25 C
Willemstad
• donderdag 2 december 2021 06:28

Laatste reacties

- Advertentie -

Percentage verplichte reserve weer verhoogd

CBS2WILLEMSTAD — De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft in december 2012 haar monetaire beleid gericht op het verkrappen van de ruimte op de geldmarkt voortgezet. Het percentage van de verplichte reserve, het voornaamste instrument, werd met 0,50 procentpunt verhoogd naar 14,25. Dat staat in de laatste Verkorte Balans van de CBCS.

Het instrument is gericht op het beïnvloeden van de liquiditeit van de commerciële banken, en daarmee de groei van de kredietverlening.
Als gevolg van de verhoging van het percentage is het bedrag van de verplichte reserves gestegen met 27,5 miljoen gulden.
De CBCS richtte zich tijdens de tweewekelijkse veilingen enkel op herfinanciering van vervallende Certificates of Deposit (CD’s), waardoor het uitstaande bedrag gelijk bleef.

Geldhoeveelheid stijgt
De basisgeldhoeveelheid, dat is de som van bankbiljetten en munten in omloop en de rekening-courant tegoeden van de commerciële banken bij de CBCS, steeg in december vorig jaar met 27,4 miljoen gulden.
De stijging komt door een toename in bankbiljetten en munten in omloop van 31,8 miljoen gulden, afgezet tegen een daling van de rekeningcourant saldi van de commerciele banken van 4,4 miljoen gulden.
De bankbiljetten en munten die in omloop waren, stegen als gevolg van de hogere vraag naar geld door het publiek in verband met de feestdagen.
De daling in de rekening-courant saldi van de commerciële banken was onder meer het gevolg van de toename in de verplichte reserves.

Verder werden de tijdelijke kredieten die door de CBCS aan de commerciële banken waren verstrekt, vrijwel geheel afgelost.
Dit komt in de balans tot uitdrukking in de post ‘Vorderingen op banken’ (52,4 miljoen gulden). Om de netto aankoop van bankbiljetten en munten, de hogere verplichte reserve en de aflossing van de tijdelijke kredieten te financieren, hebben de banken per saldo deviezen aan de CBCS verkocht.
Dit laatste verklaart de toename met 117,8 miljoen gulden in de post ‘Deviezen’ aan de activazijde van de balans.
Ten slotte is de post ‘Goud’ aan de activazijde van de balans afgenomen met 46,7 miljoen gulden als gevolg van de lagere marktwaarde op de balansdatum vergeleken met eind november vorig jaar.
De daling van de post ‘Kapitaal en reserves’ aan de passivazijde van de balans is hieraan gerelateerd.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -