28.6 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 13:34

Laatste reacties

- Advertentie -

Plannen overgangskabinet in de maak

Dean Rozier

Door  Redactie Aworaki
(Foto: RNW)
Rozier en Cleopa willen ondemocratische oplossing’

Het is nog nooit eerder in de politieke historie van Curaçao voorgekomen dat twee dissidenten plannen maken om een kabinet te vormen. Dat baart politiek analist Gilbert Cijntje zorgen.

De parlementariërs Dean Rozier (MFK) en Eugene Cleopa (MAN) profileren zich op dit moment als de voortrekkers van een nieuwe beweging binnen het parlement. Maar het vormen van een kabinet met dissidenten is een slechte zaak voor de democratie”, vindt Cijntje, “een dergelijk kabinet is niet representatief voor waar de bevolking eerder democratisch voor heeft gekozen. De dissidenten hebben zich namelijk afgescheiden van de partijen waar is op gestemd. Ze vormen dan een coalitie namens die partij, maar met heel wat minder stemmen.”

De twee dissidenten van het Kabinet Schotte, Dean Rozier (MFK) en Eugene Cleopa (MAN), zijn ieder druk bezig met het smeden van plannen voor het vormen van een overgangskabinet tot aan de nieuwe verkiezingen.

- Advertentie -

Cleopa voert onderhandelingen met de partijen PNP, FOL en PAR om een overgangskabinet te vormen. Die partijen hebben al een bereidwilligheidsverklaring opgesteld. Die is vanochtend aangeboden aan de Gouverneur.

Rozier heeft de bereidswilligheidsverklaring van Cleopa niet ondertekend. Hij kiest ervoor om eerst de Statenvergadering van maandag 6 augustus af wachten. In tegenstelling tot de oppositiepartijen en Cleopa houdt Rozier de deur namelijk nog open voor de MFK om mee te werken aan een overgangskabinet.

Coalitie moet buiten spel blijven
Toen Rozier donderdagavond bekend maakte bij zijn standpunt te blijven en zijn zetel mee te nemen, raakte Schotte definitief zijn meerderheid in het kabinet kwijt.
Direct daarna gaf de premier aan op 19 oktober nieuwe verkiezingen te willen houden. Ondertussen zou een demissionair kabinet aanblijven.

Onethisch”, vindt Cleopa, “als je geen steun meer hebt van de meerderheid dan kan je niet zonder overleg met de Staten besluiten verkiezingen uit te schrijven.” Het onafhankelijk Statenlid weet nog niet wat de volgende stappen binnen het proces voor de vorming van het overgangskabinet zullen zijn. “Voor vandaag hebben we nog geen vergadering gepland maar het zou kunnen dat ik straks een telefoontje krijg. De aftredende regering moet in ieder geval direct buiten spel worden gezet.”

- Advertisement -

PAR-leider Emily de Jongh-Elhage deelt de mening van Cleopa. “Schotte heeft als premier altijd gedacht dat hij alles kan beslissen voor het volk en doet dat nu nog steeds. Het heeft alleen geen zin meer want hij is de steun van de meerderheid in de Staten kwijt.”

Rust is hard nodig
Rozier baseert zijn keuze voor een overgangskabinet op andere argumenten. Volgens het MFK-lid is een demissionair kabinet niet de oplossing: net als voor de val van het kabinet blijft de controverse. “De Curaçaose bevolking wil rust. We zijn twee jaar verder en er was alleen maar polarisatie”, zegt Rozier.

In een brief aan alle fracties in de Staten vraagt hij om steun voor het vormen van een overgangskabinet voor de periode tot de verkiezingen. ‘De taak van de overgangsregering is om voor een afgebakende periode op basis van een prioriteitenlijst, de meest urgente problemen van het land op te lossen. Nadruk moet gelegd worden op openbare financiën, justitie en onderwijs.’

Alle opties open
Rozier had het eerder over een zakenkabinet toen hij zijn vertrouwen in de coalitie opzegde. Nu beperkt hij zich tot een overgangskabinet met experts. Hoe hij dat exact voor zich ziet is nog onduidelijk.

Voor de Jongh-Elhage is het duidelijker: “Sommigen hebben het over een overgangskabinet, zakenkabinet of interim-kabinet. Het enige dat ik wil zeggen is dat wij de bereidwilligheidsverklaring hebben getekend en dat we nu wachten op wat de gouverneur te zeggen heeft. Als we van hem het groene licht kijken gaan we om de tafel zitten en een oplossing bedenken. Wij als PAR staan in ieder geval open voor alle opties.”

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...

DolfijnFM | Koning benadrukt Eensgezindheid Koninkrijk om pandemie aan te kunnen

De Koning benadrukt in de Troonrede de eensgezindheid tussen de landen in het Koninkrijk om de gevolgen van de coronapandemie aan te kunnen. “Dat maakt ons Koninkrijk...
- Advertentie -