27 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 21:43

ParadiseFM | Verkeerslichten Schottegatweg uitgevallen

Let op als je vandaag de weg op moet, verschillende verkeerslichten functioneren niet. Zowel aan de noord- als aan de zuidkant zijn de lichten bij kruispunten uitgevallen. De...

ParadiseFM | In afgelopen maand veel coronapatiënten overleden

In de afgelopen weken is aantal overleden coronapatiënten op Curaçao flink gestegen. Op 21 april waren er 95 mensen overleden, twee weken daarvoor ging het om 58...

Democracy now! | Thursday April 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Inflatie Bonaire lager door toeslagen overheid

Consumentengoederen en diensten op Bonaire waren in het eerste kwartaal van dit jaar goedkoper dan een jaar eerder. Dat meldt het Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook...

Nu.cw | Vaccinatiemarathon op Aruba

Op Aruba wordt komende zaterdag en zondag een vaccinatiemarathon gehouden. Het doel is 10.000 burgers hun eerste prik te geven. ,,Vaccineren is een daad van solidariteit en gezamenlijke...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoPersbericht Mr. Knoops

Persbericht Mr. Knoops

Het persbericht vrijgegeven door Mr. Knoops
door John Baselmans
zaterdag 18 augustus 2012

” Met ons team van  herzieningsadvocaten ( w.o.carry knoops-hamburger en mw mr marritta van  woudenberg)en forensisch onderzoekers hebben wij de afgelopen 2 jaar  intensief onderzoek naar deze zaak gedaan nadat oud-rechercheur van het  Cold cases team groningen Dick Gosewehr en criminoloog dr Timmerman deze  zaak bij ons meldden. Wat ons betreft is er geen twijfel: het gaat om  een gerechtelijke dwaling. Destijds is veel ontlastend bewijs over het  hoofd gezien (alibi’s beide veroordeelden) en ontlastende getuigen niet  gehoord ( bijv vriendin Andy melaan). Belangrijker: forensisch-technisch  is er geen onderzoek gedaan destijds bijv onderzoek aan computer nozai  Thomas (die nu uitwijzen dat hij thuis aan computer werkte die nacht) en  de telecom (mast) gegevens die uitwijzen dat die nacht Andy melaan niet  op plaats delict kan zijn geweest. Wij hebben dit in 2011-2012 – met  financiele steun van derden (want deze kosten worden niet door overheid  betaald)- alsnog door forensisch technisch experts laten uitzoeken ogv  nieuwe gegevens. Resultaat: de 2 veroordeelden kunnen die nacht niet bij  delict betrokken zijn geweest.

 

Benadrukt  moet worden dat wij dit nieuwe onderzoek konden laten uitvoeren doordat  de Korpschef op Bonaire dhr Jan Rooijakker , de hoofdovj mr David van  Delft en de Procureur Generaal op de Antillen, mr Dick Piar, ons op  bijzondere wijze hebben gesteund in dit nieuwe onderzoek: via hen  verkregen wij alsnog de ontbrekende telecom gegevens en ook de harde  schijf van Thomas’ computer . Zelfs heeft de Korpschef op ons verzoek  een “tijdsreconstructie” laten uitvoeren ( tijd die nam van huis thomas  naar plaats delict);hetgeen nooit eerder in deze zaak was gedaan.

 

Deze  nieuwe rol van politie en justitie op bonaire maakt deze zaak uniek.  Die medewerking met justitie op de Antillen was namelijk essentieel voor  ons om het resultaat te bereiken dat in het herzieningsverzoek is  neergelegd.

 

Ofschoon  er in het verleden opsporingstechnisch serieuze steken zijn ge vallen,  moet je hier zeggen: “Beter ten halve gekeerd, dan ten hele  gedwaald…”!

Deze credit komt  politie en justitie op de antillen toe omdat zonder hun medewerking wij  geen goed nieuw onderzoek hadden kunnen doen.  Maar neemt niet weg dat  deze onterechte veroordelingen de levens van de 2 veroordeelden en hun  families voorgoed heeft getekend.

 

 

In  dit soort zaken is het weinig zinvol om je te verdiepen in de  “schuldvraag” ( wie deed wat fout); constructiever is het om te kijken  naar : ” hoe kunnen we onrecht alsnog herstellen..”!  Dat zou politie en  justitie voortaan in al dit soort zaken moeten zeggen. We moeten in dit  soort zaken de handen ineen slaan: verdediging en justitie. Alleen dan  zal onrecht pas echt kunnen worden teruggedraaid. Belangrijk want… de  Spelonk zaak zal echt niet de laatste onterechte veroordeling  zijn…….

 

Het  hof van justitie (dat mij onlangs speciale toestemming verleende om de  zaak te mogen bepleiten samen met mw mr Pascale Dingemanse, mijn  Antiliaanse collega;en voormalig griffier bij hof Adam) zal het  herzieningsverzoek op 24 aug as behandelen. Het zal de eerste zaak op de  antillen zijn waar een gerechtelijke dwaling van dit formaat centraal  staat.

 

Wij hopen dat de veroordeelden een nieuwe kans krijgen om hun onschuld aan te tonen.”

 

(kader Geert-Jan Knoops bij gerechtelijke dwaling, tekst is geautoriseerd)

“Er  is geen twijfel mogelijk dat dit een gerechtelijke dwaling is”, zegt  advocaat Knoops die de zaak vrijdag met zijn team op Bonaire gaat  bepleiten. “Belangrijk ontlastend bewijs bleef niet onderzocht, veel  ontlastende getuigen werden niet gehoord. Ook nieuw forensisch technisch  bewijs wijst uit dat Melaan en Thomas niet de daders kunnen zijn. Uniek  is hoe de huidige korpschef op Bonaire, de hoofdofficier van justitie  en procureur-generaal op Curacao ons steunden in ons nieuwe onderzoek.  Al neemt dat niet weg dat de levens van de twee onterecht veroordeelde  mannen en hun families voorgoed zijn getekend.”

Nozai  Thomas zat zijn straf inmiddels uit. Voor Kabes Melaan vroeg de  verdediging strafonderbreking aan. Staatssecretaris Teeven van Justitie  wees dat donderdag af als te prematuur.

 

 

 

 

Mw. mr. M.C. van Woudenberg

Advocaat / Attorney at law

Knoops’advocaten

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties