28 C
Willemstad
• maandag 20 mei 2024 03:49

PFM | Regering wil duur strafblad inkorten

Banderagrill smokkelaars langer vast
Strafblad is nu 5 jaar geldig

Het nieuwe kabinet MAN, PAR, PNP en PS, willen bekijken of de duur van het strafblad kan worden ingekort. Op deze manier willen ze de kans op werk vergroten voor jongeren die het verkeerde pad zijn ingeslagen.

Dat schrijft het Antilliaans Dagblad. Het strafblad is nu vijf jaar geldig. Volgens de krant staan deze plannen in het conceptregeerakkoord, die in handen is van de krant.

Onder het kopje justitie staat verder dat er meer blauw op straat komt, komen er buurtregisseurs, meer verkeerscontroles, camera’s op strategische plekken, worden drones en andere moderne technologie ingezet en wordt er gebruikt gemaakt van digitale informatie.

Bron: ParadiseFM

22 reacties

 1. Daar heb je die politici weer.

  Een waarachtig snelle oplossing die meer gemeen heeft met het populisme dan met een serieuze benadering van het ware probleem in kwestie.

  Het is overbekend dat de overheid’s ministeries qua samenwerking en expertise niet van de nodige kennis, ervaring en of het vermogen om a-politiek gericht samen te werken, beschikt. Als dit niet opgelost wordt blijven we in hetzelfde vicieuze cirkel draaien. Het is van algemeen belang dat de overheid (met nadruk) de professionele ambtenaren en of particulieren hun recht en ruimte geven, om aan innoverende en vooruitkijkende sociale vangnetten te werken, die zowel preventief als curatief aan de fysieke, mentale en of sociale kracht van deze jongeren werkt. Aan de hand van hun vooruitgang of niet, in de maatschappij, kan men deze jongeren gaan compenseren met het inkorten of niet van hun strafblad. Niet andersom.

 2. Nee, absoluut geen staande ovatie.

  Wat ik wel zou willen is dat je even aangeeft waar ik dan wel de betweter was waar ik voor schut stond.

 3. @Oke LaStiwz,
  ik heb het gelezen en ik moet bekennen dat ik me, net als zovelen overigens, heb laten leiden door de berichtgeving in de NRC, maar ook door Elsevier toentertijd. Maar het was wel zoals jezelf ook schrijft; ‘op instigatie van Rutte’, het kwam uit zijn koker.
  Dus Rutte heeft inderdaad geen strafblad.

  Laten we wel zijn LaStiwz, je bent wel degelijk een betweter, kan me nog herinneren hoe jij een aantal keren goed voor schut hebt gestaan in Versgeperst, toen was je nog beroeps-betweter. tegenwoordig heb je iets ingebonden… 😆
  En… wat verwacht je nu van mij? ..een standing ovation? 😆

  http://www.grimdawn.com/forums/attachment.php?attachmentid=8414&d=1450961890

 4. Een strafblad zou juist 50 jaar moeten worden in plaats van 5 jaar.

  Eens een dief, altijd een dief. Zie Gerrit Schotte.

  Idioot voorstel.

 5. mijn zienswijze heeft er mee te maken dat als er een wet komt voor deze zienswijze , dat er gelijk een iemand zich beroep op gelijkheid.

  waar ligt de grens, is het voor iemand die tussen 10 en 18 wat heeft gedaan.
  Of tussen 10 en 30 iets heeft gedaan?

  Heb je als jongere een overval iemand bedreigt met een pistool, waardoor de persoon die overvallen is zijn leven lang getraumatiseerd is.

  Het kwijt schelden van een strafblad heeft ook gevolgen op de mate van straf als iemand voor een tweede keer voor de rechter staat.
  dan heb je straks een advocaat die gaat beweren het is de eerste keer dat mijn client zo iets doet .
  Waardoor hij/zij een een taakstraf of geen straf krijgt.

  volgens onze wetten ben pas volwassen op je 27 levensjaar, pas die eerst eens aan voordat je dit soort wetten het vervallen van een strafblad gaat aanpassen.

 6. Je moet ook niet alles geloven wat in kranten staat. Kranten verdraaien de feiten bewust of onbewust. Soms uit sensatiedrang en soms om het verhaal leesbaarder te maken. Helaas check ik e.e.a. en probeer dit bij de juiste bronnen te doen. De een noemt het een tic, de ander noemt het betweterig.

  Op onderstaande link vind je de hele uitspraak 1 op 1, geen fantaseersels, geen onzin, maar exact de uitspraak van de Rechtbank.

  Het leuke is dat de naam Rutte nog niet één keer in het hele verhaal voor komt.
  Daarbij:

  1. De behandelende instantie: de Rechtbank Haarlem, sector BESTUURSRECHT. Uitspraken van een bestuursrechter leveren nimmer een strafblad op.

  2. De eiser is de Somalier. (In strafzaken spreekt men niet over een eiser maar over een aanklager.) Die eiser (de aanklager dus) had voor strafzaken de OvJ moeten zijn.

  3. De tegenpartij is volgens de stukken “de verweerder”. In een strafzaak heet zo iemand “de verdachte”. Deze verweerder is niet Rutte, maar B&W van Haarlem.

  Lees de rest maar even zelf.

  In concreto komt het er op neer dat de overheid iets verkeerd heeft gedaan. Dit op instigatie van Rutte (als Staatsecretaris). Noch Rutte, noch de Staatsecretaris wordt hiervoor op de vingers getikt, doch B&W van Haarlem.

  Mano, nu moet je mij een uitleggen hoe Rutte iets van deze zaak op zijn strafblad heeft staan als hij
  1. Nooit is aangeklaagd, en
  2. dit een bestuursrechtelijke zaak is.

  Het hele verhaal:
  https://www.recht.nl/rechtspraak/uitspraak?ecli=ECLI:NL:RBHAA:2007:BA5410

 7. @LaStiwz;
  HAARLEM (ANP) – “VVD-leider Mark Rutte heeft als staatssecretaris van Sociale Zaken gemeenten aangezet tot rassendiscriminatie. Dit oordeel heeft de rechtbank van Haarlem geveld over een oproep van Rutte.”

  LaStiwz, de eerste 3 regels uit het artikel spreken boekdelen. Kun jij me uitleggen wat er precies staat?..Ik lees anders duidelijk dat;.”VVD-leider Mark Rutte als staatssecretaris van Sociale Zaken gemeenten heeft aangezet tot rassendiscriminatie.”

  Maar nog belangrijker is de volgende zin;
  “Dit oordeel heeft de rechtbank van Haarlem geveld over een oproep van Rutte.”

  Een oordeel vellen, wat betekent dat? Er word met geen woord over een overheid of overheden gerept..

 8. Juist ja. De Staatssecretaris c.q. de overheid heeft op zijn donder gekregen. Die Saatssecreatris heette destijds dan wel Rutte, maar Rutte heeft niet terecht gestaan. Derhalve heeft Rutte in deze geen strafblad.

 9. Natuurlijk gaat het om politici. Het noemen van “kansarme” jongeren is de manier om het met de mantel der liefde te bedekken. Uiteindelijk zijn het de parlementariërs die hierover beslissen en eigenbelang gaat ten slotte voor algemeen belang.
  Ik denk niet dat er ook maar enige motivatie van uit gaat om jongeren te beletten het verkeerde pad op te gaan. Sterker nog, het is binnen een paar jaartjes vergeten en vergeven.

 10. Rutte heeft i.i.g. geen strafblad voor racisme jegens Somalische allochtonen.

  Rutte heeft destijds als Staatsecretaris een advies uitgebracht om Somalische asielzoekers extra te controleren op uitkeringsfraude. Bij niet gericht onderzoek was namelijk gebleken dat Somalische asielzoekers oververtegenwoordigd waren in de uitkeringsfraude statistieken.

  Dit advies van de Staatsecretaris is door de rechtbank in Haarlem afgeschoten omdat het discriminatoir zou zijn. Ergo: de overheid/staatssecretaris is teruggefloten en niet Rutte.

  Waarvan akte.

 11. Mano,

  Ik heb er geen bezwaar tegen om ‘kleine’ criminelen een kans te geven. Als je ze op die manier uit de criminaliteit kunt houden dan is dat goed.
  Echter, ik wil wel weten dat ik met een crimineel te maken heb. Dat vereist immers wel een andere benadering. Het is bv niet handig om iemand met lange vingers een verregaande vorm van zelfstandigheid te geven in een functie welke hem zou kunnen verlokken tot in herhaling vallen.

  En helaas moeten we hier op Curacao concluderen dat het vervallen tot criminaliteit meer een bewuste keuze dan een noodzaak is. Zelfs personen met een goede baan kunnen het niet nalaten om van de baas te stelen. Het zit simpelweg in hen, je krijgt het er niet uit.
  Dus ook dan is een strafblad op zijn plaats. Je hebt alle kans gehad, maar hebt er zelf een puinhoop van gemaakt. Dan moet je de gevolgen van die actie ook maar ondergaan, hoort er nu eenmaal bij.
  Kan niet zo zijn dat we alles maar onder de mantel der liefde blijven bedekken.

 12. @henki schreef; ‘als je een strafblad krijgt dan kan je “nooit meer werken voor de overheid.” Hoeveel zijn daardoor niet op het rechte pad gebleven.’

  Dat klopt, maar overal ter wereld worden er in bepaalde gevallen toch wel uitzonderingen gemaakt. Een strafblad is al gauw verdient, zelfs voor onbetaalde boetes kan men al in aanmerking komen voor een strafblad.

  Als ik zo het artikel lees, (zou best kunnen dat ik niet begrijpend kan lezen), is het voorstel, want tot nu toe is het máár een voorstel, niet bedoelt om volwassen politici zoals Godett en Schotte eerder dan vereist vrij te stellen van een verdient of onterecht strafblad. Trouwens, ik moet opmerken dat zowat elke politieke partij mensen met een strafblad in dienst heeft. Zelfs Mark Rutte heeft een strafblad, hij is namelijk door de Haarlemse rechtbank officieel veroordeeld wegens racisme jegens de Somalische bevolkingsgroep in Nederland, ik meen in 2006.

  Het is als ik het artikel goed gelezen heb bedoeld om JONGEREN die het verkeerde pad zijn ingeslagen een grotere kans op werk te bieden.
  Ik kan me echt heel moeilijk voorstellen dat volwassen politici als JONGEREN worden beschouwd. Het heeft dus niets van doen met de door jou genoemde politici. Maar blijkbaar is henkie zo’n ontzettend oud bejaard ventje dat hij behoorlijk oude politici als Jongeren beschouwd… 😆

 13. Vele politici zullen ervoor zijn, kon Godett geen Min-Pres worden, als zijn strafblad weg is dus wel.
  Een strafblad is een strafblad, heb ik niet tegen mensen gezegd, als je een strafblad krijgt dan kan je nooit meer werken voor de overheid. Hoeveel zijn daardoor niet op het rechte pad gebleven.

  onvoorstelbaar dit voorstel, maar begrijp nu wel waarom veel criminele vriendjes weer op dezelfde posten zitten naar het verlopen van hun strafblad.

 14. Vele politici zullen ervoor zijn, kon Godett geen Min-Pres worden, als zijn strafblad weg is dus wel.
  Een strafblad is een strafblad, heb ik niet tegen mensen gezegd, als je een strafblad krijgt dan kan je nooit meer werken voor de overheid. Hoeveel zijn daardoor niet op het rechte pad gebleven.

  onvoorstelbaar dit voorstel,

 15. Ze kunnen beter het “strafblad” afschaffen op Curaçao. Een onnodige verspilling van tijd en energie.

  Een bewijs van goed gedrag is voldoende. De rest van Curaçao is toch crimineel.

 16. Als men op Curacao een hoog percentage heeft wat zakt voor het “iets” hogere onderwijs dan verlaagt men de eisen, althans men deed een poging daartoe. Hetzelfde doen we nu ook voor hen die een strafblad hebben. Zo wordt dom zijn en blijven, en dus criminaliteit juist in stand gehouden dan wel erger. Op welke banen kunnen de jongeren trouwens solliciteren zelfs met een sneller verdwijnend strafblad? Men draait hier altijd de zaken om, de ezel sjokt hier altijd achter de wagen aan. Maar ach, we hebben weer een plan…

 17. In Nederland is het heel normaal om boeven op het rechte pad te krijgen, in de gevangenis krijgen vooral de kleine crimineeltjes, dus atracoplegers, geweldplegers, inbrekers etc. scholing en allerhande hulp om als ze op vrije voeten komen hun leven een beetje op orde te krijgen. Vaak krijgen ze ook nog een baan als ze vrijkomen. Ik zie niet wat er mis is met de Nederlandse aanpak van dit soort crimineeltjes. En het helpt!!! In Nederland zijn de criminaliteitscijfers gedaald! Elk jaar dalen die cijfers, men sluit zelfs gevangenissen.
  Het is de vraag wat jullie eigenlijk willen, een crimineel die op geen enkele wijze hulp krijgt en weer uit de gevangenis ontslagen wordt zal nog erger toeslaan.
  Ik heb liever een crimineel die ex-crimineel wordt, dus eentje die geholpen wordt, heropgevoed wordt, een beetje scholing krijgt, een baan, zodat hij niet in mijn huis inbreekt.

 18. Het faciliteren van draaideur criminelen wordt dus formeel beleid van de nieuwe regering ? Niet zo erg als je hier en daar wat atrako’s gepleegd heb en wat oudjes mishandeld hebt, zand er over.

 19. Idioot, dit is het belonen van criminelen en het opzadelen van goedwillende organisaties met criminelen.

  Typisch Curacao, criminaliteit gewoon ontkennen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties