Plasterk houdt toedracht Aprilmoorden geheim

plaskerk-2013Willemstad – Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk houdt de toedracht van de Aprilmoorden tijdens de Tweede Wereldoorlog op Curaçao geheim.
Dit meent de Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao (Seoc). In 2011 verzocht namens de stichting advocaat Liesbeth Zegvel de minister naar aanleiding van de moord op Chinese Shellstakers op 20 april 1942, meer onderzoek in te stellen naar de toedracht van die gebeurtenissen.

De Nederlandse Staat werd verzocht alsnog verantwoording af te leggen voor haar daden van toen of in ieder geval alsnog genoegdoening te schenken aan de nabestaanden van destijds vermoorde en gewond geraakte Chinezen.
Minister Plasterk liet de stichting afgelopen zomer onder meer weten ‘geen aanleiding te zien nu nog een onderzoek naar de uiteindelijke toedracht te entameren’ en wil de families van de slachtoffers niet achterhalen.
Plasterk volgens Seoc:

,,Ik zie ook geen reële mogelijkheden om nabestaanden te achterhalen of onderzoek te doen naar de overlevenden en wat er met hen na het verblijf op Curaçao is gebeurd.”

20 April 1942 wordt op Curaçao jaarlijks herdacht bij de Nationale Herdenking Aprilmoorden.
Herdenking aprilmoordenHet speelde zich af in kamp Suffisant op Curaçao waar Chinese contractarbeiders van Shell Curaçao (CSM-vloot) waren geïnterneerd omdat ze staakten voor betere arbeidsomstandigheden en betere beveiliging tegen het oorlogsgeweld in de regio.

,,Het breken van deze staking werd een opzettelijk gewelddadige, nodeloze en willekeurige actie waarbij het optreden van ordebewakers en de autoriteiten aan vijftien onschuldige burgers het leven kostte – de enige slachtoffers die op Curaçao vielen tijdens WO II”

, aldus de stichting.

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *