32 C
Willemstad
• maandag 5 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

Plasterk vreest processen

HomeNieuwsPlasterk vreest processen

plaskerk-2013

Den Haag – Teleurstelling bij de inwoners van Caribisch Nederland en mogelijk zelfs juridische procedures.

Dat is het doemscenario dat minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Eerste Kamer voorhoudt in een brief waarin hij reageert op de weigering van de Senaat om de staatkundige positie van Bonaire, Sint Eustatius en Saba voor de evaluatie in de grondwet te verankeren.

De leden van de commissies voor Koninkrijksrelaties en voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat/Algemene Zaken en Huis der Koningin besloten vorige maand tot opschorting van de schriftelijke behandeling van het desbetreffende wetsvoorstel omdat zij conform de wens van de Eilandbesturen niet vooruit willen lopen op de evaluatie in 2015.
In tegenstelling tot de Tweede Kamer was de Eerste Kamer niet overtuigd van de argumenten om de daarover aan de eilanden gedane toezegging eenzijdig te verbreken.

,,Uiteraard respecteer ik uw besluit”

, schrijft Plasterk.

Maar: ,,Ik hecht eraan u te informeren over de gevolgen van opschorting voor de deelname van de leden van de Eilandsraden aan de verkiezing van de leden van de Eerste Kamer.”

Deelname aan de verkiezingen in mei 2019 is alleen mogelijk als het wetsvoorstel in tweede lezing wordt aanvaard en in werking treedt voor 23 april 2019.
Bovendien dient de eerste lezing te zijn afgerond vóór de kandidaatstelling op 30 januari 2017 voor de geplande verkiezing van de Tweede Kamer.

,,Gezien de termijn voor de aanvaarding van de eerste lezing en de planning voor het uitbrengen van het evaluatieverslag (uiterlijk 10 oktober 2016) is het risico groot dat de leden van de Eilandsraden niet kunnen deelnemen aan de verkiezing van de Eerste Kamer in 2019”

, waarschuwt Plasterk.
De inwoners van de eilanden zullen dan pas in 2023 via de volksvertegenwoordigers in de Eilandsraden hun invloed kunnen uitoefenen op de samenstelling van de Eerste Kamer.

,,Hierover kan teleurstelling bestaan in Caribisch Nederland.
Ook valt niet uit te sluiten dat het gedurende lange tijd ontbreken van een voorziening waardoor de Nederlandse ingezetenen van Caribisch Nederland worden betrokken bij de Eerste Kamerverkiezingen zal leiden tot juridische procedures”

, aldus de bewindsman.
Opvallend genoeg komt Plasterk in zijn brief niet terug op de suggestie van de senatoren om dat probleem op te lossen door de eilandbewoners met de Nederlandse nationaliteit bij de Eilandsraadsverkiezingen ten behoeve van de Eerste Kamer een tweede stem te laten uitbrengen.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties