26 C
Willemstad
• zondag 5 februari 2023

Telefraaf | Oranjes beschilderen geen Chichi op Curaçao: ’Karikatuur van zwarte vrouw’

Controversieel moment uit kennismaking Amalia geschrapt | Wouter de Winther Volgens de kunstenares verbeeldt het beeld de oudste zuster uit een gezin in de traditionele familiestructuur op Curaçao....

Democracy now! | Friday, February 3, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | Pietermaai krijgt LED-verlichting

De straten van Pietermaai worden aanstaande zondag voorzien van LED-verlichting. Aqualectra zal de nieuwe lantaarns installeren tussen 8.00 uur ‘s ochtends en 16.00 uur ‘s middags. Onder andere...
- Advertentie -

Nu.cw | Kaasdieven opgepakt in Sambil

De politie heeft donderdag twee kaasdieven aangehouden in Sambil. De Extra meldt dat het tweetal opviel nadat ze supermarkt Carrefour verlieten. De beveiliging gaf aan dat de personen...

Nu.cw | Bonaire in Ik Vertrek-uitzending

Het stel Nicole en Manuel wordt in het Nederlandse televisieprogramma Ik Vertrek gevolgd in hun emigratie naar Bonaire. Donderdag werd de eerste van de twee afleveringen uitgezonden...

PBC | Chris Richards in Swim for the Roses

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Komende zondag doet Chris Richards mee aan de Swim for the Roses van Zanzibar Jan Thiel naar Mambo Beach BLVD. De welbekende duiker mist...

PBC | Fundashon Museo Tula-voorzitter Jeanne Henriquez vraagt koning de stilte te verbreken

Persbureau Curacao Willemstad – Jeanne Henriquez, voorzitter van Fundashon Museo Tula, heeft na haar toespraak vanmorgen, een persoonlijke vraag gesteld aan koning Willem-Alexander om op 1 juli 2023...
- Advertentie -

Persbericht: ‘SMOC spreekt met Minister Whiteman over Isla en rol Nederland’

Willemstad, 14 april 2013

SMOC voorzitter Peter van Leeuwen heeft woensdag een gesprek gevoerd met Minister Ben Whiteman over de Isla, in het bijzijn van de Inspecteur voor de Gezondheidszorg, Jan Huurman.

“Het was een goed gesprek”

, aldus Van Leeuwen.

“De minister heeft in de recente Tv-documentaire Stikken in het Paradijs van Zembla gezegd dat Nederland de landsregering van Curaçao dient te steunen om uit de problemen te komen.
Tijdens ons gesprek onderbouwde hij dat door o.a. te verwijzen naar 1985 toen Koninklijke Shell, na decennialang forse winsten te hebben opgestreken, de raffinaderij verkocht aan Curaçao voor een gulden, maar daar wel elke verantwoordelijkheid voor schade door milieuvervuiling mee afkocht.
SMOC pleit al jaren voor steun vanuit Nederland en voor samenwerking tussen de twee landen op dit terrein.
Daar hebben we het over gehad.
Het gaat ons niet om sluiting, het gaat om handhaving van de huidige vergunning. Daarvoor is een milieu-inspectie nodig. Die is er niet, maar moet er snel komen”.

Van Leeuwen ergert zich al jaren aan de opstelling van Nederland:

“Ik vraag al een decennium lang aan de achtereenvolgende Ministers van Koninkrijksrelaties om Curaçao actief te helpen dit grootste milieuschandaal in het Koninkrijk daadwerkelijk aan te pakken.
Nederland moet nu eindelijk haar verantwoordelijkheid nemen en zich niet langer verschuilen achter laffe argumenten als autonomie.
Nederland maakt zich wel druk om de begroting van het land Curaçao maar niet om de gezondheid van de bewoners van Curaçao onder de dodelijke Isla-rook”.

Ook Jan Huurman vindt dat Nederland zich actief moet opstellen.
Direct na het gesprek tweette hij:

“Nederland heeft een ereplicht”

en

“Nederland heeft verplichting bij te dragen aan sanering van de milieutroep bij Isla. Decennialang winst weghalen, maar nu ook dokken”.

“Prioriteit voor SMOC is dat er een veiligheidsonderzoek komt bij Isla en Bullenbaai en dat deskundigen uit Nederland en Curaçao samenwerken.
Volgens SMOC zijn technische oplossingen voor het terugbrengen van de milieuvervuiling van Isla relatief eenvoudig beschikbaar, maar die worden tot op heden niet toegepast.
Ik heb dat de Minister toegelicht.
De talrijke bestaande rapporten en studies kunnen gebruikt worden om de acute problematiek aan te pakken.
Dan zal een groot deel van de overtredingen tot het einde behoren en het milieu stukken schoner zijn.
Dan kunnen de mensen onder de rook weer gezond ademhalen, en de kinderen gewoon naar school.
Daar zijn geen miljarden voor nodig, dat betreft een eventuele modernisering van de raffinaderij naar internationale standaarden.
Of je door wilt gaan met een olieraffinaderij is een hele andere discussie, die zeker gevoerd moet worden, maar zolang deze raffinaderij draait zal tenminste de bestaande vergunning gehandhaafd moeten worden.
Dat is nu niet het geval, omdat de milieudienst niet functioneert en er geen milieu-inspectie is. Om puur de milieuvervuiling naar vergunningseisen terug te brengen praat je over miljoenen”.

“Plasterk en Whiteman moeten samen om tafel gaan om tot concrete oplossingen te komen, zowel financieel als qua expertise. Beiden moeten hiervoor de hand reiken. Whiteman heeft dit al gedaan, nu is Plasterk aan zet”.

SMOC kijkt dan ook met belangstelling uit naar het Tweede Kamerdebat van komende dinsdag dat volop zal gaan over de Isla.

“Dat debat moet resulteren in steun van Nederland aan Curaçao om het huidige Isla probleem op korte termijn te lossen”.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -