27 C
Willemstad
• zaterdag 4 december 2021 04:13

Laatste reacties

- Advertentie -

Penha schrapt banen

Investeringsklimaat momenteel beter op omringende eilanden

Willemstad – Penha, waarschijnlijk wel het bekendste ‘merk’ van de Curaçaose binnenstad, laat noodgedwongen twintig personeelsleden afvloeien.

Hoewel Penha deze maand nog een al veel langer geplande Victoria’s Secret- winkel opent in Punda, bevestigt directeur Kevin Jonckheer dat zakendoen voor zijn branche momenteel op Curaçao heel moeizaam gaat.

In de Cardinale Avenue op Grand Cayman heeft het Curaçaose winkelbedrijf Penha twee vestigingen en binnenkort drie. Hier de nieuwe Penha Perfume & Cosmetics. Pal daarnaast is een MAC Boutique van Penha gevestigd en binnenkort volgt op Cayman de opening van Victoria’s Secret, eveneens van Penha.
© FOTO PENHA

De directeur werd vorige maand op buureiland Aruba door premier Mike Eman (AVP) publiekelijk geprezen voor de inzet van het Penhaconcern bij het vernieuwen van de winkel in Oranjestad en de upgrading van de directe omgeving.

,,Ja, dat klopt”, zegt de 41-jarige Jonckheer als hem door het Antilliaans Dagblad wordt gevraagd wat er waar is van berichten dat Penha & Sons twintig medewerkers moet laten vertrekken. ,,Twintig van de circa honderd man,”

- Advertentie -

bevestigt de directeur van het familiebedrijf dat in 1865 werd opgericht en dat mede op de wereldkaart is gezet door het opvallende gebouw op de hoek Handelskade/ Breedestraat in Punda met daarop het jaartal ‘1708’.
Over drie jaar viert het bedrijf haar 150-jarig bestaan.
Maar de feiten op het moment zijn minder fraai, vervolgt Jonckheer.

Namelijk dat de omzet op Curaçao flink is verlaagd; dat de utiliteitskosten (stroom en water) fors hoger zijn; dat met de sociale premies voor ziektekosten en ouderdomspensioen niets anders kan gebeuren dan dat ze omhoog zullen gaan, want anders gaat het hele sociale stelsel failliet.
Dit maakt dat het ondernemers- en investeringsklimaat er niet beter op wordt.

Integendeel, slechter.
Vandaar ook dat Penha & Sons (Julius L. Penha & Sons) noodgedwongen haar vizier steeds meer richt op het omringende buitenland.
Al sinds jaar en dag zit het winkelbedrijf op de voormalige Nederlands-Antilliaanse eilanden Aruba en Sint Maarten.
Maar Penha is tegenwoordig ook gevestigd op Grand Cayman; in George Town werd niet lang geleden een nieuwe Penha-winkel en MAC Boutique geopend.

,,We moeten wel, want Curaçao is voor ons wat business betreft minder interessant.”

De Sambil-plannen, een mega-shoppingmall te Veeris, waar de vorige regering Schotte en vooral MFK en MAN mee te koop liepen als belangrijke resultaten van hun beleid, zullen Punda en Otrobanda zeker geen goed doen.

,,Met Sambil moet Penha waarschijnlijk ‘geforceerd’ weer een winkel openen die niets gaat opleveren door toedoen van overheid.
Meer retailoppervlakte bij gelijkblijvende marktomzetten betekent per definitie afname van de winstgevendheid door de verwatering van de verkoop per vierkante meter.
Met als gevolg: minder investeringen in gebouwen zoals aan de Handelskade.”

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Sambil goed voor ons eiland????
    NIET voor de middenstand in Punda & Otrobanda.

    Vandaag is het niet “Amsterdam huilt”, maar

    “Punda & Otrobanda huilen, waar het eens heeft gelachen”.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Friday, December 3, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 3 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | DCNA vergoot weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) vergroot de weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties zodat ze bestand zijn tegen externe schokken. Zo werd bekendgemaakt tijdens de bestuursvergadering. Volgens de organisatie blijft de...

Nu.cw | Saba start begin december met boosterprik

Saba start op woensdag acht december met de campagne voor de boosterprik tegen het coronavirus. Zestigplussers kunnen vanaf die datum hun vaccinatie halen. Dit meldt het Openbaar...

PBC | QR-codecontrole alleen door gecertificeerd personeel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bijeenkomsten of feesten voor meer dan 100 mensen vereisen bij de toegang een controle op QR-codes. Om dat proces goed te laten verlopen, biedt...

PBC | Windsurfer Badloe grijpt naast mondiale onderscheiding

Persbureau Curacao Windsurfer Kiran Badloe krijgt geen mondiale onderscheiding van de internationale zeilbond, World Sailing. Bij de mannen heeft nog nooit iemand met de Nederlandse nationaliteit deze onderscheiding...
- Advertentie -