UPDATE: Plasterk: ‘AIVD heeft Marvelyne Wiels niet gescreend’

marvelyne en ivar asjes geven 'uitleg' op de persconferentie van 13 november 2013 13

marvelyne en ivar asjes geven ‘uitleg’ op de persconferentie van 13 november 2013 13

CURAÇAO – Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft vandaag herhaald dat de AIVD Marvelyne Wiels nooit gescreend heeft. De functie van Gevolmachtigde Minister is geen vertrouwensfunctie. Dat schrijft hij in antwoord op een Kamervraag van Ronald van Raak (SP).

Als er een onderzoek uitgevoerd zou worden, zou het eigen land Curaçao dat moeten doen.

“Het betreft de verantwoordelijkheid van de veiligheidsdienst van het betreffende land. Overigens voert de AIVD ook geen veiligheidsonderzoek uit naar Nederlandse bewindspersonen. De leden van de Rijksministerraad worden dus gelijk behandeld”, aldus Plasterk.

Op de speciaal hiervoor belegde persconferentie van 13 november 2013 (3 video’s) na de ontstane ernstige twijfels, vertelde de in opspraak geraakte Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels, geflankeerd door Minister President Ivar Asjes, de Curaçaose pers door ‘Nederland’ te zijn gescreend, alvorens zij werd benoemd als Gevolmachtigde Minister in de Rijksministerrraad.

GevMin Wiels, bijgestaand door Minister President Ivar Asjes, beweerde daarbij expliciet dat dit door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zou zijn gedaan.

Ook in een interview met de Amigoe wordt door Marvelyne Wiels de AIVD screening benadrukt. In het door Marvelyne Wiels goedgekeurde artikel van 13 november, wijst Marvelyne erop dat haar cv en andere gegevens uitgebreid zijn doorgelicht door de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) op het moment dat ze werd voorgedragen als kandidaat voor de post van gevolmachtigde minister.

SP Kamerlid voor Koninkrijkszaken Ronald van Raak hierover vorige week:

,,Ik heb het haar horen zeggen, maar dat is echt klinkklare onzin. Nederland kan en mag dat helemaal niet doen”, zo reageert Van Raak.

De SP’er sluit toen niet geheel uit dat medewerkers van de AIVD met Wiels hebben gesproken, maar dat kon volgens hem uitsluitend zijn gedaan op verzoek van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC). Volgens van Raak kwam het  wel vaker voor dat inlichtingendiensten collegiale medewerking aan elkaar verlenen, maar heeft dat voor de zekerheid via kamervragen aan Plasterk gevraagd:

,,Deze Gevolmachtigde minister zei dat zij is gescreend door de AIVD. Kan de minister bevestigen dat dit niet het geval is? Dat zij de zaak blijft bedriegen? Is de Rijksministerraad bereid onderzoek te doen naar de integriteit van de Gevolmachtigde minister van Curaçao?”

Het definitieve antwoord van Plasterk liet dit maal niets aan onduidelijkheid over.

Bronnen

Beantwoording Kamervragen Over Begroting Koninkrijksrelaties 2014

0 Reacties op “UPDATE: Plasterk: ‘AIVD heeft Marvelyne Wiels niet gescreend’

 1. De beantwoording op de Kamervragen zijn openbaar en staan gewoon op de websites van de Tweede Kamer en van het Ministerie van BZK. Kwestie van websites checken.

  Waar het om gaat is dat Nederland de afgelopen weken diverse signalen af heeft gegeven dat Curacao het zelf op moet lossen en hier ook toe in staat is. Nederland geeft hiermee wat mij betreft een heel positief signaal af van: Hallo daar op Curacao, jullie kunnen het zelf, wij hoeven hier vanuit Den Haag niet in te fluisteren wat er moet worden gedaan. Wij hebben er vertrouwen in dat jullie de eigen democratie kunnen waarborgen. Dat jullie onderscheid kunnen maken tussen integere bestuurders en leugenaars die er een potje van maken. Aan Curacao de eer om het zelf te regelen.

  In de praktijk gebeurt dit helaas niet. De leden van de Raad van Ministers weigeren op te treden, en de zet is nu aan het Parlement. De Staten van Curacao zijn het hoogste bestuurlijke orgaan. Jammer dat het zover moet komen dat mw. Wiels via dwang vanuit de Staten, middels een Openbare Vergadering, zal moeten aftreden. Tsja, als je het vergelijkt met voetbal, dan heeft ze al zoveel gele kaarten gehad, diverse rode kaarten, schorsingen, etc, maar zij blijft zich misdragen, en de FIFA moet er nu bijkomen om haar spelerslicentie in te trekken. Levenslang welteverstaan, deze valsspeler mag nooit meer het veld op, want elke wedstrijd is bij voorbaat verloren! Zij lapt ALLE spelregels aan haar laars, en is geen teamspeler, maar doet alles op eigen houtje. Game over Marvelyne…

 2. De link zal zeer spoedig komen.

 3. André van Wanrooij

  Jammer dat de beantwoording van Plasterk niet via een link na te lezen zijn….

 4. John Baselmans

  Personen die via een valse voorwendsel op stoelen zitten niet voor hun bestemd zullen net zo hard weer vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *