26 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Polderen en sociale dialoog in het Koninkrijk

bezuinigenORANJESTAD — Polderen en de sociale dialoog worden toegepast binnen het Koninkrijk om moeilijke bezuinigingsbeslissingen te nemen. Uit de dagbladen en de radioprogramma’s blijkt dat er bezuinigd gaat worden in Aruba, alhoewel dat vóór de verkiezingen met klem werd ontkend. De onaangename werkelijkheid heeft echter de wenselijkheid ingehaald.

Door: Renée van Aller en John de Vries

- Advertentie -


De overheidsschuld is te groot, het AOV-fonds is leeg en de AZV kampt met te grote tekorten. De regering heeft de schulden aan het ambtenarenpensioenfonds – zoals steeds – te hoog laten oplopen, het opleidingsniveau van de bevolking is angstwekkend laag en er zijn nog meer problemen.
Na de aanvankelijke euforie over het Nederlandse model en veel buitenlandse interesse daarvoor, is polderen en de sociale dialoog minder populair geworden.
Het zou garant staan voor ondoorzichtig-heid van besluitvorming en een gebrek aan daadkracht. Bovendien maakt de regering de gremio medeverantwoordelijk voor de politieke besluitvorming en daarvoor is de sociale dialoog of polderen niet bedoeld.
De volksvertegenwoordiging moet de regering ter verantwoording roepen voor de poli-tieke besluitvorming, zeker in deze tijden van bezuiniging. Moeilijke beslissingen hebben meer kans van slagen als daarover vooraf en na gedegen overheidsinformatie aan de gremio overeenstemming is bereikt.

De bevolking wil in meerderheid een solidaire samenleving waarin bescheidenheid en kwaliteit van bestaan centraal staan. Het is dan ook niet verrassend dat velen zich redelijk tot veel zorgen maken over de toekomst van Aruba. Uit het bereikte regeringsakkoord in Nederland blijkt dat politieke uit-ruil beter werkt dan een sociaal dialoog. In Aruba is er één regeringspartij die de meerderheid heeft, maar het zou verstandig zijn als de regering de wensen van de andere politieke partijen en de gremio ook serieus zou nemen. Verwaarlozing van de oppositie is nu onverstandig. De oppositiepartijen moeten echter loyaal meewerken aan goede oplossingen. Het over en weer politiek elkaar in een slecht daglicht stellen, moet afgelopen zijn. Het berokkent Aruba teveel nadeel en daarvan moeten alle partijen doordrongen zijn. Dat betekent ook dat de regeringspartij niet eenzijdig de eigen wen-sen kan doordrukken, maar dat hardhandig bezuinigd moet worden. De overheid moet aanzienlijk krimpen.

Pragmatisme zonder draagvlak?
Bas Heijne waarschuwt terecht in het NRC Handelsblad van 12 oktober 2013 voor politieke verzuring. Nu de regering wat anders gaat doen dan beloofd, kan de kiezer zich bedrogen voelen, want het ging immers geweldig? Nu zal pragmatisme gepaard moeten gaan met politieke eerlijkheid en goede eco-nomische en financiële voorlichting. Gedraai leidt tot pragmatisme zonder draagvlak en dat kan de regering zich niet permitteren. Stemmingmakerij moet worden voorkomen. Ook zal moeten worden nagegaan of de werkgevers die verplicht zijn een pensioenverzekering af te sluiten, dat ook doen. Zelfs binnen de overheid, zoals bij Imsan, is dat nog lang niet in orde. De overheid zou het goede voorbeeld moeten geven en zorg dragen door toezicht en handhaving voor het welzijn van alle bur-gers onder aanzienlijke vermindering van de eigen kosten en het beperkt afwentelen op de burgers van deze ongewenste situatie. Politieke bevoordeling moet worden voorkomen.
Dat bleek weer bij de rechter. Aldrick Croes werd ontslagen door Ernst & Young Dutch Caribbean. De rechter achtte dat onjuist. Nature Development wilde een verkregen optie tot erfpacht op domein-grond realiseren bij het Land. De rechter besliste op 18 september 2013. De rechter oordeelde dat: “Alles bijeengenomen heeft de beslissing van 29 oktober 2009, als inderdaad sprake was van de ver-lening van een optierecht, zodanige kenmerken van politiek favoritisme binnen het zogeheten af-scheidsbeleid, dat de strekking van de rechtshandeling zowel in strijd komt met de goede zeden als met de openbare orde.”

Euforie over Alianza Nacional?
De beslissingen genomen in de sociale dialoog kunnen slechts onder voorbehoud van parlementaire goedkeuring worden genomen. Hoe precies een sociale dialoog een Alianza Nacional di Progreso wordt is ons niet duidelijk. Of euforie daarover gerechtvaardigd is, is de vraag.

©2013 Renee van Aller en John de Vries

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -