30 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

Picture This! Curacao | Kralendijk – Bonaire

HomeLandenBonairePicture This! Curacao | Kralendijk - Bonaire

Blog Manon Hoefman | Picture This! Curacao Bonaire

Midden op het eiland, uitgestrekt langs de Westkust, ligt de hoofdstad van Bonaire: Kralendijk. In de luwte van Klein Bonaire kabbelt de Caribische zee langs de lange boulevard van het centrum. Wandelen, winkelen, lekker eten en uitgaan, alle facetten zijn hier aanwezig, in een gemoedelijke dorpssfeer.

Kralendijk is prachtig in zijn eenvoud.

De naam Kralendijk is een verbastering van het woord ‘Koralendijk’. Zo werd het naar het koraalsteen, de koraal bodem waarop de stad is gebouwd, vernoemd. In de 19e eeuw ontstond het stadje rondom Fort Oranje en de natuurlijke haven aan die kant van het eiland. De Nederlandse kolonisten gaven het in 1835 de naam Kralendijk.

De Nederlandse koloniale tijd heeft duidelijk een stempel gedrukt op de architectuur van de stad. Overal vind je prachtige okergele monumentale panden die nog afkomstig zijn uit deze tijd. Verder vind je de typische Caribische stijl terug in de sierlijke gevels en de vrolijke kleuren van de gebouwen.

De Kaya Grandi en de Kaya J.N.E. Craane zijn de twee belangrijkste straten van het stadje. Ze lopen vrijwel evenwijdig aan elkaar en aan de kustlijn. De Kaya Grandi is de belangrijkste winkel straat en de Kaya Craane is de gezellige promenade, de boulevard aan de waterkant van Kralendijk.

Tegenover de boulevard ligt het onbewoonde en onbebouwde Klein Bonaire. Dit eiland voldoet aan een ieders fantasie van een tropisch paradijs. Van de ‘Bounty reclame’ tot aan de film ‘the Blue Lagun’. Met een eigen of een gehuurd bootje is het eiland gemakkelijk te bereiken en tevens is er een watertaxi die meerdere malen per dag vanuit de stad op en neer vaart.

Wanneer een cruiseschip de stad aandoet, verandert het anders zo rustige centrum in een toeristische drukte. Uit op koopjes en souvenirs verspreiden de passagiers zich door de straatjes van de stad. Grappig is dat de toeristen zich waarschijnlijk niet realiseren dat de drukke bedrijvigheid, die zij aantreffen op zo’n klein eiland voornamelijk door henzelf wordt veroorzaakt. Want wanneer de reizigers weer aan boord gaan op weg naar een nieuw oord, keert de rust terug en wordt Kralendijk weer Kralendijk.

De komende decennia gaat de binnenstad van Kralendijk sterk veranderen. Men voorziet grote verbeteringspunten op het gebied verkeer, parkeren, toerisme, bereikbaarheid, openbare ruimten en bebouwing. Echter is er zeker het streven om het gemoedelijke karakter van de stad te behouden. En daarop vertrouwen we dan maar, want Kralendijk is een uniek plekje binnen het Caribische spectrum.

Kralendijk - Bonaire | Picture This Curacao - Manon Hoefman
Kralendijk – Bonaire | Picture This Curacao – Manon Hoefman
v
Kralendijk – Bonaire | Picture This Curacao – Manon Hoefman
Kralendijk - Bonaire | Picture This Curacao - Manon Hoefman
Kralendijk – Bonaire | Picture This Curacao – Manon Hoefman
Kralendijk - Bonaire | Picture This Curacao - Manon Hoefman
Kralendijk – Bonaire | Picture This Curacao – Manon Hoefman
Kralendijk - Bonaire | Picture This Curacao - Manon Hoefman
Kralendijk – Bonaire | Picture This Curacao – Manon Hoefman
Kralendijk - Bonaire | Picture This Curacao - Manon Hoefman
Kralendijk – Bonaire | Picture This Curacao – Manon Hoefman
Manon Hoefman | Foto Manon Hoefman - Picture This! Curacao
Manon Hoefman – Picture This! Curacao

Over de schrijfster: Picture This! Curacao – blog van Manon Hoefman die zij wekelijks schrijft voor de facebook website Picture This! Curacao. Met een combinatie van beeld en tekst streeft zij er naar om de beleving van een plek over te brengen, zodanig dat de lezer voelt alsof hij er zelf echt is geweest. Beschreven vanuit een persoonlijke ervaring, met een knipoog naar het gezinsleven en de ‘insides’ van een local.

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Leuke reportage , met helaas maar 2 keer levende wezens op twee benen in beeld. Ik vind “human interest” de foto altijd veel interessanter maken dan alleen streetvieuws. Overigens alle lof voor het initiatief.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties