26 C
Willemstad
• donderdag 30 maart 2023

Democracy now! | Tuesday, March 28, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Engeland levert bendelid No Limit Soldiers uit

Persbureau Curacao LONDON – Engeland heeft afgelopen vrijdag een lid van de No Limit Soldiers uitgeleverd aan Nederland. De man moet terechtstaan in het Themis II onderzoek dat...
- Advertentie -

PBC | Eerste vlucht British Airways verwelkomd op Aruba

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Afgelopen zondag is de eerste vlucht van British Airways vanaf London Gatwick geland en verwelkomd op de luchthaven van Aruba. British Airways vliegt het...

PBC | Ronny Cornelis krijgt van de rechter gevoelige tik op de vingers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het multidisciplinaire team onder leiding van Ronny Cornelis heeft van de rechter een gevoelige tik op de vingers gekregen. Bij verschillende acties in 2020...

PBC | Voorlopige aangifte winstbelasting moet vrijdag ingediend en betaald te zijn

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondernemers moeten hun voorlopige aangifte winstbelasting voor 31 maart indienen. Wie dat niet of te laat doet kan volgens minister Javier Silvania een verzuimboete...

ParadiseFM | Fataal verkeersongeval bij Mangusa Rio Canario

Een vrouw is vanmorgen om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Het verkeersincident vond plaats aan de Schottegatweg Noord, ter hoogte van Mangusa Rio. De vrouwelijke bestuurder...
- Advertentie -

Plannen overgangskabinet in de maak

Dean Rozier

Door  Redactie Aworaki
(Foto: RNW)
Rozier en Cleopa willen ondemocratische oplossing’

Het is nog nooit eerder in de politieke historie van Curaçao voorgekomen dat twee dissidenten plannen maken om een kabinet te vormen. Dat baart politiek analist Gilbert Cijntje zorgen.

De parlementariërs Dean Rozier (MFK) en Eugene Cleopa (MAN) profileren zich op dit moment als de voortrekkers van een nieuwe beweging binnen het parlement. Maar het vormen van een kabinet met dissidenten is een slechte zaak voor de democratie”, vindt Cijntje, “een dergelijk kabinet is niet representatief voor waar de bevolking eerder democratisch voor heeft gekozen. De dissidenten hebben zich namelijk afgescheiden van de partijen waar is op gestemd. Ze vormen dan een coalitie namens die partij, maar met heel wat minder stemmen.”

De twee dissidenten van het Kabinet Schotte, Dean Rozier (MFK) en Eugene Cleopa (MAN), zijn ieder druk bezig met het smeden van plannen voor het vormen van een overgangskabinet tot aan de nieuwe verkiezingen.

Cleopa voert onderhandelingen met de partijen PNP, FOL en PAR om een overgangskabinet te vormen. Die partijen hebben al een bereidwilligheidsverklaring opgesteld. Die is vanochtend aangeboden aan de Gouverneur.

Rozier heeft de bereidswilligheidsverklaring van Cleopa niet ondertekend. Hij kiest ervoor om eerst de Statenvergadering van maandag 6 augustus af wachten. In tegenstelling tot de oppositiepartijen en Cleopa houdt Rozier de deur namelijk nog open voor de MFK om mee te werken aan een overgangskabinet.

Coalitie moet buiten spel blijven
Toen Rozier donderdagavond bekend maakte bij zijn standpunt te blijven en zijn zetel mee te nemen, raakte Schotte definitief zijn meerderheid in het kabinet kwijt.
Direct daarna gaf de premier aan op 19 oktober nieuwe verkiezingen te willen houden. Ondertussen zou een demissionair kabinet aanblijven.

Onethisch”, vindt Cleopa, “als je geen steun meer hebt van de meerderheid dan kan je niet zonder overleg met de Staten besluiten verkiezingen uit te schrijven.” Het onafhankelijk Statenlid weet nog niet wat de volgende stappen binnen het proces voor de vorming van het overgangskabinet zullen zijn. “Voor vandaag hebben we nog geen vergadering gepland maar het zou kunnen dat ik straks een telefoontje krijg. De aftredende regering moet in ieder geval direct buiten spel worden gezet.”

PAR-leider Emily de Jongh-Elhage deelt de mening van Cleopa. “Schotte heeft als premier altijd gedacht dat hij alles kan beslissen voor het volk en doet dat nu nog steeds. Het heeft alleen geen zin meer want hij is de steun van de meerderheid in de Staten kwijt.”

Rust is hard nodig
Rozier baseert zijn keuze voor een overgangskabinet op andere argumenten. Volgens het MFK-lid is een demissionair kabinet niet de oplossing: net als voor de val van het kabinet blijft de controverse. “De Curaçaose bevolking wil rust. We zijn twee jaar verder en er was alleen maar polarisatie”, zegt Rozier.

In een brief aan alle fracties in de Staten vraagt hij om steun voor het vormen van een overgangskabinet voor de periode tot de verkiezingen. ‘De taak van de overgangsregering is om voor een afgebakende periode op basis van een prioriteitenlijst, de meest urgente problemen van het land op te lossen. Nadruk moet gelegd worden op openbare financiën, justitie en onderwijs.’

Alle opties open
Rozier had het eerder over een zakenkabinet toen hij zijn vertrouwen in de coalitie opzegde. Nu beperkt hij zich tot een overgangskabinet met experts. Hoe hij dat exact voor zich ziet is nog onduidelijk.

Voor de Jongh-Elhage is het duidelijker: “Sommigen hebben het over een overgangskabinet, zakenkabinet of interim-kabinet. Het enige dat ik wil zeggen is dat wij de bereidwilligheidsverklaring hebben getekend en dat we nu wachten op wat de gouverneur te zeggen heeft. Als we van hem het groene licht kijken gaan we om de tafel zitten en een oplossing bedenken. Wij als PAR staan in ieder geval open voor alle opties.”

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -