PFM | Vredesbesprekingen Colombiaanse regering met ELN vandaag van start

Vredesbesprekingen Colombiaanse Regering Met ELN Vandaag Van Start

Vredesbesprekingen Colombiaanse Regering Met ELN Vandaag Van Start

Vandaag gaan de besprekingen van de Colombiaanse regering met rebellenbeweging ELN over vrede dan toch van start, na maanden uitstel. De eerste stappen zijn al gezet: gisteren liet ELN een ontvoerde militair vrij.
Eerder werd een politicus vrijgelaten die tien maanden lang bij de guerilliabeweging vastzat. President Santos van Colombia weigerde met het ELN te praten, zolang die politicus, Odín Sánchez, werd vastgehouden. Nu Sánchez vrij is, lijkt niets de vredesbesprekingen meer in de weg te staan. Het ELN heeft naar schatting tussen de 1300 en 2500 strijders, aanzienlijk minder dan de FARC, waar de regering eerder een vredesverdrag mee sloot. Daar tegenover staat dat het ELN een veel bredere basis van sympathisanten lijkt te hebben, vooral in de grote Colombiaanse steden. En waar de FARC een strikt hiërarchische organisatie is, is het ELN veel minder centraal georganiseerd. Dat maakt de onderhandelingen met het ELN volgens sommigen daarom een stuk ingewikkelder.

Bron: Radio Paradise FM/NOS

Een Reactie op “PFM | Vredesbesprekingen Colombiaanse regering met ELN vandaag van start

  1. Idealisme speelt al lang geen rol meer bij de guerrilla in Colombia. De meesten houden zich alleen bezig met drugshandel. Een vredesakkoord heeft als voordeel dat ze hun hut in het oerwoud voor een luxe villa kunnen inruilen. Het zou een illusie zijn om te bedenken dan de heren en dames hun luxe leven zullen laten voor een baan in de fabriek. Nu Amerika de grenscontrole intensiveert, is de kans groot dat meer en meer drugs via Curaçao naar Europa wordt vervoerd. Laten we hopen dat de vredebespreking mislukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *