30 C
Willemstad
• vrijdag 14 mei 2021 14:42

Democracy now! | Friday, May 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | MFK en PNP slaan gesprek COHO af

De coalitiepartijen MFK en PNP willen niet met Knops in gesprek over het COHO. Dat zegt PNP-leider Ruthmilda Larmonie in de Amigoe. Al eerder gaf de nieuwe...

ParadiseFM | Laatste kans om tweede Pfizer prik te krijgen

Dit weekend is de laatste kans om een tweede Pfizer vaccinatie te krijgen. Dat kan alleen nog aanstaande zondag tussen twaalf en vijf ‘s middags bij het...

ParadiseFM | “Akkoord met Corc nog deze maand”

Refeneria di Korsou (RDK) en potentiële nieuwe uitbater Corc zijn er bijna uit. Ze verwachten deze maand nog tot een akkoord te komen. Dat schrijft het Antilliaans...

ParadiseFM | Knops zet lening voor St. Maarten stop

Sint-Maarten krijgt voorlopig toch geen coronasteun, dit keer omdat de regering van het eiland nog steeds niet het wanbestuur van het vliegveld heeft aangepakt. Dat schrijft demissionair...
- Advertisement -spot_img

Politiek feliciteert vrouwen

HomeMediaPolitiek feliciteert vrouwen

roosOp zo’n internationale dag als vandaag, met het thema ‘Equality for women is progress for all’, kan de politiek niet achterblijven met haar felicitaties aan de vrouw.

Advertentie

Premier Ivar Asjes uit zijn waardering en dankbaarheid voor de wijze waarop vrouwen altijd zijn blijven bijdragen aan de opbouw en ontwikkeling van het land Curaçao. “Ze tonen daarbij hun talenten en vaardigheden in de uitvoering van werkzaamheden, waarvan men lange tijd dacht dat alleen mannen hiertoe in staat zouden zijn. Maar vandaag de dag blinken steeds meer vrouwen uit op verschillende vlakken in de maatschappij.

 Vrouwen nemen een prominente plek in de samenleving in en zijn de sterke pilaar die het gezin bijeenhoudt. Ze zijn onmisbaar bij een gezonde en liefdevolle opvoeding van de kinderen”, aldus de premier.

De minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw), Jeanne-Marie Francisca, hoopt dat de gehele samenleving deze dag gebruikt om te reflecteren op de belangrijke rol die vrouwen spelen in onze samenleving, maar ook op de vele uitdagingen die er nog liggen.
Volgens Francisca is er weliswaar de afgelopen jaren vooruitgang geboekt op het gebied van emancipatie, maar is dit op lang niet alle terreinen zichtbaar.
Recent onderzoek wijst uit dat vrouwen in vergelijkbare functies nog steeds minder verdienen dan hun mannelijke collega’s.
Ook zijn de carrièrekansen voor vrouwen vaak minder uitgebreid dan voor mannen. Bovendien heeft onder meer het recente Unicef-rapport over de situatie van kinderen op het eiland uitgewezen dat het aantal gevallen van huiselijk geweld nog steeds groeit. Vaak zijn vrouwen hier slachtoffer van.

Volgens de PNP moet de gelijkheid voor vrouwen naar een hoger plan getild worden. Want ondanks het feit dat er, vergeleken met de rest van de wereld, toch veel vrouwen hoge posities bekleden op het eiland, lijkt het thema van dit jaar ‘historisch obsoleet’ te zijn.

Het aantal gezinnen met alleen de moeder is significant en het risico op sociaal-economische achteruitgang is veel groter. Aan het concept gelijkheid voor vrouwen moet dus een bredere invulling gegeven worden.”

Alleenstaande moeders moeten kansen krijgen om op zichzelf vooruit te kunnen komen. Dat betekent onder andere: betere educatie voor volwassenen, betere gesubsidieerde zorg voor kinderen, beter openbaar vervoer om op het werk of op school te kunnen komen.

Als het goed gaat met de moeder, dan gaat het ook goed met de kinderen.”

De PAR stelt op haar beurt dat er meer vrouwen in de politiek nodig zijn om voor een balans te zorgen. Slechts 6 van de 21 parlementsleden zijn vrouw.

Meer vrouwen in de politiek betekent een luidere stem voor onderwerpen als tienerzwangerschappen, kinderopvang, volksgezondheid en armoedebestrijding.”

PAIS ten slotte wijst op de realiteit dat degenen die de minste toegang tot zorg en onderwijs hebben, nog altijd behoren tot het vrouwelijk geslacht.
Ook deze partij sluit zich aan bij de woorden van VN-secretaris-generaal Ban Ki moon, dat parlementen met de meeste vrouwen meer wetten aannemen die met volksgezondheid, onderwijs, jeugdzorg en anti-discriminatie te maken hebben. Bovendien besteden vrouwen meer van hun inkomen aan onderwijs en zorg voor het gezin, vergeleken met mannen.

Wij allemaal moeten dus meewerken aan gelijke kansen voor vrouwen op de arbeidsmarkt, om die vooruitgang voor iedereen in ons land te bewerkstelligen.”

Zie ook pagina 6 (Amigoe) met een speciale bijdrage in het kader van ‘de Dag van de Vrouw’.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties