PFM | Specialisten vegen de vloer aan met uitlatingen Victorina

Aanhoudende problemen Sehos

‘Niet realistisch en zelfs misleidend’

De Vereniging Medisch Specialisten Curaçao heeft zware kritiek geuit op uitlatingen van minister Siegfried Victorina van Gezondheid in de Staten. Die spiegelde voor dat het gebrek aan specialisten in het Sehos over een half jaar grotendeels is opgelost.

De medisch specialisten noemen dat in een persbericht niet realistisch en zelfs misleidend. De vereniging wijst erop dat gebleken is dat er met veel moeite en mondjesmaat meestal slechts tijdelijke specialisten en waarnemers gevonden kunnen worden.

Dit omdat het door de overheid aangeboden werkverband simpelweg tekort schiet in organisatie, honorering en secundaire arbeidsvoorwaarden. Het overheidsbeleid van de afgelopen jaren heeft geleid tot een schrijnend tekort aan specialisten en verplegend personeel, afbraak van infrastructuur en fors tekort aan materiaal.

Het gevolg is onacceptabele wachtlijsten, structureel en regelmatig uitvallende operaties wegens materiaal- en ruimtegebrek en een algeheel onvermogen om adequate zorg te kunnen leveren in de tweede lijn.

Het beleid heeft geleid tot een onveilige omgeving voor de Curacaose patiënt waarbij adequate zorg structureel onmogelijk is. En dat is voor de Vereniging Medisch Specialisten inmiddels onacceptabel.

Bron: ParadiseFM

2 Reacties op “PFM | Specialisten vegen de vloer aan met uitlatingen Victorina

  1. Zolang op Curacao de medisch specialist kan bepalen welke nieuwe specialist wel en welke niet op Curacao mag werken, zal er een gebrek aan specialisten zijn. Vrijgevestigde specialisten mogen niet meer in het ziekenhuis werken. De specialisten moeten in loondienst van het ziekenhuis komen of in dienst van een maatschap die zich aan het ziekenhuis verbonden heeft zijn. Alle specialisten in loondienst werd door de specialisten in NL niet aanvaardt maar toch door Whiteman (nu Victorina) op advies van pesonen met een eigen belang die niet willen begrijpen dat door de voortschrijdende ‘differentiatie’ onder de specialisten er steeds meer specialisten nodig zijn, nagestreefd. Waar moeten deze specialisten vandaan komen? Naast NL kunnen ook specialisten uit de regio worden aangesteld. Dit laatste is vaak waar de schoen wringt.
    Geen specialist beschikbaar betekend dat Curaçaose patiënten voor behandeling naar het buitenland moeten gaan. De voortschrijdende ontwikkelingen lopen op Curacao lopen via maatschappen die zich ‘aan elkaar’ verbinden. Deze verbintenis hebben in zeer beperkte mate te maken met een betere zorg voor de patiënt. Het gaat om macht. De internist wil door de kleinschaligheid nog altijd zelf de zorg voor de kankerpatiënten regiseren (controle van het geheel). Voorbeeld; zie vaatchirurg Van Eps of sluiting van de in januari 2014 geopende Cathlab door het vertrek van de interventiecardiologen Sam de la Fuente en Kemal Kulekci.

  2. dit is in het kader van de 80-20% regeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *