook aan Angola zal Curaçao een informatiepakket leveren.
Het verslag van Jardim komt enige weken na het verzoek van de MFK-fractie aan de minister om openheid van zaken te geven over enkele van zijn dienstreizen van dit jaar.
In april en mei was Jardim afgereisd naar Nederland en Portugal, in maart naar New York, in juli naar Miami en in september/oktober naar Parijs en Madeira.
In Parijs woonde Jardim een bijeenkomst van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) bij over ‘Base Erosion and Profit Shifting’ (BEPS). Daarbij kwam bij een werkgroep ook het afsluiten van DTA’s en de potentiële toekomstige invloed van BEPS aan bod.
BEPS is een gevolg van het ‘steeds meer grensoverschrijdende karakter’ van de internationale financiële dienstverlening, en de OESO wil regelgeving waarmee base erosion en profit shifting ingedamd worden.
Momenteel heeft Curaçao twee DTA’s: met Noorwegen en met Malta. Binnen het Koninkrijk der Nederlanden is de fiscale materie in de BRK (Belastingregeling Koninkrijk) geregeld.

bron: Amigoe

- Advertentie -

To Top

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -