32 C
Willemstad
• maandag 20 mei 2024

Extra | Journaal 17 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 16, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 15, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

PFM | Insel Air wil overheidssteun

HomeMediaPFM | Insel Air wil overheidssteun
NTR meldt echter dat Insel Air al een half jaar ondersteund wordt door de overheid

Insel Air wil overheidssteun. Ze hebben niet genoeg geld om de operaties uit te voeren en salarissen te betalen. Een commissie van Wijzen, onder leiding van oud premier Etienne Ys, gaat nu onderzoek doen naar de bedrijfseconomische gesteldheid van de luchtvaartmaatschappij.

Het onderzoek gaat een maand in beslag nemen en van de conclusies doen ze verslag in de ministerraad. Deze zal besluiten of ze de vliegmaatschappij kunnen helpen. Volgens Insel Air hebben ze problemen met de cashflow. Ze krijgen nog ruim honderd miljoen dollar van Venezuela, maar deze betaald niet.

Caribisch Netwerk meldt dat Insel Air al een half jaar ondersteund wordt door de overheid. Dat zegt demissionair minister Eugène Rhuggenaath van Economische Zaken. Het noodlijdende luchtvaartbedrijf leeft behalve op een krediet van ontwikkelingsbank Korpodeko, ook op afspraken die via het ministerie van Financiën gemaakt zijn met de belastingdienst.

Bron: ParadiseFM

Dit artikel is geplaatst in

10 reacties

 1. 4 types obsolete vliegtuigen. Niet meer van deze tijd. Ouwe fokkers die de Klm uit zijn vloot Wilde. Md’s die weinig geld kosten om te leasen maar veel benzine verbranden en onderhoudsgevoelig zijn.

 2. INSEL air in de huidige vorm moet gewoon worden opgeheven. De directie de laan uit en hen persoonlijk aansprakelijk stellen voor de geleden schade.

  Ik heb het al veel vaker gezegd en blijf het herhalen. Figuren die het een goed idee vinden om een kleine maatschappij met 4 types vliegtuigen op te zadelen snappen verdomd weinig van de luchtvaart.
  Vervolgens ook nog eens blijven vliegen op een land waarvan bekend is dat die nooit betalen (en ook uberhaupt niet kunnen betalen) is zo ongeveer doodzonde nummer 1 in de zakelijke wereld. Een klant is pas een echte klant wanneer hij of zij de rekening heeft betaald. Tot die tijd zijn dit soort klanten niets waard.

  Pas geleden hoorde ik Lippinkhof bij Hoyer in Business nog zeggen dat ze, na de eerste keer geld uit Venezuela te hebben gekregen, op zijn gehouden met het vliegen op Venezuela zonder dat daar betaling tegenover stond. Hij gaf voorts aan dat de Venezolaanse markt slechts een klein percentage van de gehele omzet van Insel was.
  Ergo, of Lippinkhof zat daar onjuistheden te vertellen of het gehele businessmodel van Insel is niet correct. En persoonlijk denk ik dat we weer richting het businessmodel moeten gaan kijken.
  Wie met zo’n kleine maatschappij het voor elkaar krijgt om bijna 1000 man in dienst te nemen die heeft ze niet helemaal op een rijtje. Een kleine maatschappij moet ‘lean and mean’ opereren om profitable te kunnen werken.
  Wanneer ik een vlugge berekening maak dan zou 80 % bezettingsgraad nog niet voldoende zijn om Insel uit de kosten te helpen. De overhead kosten zijn out of control en wanneer je dan ook nog gaat werken met een ‘self induced personeelstekort’ dan ben je klaar voor de slachtbank.
  De passagiers mochten het al beleven gedurende de afgelopen periode en reeds toen heb ik aangegeven dat de patient Insel leed aan terminale kanker. Alleen een drastische kostenverlaging en omgooien van het schema zou de boel nog kunnen redden. Het schema is enigzins aangepast, doch de kosten zijn niet gereduceerd.
  Wat dat betreft mag men met respect kijken naar Divi Divi. Afgezien van het feit dat de vliegers beter getraind zouden moeten zijn, hanteert Divi Divi het juiste business model. Keep is simple, stupid. En wederom bewijzen ze dat het werkt in de luchtvaart.

 3. Trek de stekker uit deze (wederom!) incapabele luchtvaartmaatschappij, lees wederom een blamage voor Curacao!! Hoeveel Caracaose luchtvaartmaatschappijen moeten nog failliet gaan voordat men in gaat zien, dat het altijd prutswerk zal blijven van fantasten: enkel luchtkastelen. Trouwens is er ook geen geld voor het riante salaris van opperfantast Heerenveen? En laat Hato verder ook lekker categorie 2 blijven, waar het thuis hoort.

 4. Geld genoeg hoor. Anders mag Maduro wat miljarden van zijn geheime Zwitserse banrekening halen. Familie Chavez heft daar ook wat staan.

 5. Daan Banaan, Venezuela is technisch failliet. Zelfs als ze willen kunnen ze niet betalen.

  Je rekeningen niet betaald krijgen en toch door blijven vliegen was daarom oerdom. Tenzij je kunt rekenen op een nog dommere overheid, en daarop heeft Heerenveen gegokt en naar nu blijkt goed gegokt.

  Voormalige afwashulpen en broodjesbezorgers, winkeldievegges en verkrachters in de Staten die nog niet het verschil tussen een vliegtuig en een vrachtwagen kunnen zien gaan nu beslissen over tientallen miljoenen voor een kansloze luchtvaartmaatschappij.

  Het is om bananas van te worden.

 6. Het probleem zit ‘m in Venezuela. Waar andere maatschappijen besloten de verbindingen te stoppen, besloot Insel gewoon door te gaan en verlies op eerdere tegoeden voor lief te nemen. Het is een gok geweest die slecht is uitgepakt.
  Ik denk dat de overheid best kan helpen totdat de tegoeden vrijkomen. Dat zal toch eens moeten gebeuren. Insel is op zich stabiel genoeg. Wel zullen die vluchten van/naar Venezuela drastisch moeten worden beperkt.

 7. Bedrijven die hun eigen broek niet kunnen ophouden hebben helaas geen bestaansrecht. Hopelijk is men het ALM/DCA drama niet vergeten; geld weggooien in een bodemloze put. De internationale verbindingen worden evenals na het ALM/DCA debacle, bij eventueel failliesement van Insel Air wel door andere internationale luchtvaartmaatschappijen overgenomen en het lokale bedrijfsleven is innovatief genoeg om op korte termijn in de interinsulaire verbindingen te voorzien.

 8. Daar gaan we weer… een stel hobbyisten richt een airline op, is weer eens wat anders dan golfen, stelt een absolute nobody (Heerenveen) aan als directeur en wanneer het dan volkomen volgens verwachting fout gaat gaan ze bij de overheid huilen en handje ophouden.

  Een stel zakkenvullende consultants (onder wie Etienne Ys, ook al op de payroll van de dubieuze Ennia eigenaar Ansary) ruikt meteen hun kans om even op Henry Jourdainiaanse wijze te gaan declareren.

  Onbeperkt uren schrijven, terwijl ze in 5 minuten klaar kunnen zijn: alles wat Anthony ‘Centje’ Cijntje debet op de balans van Insel Air heeft gezet verplaatsen naar de credit zijde.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties