30 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Planning bij bestellen verkeersdrempels onzorgvuldig

Conclusie eerste conceptrapport OW van Soab

SoabWILLEMSTAD — Uit de documentatie die overheidsaccountantsbureau Soab heeft aangetroffen bij Uitvoeringsorgaan Openbare Werken (UOOW) blijkt dat er geen indicatie van een zorgvuldige analyse en/of voorcalculatie van het totaal aantal drempels dat op het Curaçaose wegennetwerk geplaatst moet worden is gemaakt. In totaal heeft het project ruim 1,3 miljoen gulden gekost. Het is onbekend hoeveel verkeerskussens er echt zijn geplaatst.

- Advertentie -

Advertentie

Dat blijkt uit het eerste conceptrapport van Soab naar aanleiding van de openbare aanbestedingen binnen het UOOW dat voor hoor en wederhoor naar de betrokken actoren is verstuurd.
Het eindrapport waarin de reacties zijn verwerkt is al klaar.
Het project dat op 1,4 miljoen gulden is begroot viel onder H. Basilio.

“Uit diverse gesprekken blijkt dat de plaatsing van drempels afhankelijk was van binnengekomen klachten uit de gemeenschap en/of rapporten van de politie.
Uit de documentatie die we hebben aangetroffen is er echter geen indicatie van een (zorgvuldige) analyse en/of voorcalculatie van het totaal aantal drempels dat geplaatst moet worden gebleken”
, aldus Soab.

Laagste prijs
Voor de levering van de verkeersdrempels heeft UOOW geen openbare aanbesteding gehouden. Gezien de hoogte van de eerste bestelling (243.750 gulden) is dit conform de interne richtlijnen ook niet noodzakelijk.
In plaats van een openbare aanbesteding heeft UOOW gekozen voor een onderhandse aanbesteding waarbij offertes zijn opgevraagd bij drie bedrijven.
Uiteindelijk zijn echter drie bestellingen geplaatst voor respectievelijk 243.750 gulden, 243.750 gulden en 722.500 gulden.
Door deze handelwijze kon de aanbestedingsgrens van 250.000 gulden om over te gaan tot een openbare aanbesteding worden ontweken.

Openbare aanbesteding niet uitvoerbaar

verkeersbordVolgens de directeur van UOOW zou het houden van een openbare aanbesteding gewenst zijn geweest. Echter, in dit geval zijn er volgens hem een beperkt aantal leveranciers die op een serieuze manier met de levering van verkeersdrempels om kunnen gaan.
Hierdoor is besloten om geen openbare aanbesteding te houden.
Deze stelling zag Soab echter niet terug in de interne documentatie van UOOW.
De opdracht is gegund aan het bedrijf BProof Technology NV die volgens het machtigingsverzoek van UOOW aan Stichting Wegenfonds Curaçao een offerte heeft ingediend met de laagste prijs per stuk, namelijk 1950 gulden per stuk.

Onzorgvuldige planning
In totaal zijn er 500 verkeersdrempels besteld.
Deze zijn in drie bestellingen gedaan.
Bij de derde bestelling is de prijs per stuk sterk gestegen naar 2890 gulden.
Dat is een stijging van 940 gulden per stuk. Volgens Basilio betrof deze laatste bestelling een ‘rush order’ omdat achteraf gezien meerdere drempels noodzakelijk waren.
Uit de facturen blijkt dan opvallend genoeg dat de derde levering gewoon per zeevracht heeft plaatsgevonden.
Doordat de leverbonnen niet beschikbaar waren, was het voor Soab niet mogelijk om de prijsstijging te relateren aan het urgente karakter van de derde bestelling van de verkeersdrempels.
Het voorgaande geeft volgens Soab een perceptie van onzorgvuldige planning en voorbereiding. Reden hiervoor is het feit dat er sprake is van minder dan drie weken verschil tussen de tweede en derde bestelling.
Door adequaat onderzoek en planning te verrichten hadden alle benodigde drempels in een keer besteld kunnen worden.
Dit had tot een besparing kunnen leiden van circa 235.000 gulden.

Plaatsing
verkeers kussensHet plaatsen van de verkeersdrempels is door twee bedrijven gedaan.
Illusion General Contractors heeft in totaal 27 dagen gedeclareerd à 1250 gulden per dag voor het plaatsten van drempels op zeven verschillende wegen.
Uit de intern verkregen informatie is het echter niet te achterhalen hoeveel drempels er geplaatst zijn.

Ook Kwaliteit Constructie & Schoonmaak heeft de opdracht gekregen om 550 verkeersdrempels aan te brengen.
Opmerkelijk hierbij is dat naar de mening van Soab er geen 550 verkeersdrempels beschikbaar zijn aangezien er in totaal 500 drempels zijn besteld waarvan een gedeelte al door Illussion General Contractors is geplaatst.
Uiteindelijk blijkt uit de administratie en de aangetroffen facturen dat Kwaliteit Constructie & Schoonmaak facturen heeft ingediend voor het plaatsen van 264 drempels.
Onderliggende documentatie als bevestiging van de prestatielevering heeft Soab niet aangetroffen.

Advertentie

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -