29 C
Willemstad
• woensdag 28 september 2022

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Gouverneur Holiday ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding

Gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Holiday nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een afscheidsreceptie in de Grote...
- Advertentie -

Nu.cw | Handelsgrens tussen Venezuela en Colombia weer open

De grens tussen Venezuela en Colombia is weer geopend voor handel. Dat meldt de NOS. Voor het eerst in zeven jaar mag er weer vrachtverkeer rijden tussen...

PBC | Vuurwapen gevonden in cel SDKK-gevangenis

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bewakers van de SDKK-gevangenis hebben vanochtend tijdens een doorzoeking van cellen in blok 7 een vuurwapen gevonden. Het gaat om een doorgeladen wapen, waar dus...

PBC | KLM toestel uit Suriname maakt noodlanding op Azoren vanwege medische noodgeval

Persbureau Curacao AZOREN – Een toestel van de KLM, dat afgelopen nacht op weg was van Suriname naar Schiphol, heeft vanochtend rond half acht een medische noodlanding gemaakt...

ParadiseFM | Twee politieagenten gearresteerd

Twee politieagenten zijn vanmorgen aangehouden. In opdracht van het OM werden er verschillende huiszoekingen verricht. De agenten worden verdacht van het sjoemelen met vergunningen. Een van de verdachten...

Pijlen Moses op Pauletta | Antilliaans Dagblad

Moses: Statenvoorzitter liet zaak escaleren Pauletta: Elke dag weer nieuwe argumenten

Willemstad – Statenvoorzitter Ana-Maria Pauletta (PAR) heeft gisteren alle fractievoorzitters opgeroepen voor een individueel gesprek. Marilyn Moses (MP), Gilbert Pisas (MFK) en onafhankelijk Statenlid Rennox Calmes hebben afgezegd en de andere twee oppositievoorzitters – Jaime Córdoba (PS) en Amparo dos Santos (KdnT) – zijn zonder bericht niet komen opdagen.

Dat zegt Pauletta in reactie op een persbericht van Moses, partijleider van Movementu Progresivo (MP) die met één zetel in de Staten is vertegenwoordigd. Daarin lijkt de partij de pijlen nu te richten op de Statenvoorzitter. Pauletta heeft volgens Moses niet gereageerd op een voorstel van haar partij met een mogelijke oplossing om uit de huidige parlementaire crisis te komen.

In plaats daarvan ‘heeft de Statenvoorzitter het laten gebeuren dat de zaak dusdanig is geëscaleerd’ dat Shaheen Elhage een kort geding heeft aangespannen waarin hij eist dat alle twintig zittende Statenleden wordt bevolen om hun medewerking te verlenen aan zijn toetreden tot de Staten.

De oppositiepartijen komen elke dag weer met nieuwe argumenten ter ondersteuning van hun beslissing om geen gehoor te geven aan de oproep voor een Statenvergadering, concludeert Pauletta. ,,Eerst was het de partijraad, daarna verkiezingen, toen weer een regering die niet voldoende steun heeft en vervolgens artikel 26 van het Kiesreglement en nu is het de voorzitter van de Staten.”

Moses verwijst in het persbericht naar een brief van 28 juli waarin de partij de Statenvoorzitter voorstelt alle fracties op te roepen voor een vergadering van de centrale commissie met deskundigen op het gebied van staatsrecht. De brief is bijgevoegd. Maar een dag later, op 29 juli, volgt een brief van gouverneur Lucille George-Wout, waarin zij juist op een rijtje zet hoe het proces is verlopen tot het moment dat Alcalá-Wallé op 21 juli haar ontslagbrief als Statenlid heeft ingediend.

Dit lijkt precies te voldoen aan de wens van Moses om schriftelijk duidelijkheid te krijgen over de gang van zaken. Op de vraag of de brief van de gouverneur nu niet de gevraagde opheldering heeft gegeven, krijgt deze krant geen antwoord. Evenmin komt er een reactie op de stelling dat de partij een kort geding zou kunnen voorkomen als Moses zou laten weten vandaag bij de Statenvergadering aanwezig te zullen zijn.

Dan zouden er, samen met de tien coalitieleden, voldoende parlementariërs aanwezig zijn om de vergadering te kunnen openen en de geloofsbrieven van Elhage te behandelen. Maar Moses reageert niet. Movementu Progresivo onthoudt zich van enig commentaar nu de zaak onder de rechter is, zo luidt het standpunt. De partij ‘respecteert de trias politica en wil de rechterlijke macht niet in de weg zitten’.

Statenvoorzitter Pauletta is van mening al het mogelijke te hebben gedaan om ervoor te zorgen dat de geloofsbrieven van Elhage toch behandeld konden worden, maar ook dat alle Statenleden de kans kregen om gehoord te worden. ,,Voorafgaand aan de vergadering van 27 juli, de tweede oproep, heb ik met Marilyn Moses gesproken en haar alle documenten gegeven. Via app en mondeling heb ik uitgelegd dat artikel 126 niet van toepassing is. Dat is ook het standpunt van het Hoofdstembureau en van de gouverneur.”

In de brief van 28 juli wijst Moses erop dat Pauletta haar er niet van heeft kunnen overtuigen dat de zetel in de Staten werkelijk vacant is en dat ook de brief van de gouverneur ontbreekt waarin wordt aangegeven dat Alcalá-Wallé afziet van het Statenlidmaatschap (artikel 126). Moses trekt in de brief fel van leer tegen de PAR-Statenvoorzitter die niet democratisch zou handelen. Moses schrijft dat ‘steeds weer hetzelfde systeem’ wordt toegepast waarbij coalitiepartijen de democratie met voeten treden omdat zij niet met de oppositiepartijen in gesprek willen ‘over de inhoud en op een niveau waar het land voorop staat’.

,,De oppositiepartijen zijn gekozen door het volk. Maar dat wordt ‘vergeten’ en er wordt gedaan alsof de partijen in de coalitie alles weten en altijd correct zijn.” De interne problemen van PAR zijn volgens Moses de oorzaak van de huidige crisis in het parlement. ,,Nu er een situatie bestaat dat de regering geen meerderheid heeft in het parlement, wil men processen op een dictatoriale manier doorvoeren zonder aan tafel te willen zitten met alle parlementariërs.”

Gouverneur George-Wout stelt in haar brief van 29 juli aan de Statenvoorzitter dat artikel 126 niet van toepassing is omdat Alcalá-Wallé ‘al ontslag had genomen als Statenlid’ en ‘niet alsnog op een later tijdstip voor beëdiging in aanmerking zou kunnen komen voor de zetel waarvoor zij bij besluit van 17 juli door de Staten was toegelaten’. ,,Daarmee is de betreffende zetel in de Staten (wederom) vacant gekomen”, aldus George-Wout.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

9 reacties

 1. Jammer dat zij zich laat misbruiken door de rest .
  Heel vreemd , ik vind het vreemd .
  Nieuwe verkiezing biedt voor de situatie op het eiland geen oplossing
  Maar ja nos mes por .

 2. Als de Staten weigeren hun werk te doen dan dient de Gouverneur de Staten te ontbinden, de regering naar huis te sturen en instellen van een zakenkabinet.

 3. @Trui:
  Jij valt duidelijk alleen op mannen. Niet dat je geaardheid er iets toe doet, maar het is wel typisch dat jij constant deze, maar ook andere vrouwen aanvalt.
  Jij bent laag…..

 4. Volhouden Marilyn. De PAR is een partij van list en bedrog. Hun zijn er niet vies van ongrondwettig te handelen om alsnog aan de macht te komen. Wat verwacht je ook van een partij waar ze een Libanees aan hebben gesteld als Minister President destijds. Hun hebben direct de dood van Komproe op hun geweten, en indirect de moord van HW door hun hetze. Ook de coupe die hun hebben gepleegd tegen kabinet Schotte is hun modus operandi. Eerst een corrupt persoon willen aanstellen als parlements lid, en als dat niet lukt een apotheker die om eigen belang in de kamer wil zitten. Laat de rechter maar zich uitspreken.

 5. Marilyn Mafia Mozes verkocht zich al eerder aan de MFK.

  De enige reden om dicht in de buurt van dit oerlelijk wijf te komen, is dat je dan geen last van muggen hebt.

 6. De samenwerking tussen statenleden in het landsbelang lijkt niet haalbaar. De vraag is dan ook welke acties leiden tot een oplossing van deze impasse.

  Het negeren van de uitleg en het directe verzoek van de Gouverneur (zij vertegenwoordigt de Koning der Nederlanden) is tekenend voor het dis-respect richting het Koninkrijk. Het negeren van de oproep van de voorzitter van het Parlement om tot samenkomst te komen en minstens de dialoog met elkaar aan te gaan (zoals het hoort in een Parlement) is evenzo dis-respectvol naar het volk toe als naar Gouverneur en de Voorzitter.
  Wat hier feitelijk gebeurt is werk-weigering en minachting naar het volk en minachting van het Koninkrijk (de Nederlandse belastingbetaler). Fraai staaltje van een ‘eigen’ democratie….dit lijkt dan ook meer op een staatsgreep vanuit de oppositie dan een werkelijke democratie naleven.
  Op 31 juli om 09.00 uur gaan wij het zien of de Gouverneur nog enig respect geniet en deze regering nog kan regeren.
  We hebben de mond vol van autonomie en respect…het belijden ervan is daadkracht in samenwerking in plaats van strijd in partijpolitiek en eigenbelang.
  Een walgelijke vertoning met een laag denkniveau.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -