Piar voorkwam arrestatie Rozier

Mogelijk aanklacht tegen Piar

 Dick Piar (links).

Dick Piar (links).

Willemstad – Voormalig procureur-generaal (PG) Dick Piar achtte het niet opportuun om een inval bij het appartement van Rozier te doen en hem aan te houden naar aanleiding van de aangifte van MFKparlementariër Gilmar ‘Pik’ Pisas tegen de voormalige Statenvoorzitter, voormalig Statenlid en ex- MFK’er Dean Rozier.

Advertentie

Dat meldden de Papiamentstalige ochtendkranten Ultimo Noticia en Èxtra in hun editie van gisteren.
Beide ochtendkranten baseren zich daarbij op een stuk van de hoofdofficier van justitie.
Pisas deed aangifte tegen Rozier omdat die geprobeerd zou hebben om hem om te kopen met het doel de MFK-regering van Gerrit Schotte ten val te brengen.
(Rozier zou ook geprobeerd hebben om twee andere MFK’- ers, Monique Koeyers-Felida en Rudney Garmes, om te kopen, red.).
De Èxtra schrijft dat na Pisas’ aangifte er bij Rozier een inval zou hebben moeten plaatsvinden, en dat er mogelijk zelf tot diens aanhouding zou moeten worden overgegaan, maar dat Piar het destijds niet opportuun achtte en pas 4 maanden na de aangifte hiervoor groen licht gaf.

,,Maar dat was toen al te laat omdat de heer Rozier in het buitenland was gaan wonen”, aldus de Èxtra.

In een interview met de Papiamentstalige ochtendkrant Vigilante stelde Pisas in de editie van gisteren dat het moment inderdaad niet opportuun was.

,,Op dat moment werd een ander kabinet gevormd, en was er steun voor het kabinet Betrian.”

Het Statenlid verklaarde ook nog: ,,Het zou de PG op dat moment niet goed uitkomen als de waarheid aan het licht kwam.”

Pisas merkt in het stuk ook op dat een kleine, machtige groep invloed zou hebben uitgeoefend om het onderzoek niet door te laten gaan.
Als het onderzoek door zou zijn gezet, zo is de overtuiging van Pisas, zou Rozier de druk niet hebben kunnen weerstaan.

,,Hij zou dan man en paard moeten noemen en zeggen waar het geld (het omkoopgeld, red.) vandaan kwam.”

Afgelopen maandag werd de behandeling van de zaak die Pisas aanspande uitgesteld. Pisas spande de zaak bij het Hof aan om het Openbaar Ministerie (OM) te dwingen een onderzoek te starten naar Rozier.
Dit gebeurde nadat hij tot twee keer toe via zijn raadsman geen antwoord kreeg op een schrijven waarin gevraagd werd naar het verloop van het onderzoek.
Maar de behandeling bij het Hof werd uitgesteld nadat het voor Pisas duidelijk was geworden hoe zijn aangifte destijds door het OM werd afgehandeld.
De Èxtra maakte melding van een brief die Pisas’ raadsman Chester Peterson op maandag naar het Hof verzonden zou hebben.
Daarin zou de raadsman een deadline hebben gesteld om vóór het reces in juli met concrete onderzoeksresultaten te komen ‘teneinde de volgende stap te kunnen zetten, namelijk een aanklacht tegen de ex-procureur-generaal en zijn relatie met Rozier en een derde persoon’.
In de brief zou raadsman Peterson ervoor pleiten de informatielijnen van de voormalige PG te onderzoeken ‘om de ongebruikelijke besluiten die hij in het kader van de corruptiebestrijding nam te kunnen begrijpen’.
Bij het onderzoek volgend op de aangifte zou het OM aan Canada hebben verzocht om de gesprekken die Rozier via Black- Berry Messenger voerde na te trekken, zo schrijft de Èxtra.
Tijdens het onderzoek werd het bekend dat Koeyers-Felida ontevreden was over de gang van zaken binnen de MFK, met name over het functioneren van de toenmalige minister van Financiën, Jamaloodin.
Rozier verklaarde toen in de media dat hij geen reden kon hebben gehad om Koeyers- Felida om te willen kopen aangezien zij zelf al niet tevreden was over de partij.
Voor PG Piar was dit de reden om Rozier niet langer als verdachte maar als getuige in de zaak te horen.
De Landsrecherche was het daar niet mee eens, zo schrijft de Èxtra.

,,Pas in december 2012 gaf de PG groen licht om een inval bij het huis van Rozier te doen waar de laptops in beslag genomen moesten worden.”

Rozier zou volgens het stuk van de hoofdofficier twee laptops en één iPad hebben ontvangen, maar leverde één van de notebooks niet meer in.
Pisas verklaarde in de Vigilante gedwongen te zijn om het OM meer tijd te gunnen om de informatie over de berichten via BlackBerry Messenger uit Canada te krijgen. Woordvoerder Norman Serphos van het OM wilde geen commentaar leveren op de publicaties in de dagbladen omdat het onderzoek in deze zaak nog loopt.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *