26 C
Willemstad
• maandag 19 april 2021 06:39

PBC | Kans op Curaçao op een verkeersongeluk is een op zes

Persbureau Curacao Op Curaçao zijn 90,443 voertuigen verzekerd bij een van de tien verzekeraars op het eiland. Dat zijn 1592 voertuigen minder dan in 2019. 14,919 van hen...

PBC | Ex-covidpatiënten die nog steeds positief testen mogen Curaçao binnen

Persbureau Curacao Mensen die voorheen covid hebben gehad en om die reden nog steeds positief reageren op een PCR test, kunnen toch naar Curaçao afreizen. Voorwaarde is dat deze...

PBC | Drie patiënten overleden in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao zijn gisteren drie mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Alle drie de patiënten overleden in het ziekenhuis. Het totaal aantal coronapatiënten dat...

Column Den Cayente | It’s not easy being green

Column Arien Rasmijn Daar sta je dan. Je hebt eindelijk de stap genomen om de politiek in te gaan en iets wezenlijks te doen voor jouw land. Misschien...

Column Youp | Sober uitvaren

Slim van Queen Elizabeth dat ze de familie heeft opgedragen dat de koninklijke verkleedkisten vandaag dicht blijven en iedereen in zijn gewone doordeweekse kloffie naar het afscheid...

DH | Letter clarifying UN petition approved with stiff opposition from several MPs

PHILIPSBURG--A draft letter from Chairperson of Parliament Rolando Brison, clarifying the legislature’s petition to the United Nations (UN) was approved by a majority in Parliament on Thursday...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaPNP: Bescherming kwetsbaren in samenleving

PNP: Bescherming kwetsbaren in samenleving

pnpWILLEMSTAD — De discussie moet niet gaan over of je meer mensen meer wapens moet geven. Het gaat erom dat je de kwetsbare groepen in de samenleving meer bescherming moet bieden. Dit stelt PNP-Statenlid Humphrey Davelaar. Hij reageert hiermee op de discussie die is ontstaan naar aanleiding van de vraag of Statenleden wel of niet bewapend moeten worden.

Deze discussie is opgelaaid sinds de moord op PS-leider Helmin Wiels op zondag 5 mei.
Vlak hierna werd de beveiliging voor ministers en Statenleden verhoogd.
Daar is de afgelopen dagen veel om te doen geweest.
Nu gaan er stemmen op om na te gaan of Statenleden in verband met de veranderde situatie op het eiland wapens moeten kunnen dragen.
In een reactie stelt Davelaar dat deze discussie breder moet worden gezien.

“Nu richt de discussie zich op de vraag of je mensen moet gaan bewapenen.
Wij hebben te maken met een uitzonderlijke situatie.
Dan kun je twee dingen doen. Je kunt ervoor zorgen dat het eiland ontwapend wordt, door bijvoorbeeld militairen in te zetten om vergaande controles op wapenbezit uit te laten voeren.
Of je hebt de keuze om de bewoners van het eiland, maar vooral de meest kwetsbare groepen, beter te gaan beschermen.”

Davelaar wijst in dit verband op ondernemers, maar ook politici. Hij stelt dat in het gehele Caribisch gebied politici en bestuurders beveiligd worden.

“Wij maken ook deel uit van het Caribisch gebied.
Het is niets vreemds in deze regio.
Overal waar ik als bestuurder in de regio naartoe ging, zelfs bij politici thuis, zag je mensen gewapend rondlopen.”

De PNP-leider maakt zich verder ook sterk voor een herziening van de zelfverdedigingswet. Hij is van mening dat deze wet niet functioneert.

“Als iemand je thuis of in je zaak aanvalt moet je je kunnen verdedigen.
En dat kan niet met een fles ketchup of een flesje Glacial.
Mensen moeten wel in staat zijn om zich te kunnen verdedigen.
Want met ketchup, Glacial of een bezemsteel doe je niets tegen kogels.”

Ook PAR-Statenlid Omayra Leeflang maakt zich sterk voor het onder voorwaarden verstrekken van wapens aan ondernemers voor in hun zaak, onderweg van hun huis en van huis tot huis.
Zij verzoekt demissionair minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) om haar voorstel verder te bestuderen.
Leeflang wijst erop dat deze mogelijkheid bijvoorbeeld in Canada al bestaat en wil nu van Navarro weten of de mogelijkheid onderzocht kan worden om dit ook op Curaçao toe te passen.

Coalitiepartij Pais stelt in een persverklaring geen voorstander te zijn van de bewapening van Statenleden.

“Wij erkennen dat er op dit moment te veel wapens op het eiland zijn en dat er iets gedaan moet worden aan het veiligheidsgevoel.
Door parlementariërs te bewapenen los je dit probleem niet op.
Wat er gedaan moet worden is voorkomen dat illegale wapens Curaçao op komen, terwijl het eiland van alle illegale wapens schoon moet worden gemaakt.”

Het is niet voor het eerst dat er stemmen opgaan om Statenleden de mogelijkheid te geven om wapens te dragen.
De laatste keer was vorig jaar toen toenmalig Statenvoorzitter Ivar Asjes een brief met een dergelijk verzoek naar de regering stuurde.
Die brief kwam hem op veel kritiek te staan, maar het was Asjes die indertijd een verzoek steunde dat door MFK-Statenlid Amerigo Thode was ingediend.
Dit ontaardde echter snel in een discussie over hoeveel wapens ministers tot hun beschikking konden krijgen.
In een reactie stelt Asjes dat het voorstel indertijd op zijn steun kon rekenen, vanwege het gelijkheidsbeginsel.

“Ik vond en vind het nog steeds niet kunnen dat onder anderen ministers en rechters wapens mochten dragen, maar dat Statenleden die directer in contact staan met de samenleving dat niet mogen doen.”

Volgens hem was er toen ook al sprake van bedreigingen.
Asjes diende zelf een aanklacht in nadat hij in 2012 aan had gegeven door toenmalig coalitiegenoot en minister van Financiën George ‘Jorge’ Jamaloodin (MFK) was bedreigd. Maar sindsdien is er veel gebeurd, geeft Asjes toe, met als dieptepunt de moord op zijn partijleider Wiels.

“Het is opvallend dat degenen die van mening waren dat de Statenleden geen wapens mochten dragen, nu wel vinden dat dit mogelijk moet zijn. Ik vind dat vreemd.”

Dit artikel is geplaatst in
  • Gemarkeerd als
  • PNP

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties