32 C
Willemstad
• maandag 15 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AVC | Veel mis bij aankoop Curaçaohuis aan de Prinsengracht

HomeMediaAVC | Veel mis bij aankoop Curaçaohuis aan de Prinsengracht

Achterkant van Curacao + ARC rapport | Dick Drayer

De omstreden ex-gevolmachtige premier Ivar Asjes en zijn rechterhand de ex Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels

Marvelyne Wiels was niet gemachtigd om een koopovereenkomst voor het nieuwe Curaçaohuis af te sluiten. Daarvoor was geen landsbesluit. Achteraf is dat alsnog gebeurt met terugwerkende kracht.

De begrotingswijzing die nodig was voor de aankoop had geen onderbouwing en had niet mogen worden uitgevoerd.

Dat concludeert de Algemene Rekenkamer Curaçao in een rapport waarin zij onderzoek deed naar de aan- en verkoop van de panden aand de Badhuisweg en Prinsengracht, alsmede de ambtswoning van Wiels.

Wiels had ook geen goede onderbouwing voor de redenen die zij aandroeg om de oude panden van het Curaçaohuis aan de Badhuisweg in Den Haag te verruilen voor een nieuw kantoorpand.

De verkoop en aankoop van de panden heeft Curaçao tot eind 2019 in totaal
5,5 miljoen gulden (2,5 miljoen Euro) gekost.

Awe ke pa Staten tapa e fayonan kometé den taksashon benta Kas di Kòrsou

De oude panden op de Badhuisweg zijn nog steeds in handen van de Curaçaose overheid. De verkoop is destijds niet geaccordeerd door de Staten.

Schaalvoordelen

Wiels heeft het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister niet laten onderzoeken in welke mate zij schaalvoordelen kon behalen met een ‘Curaçao house’ alvorens te beslissen om een nieuw pand te kopen.

Er is geen onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor samenwerking
met andere instanties om inzichtelijk te maken welke voordelen te behalen waren.

Tijdens het aankoopproces is niet voldoende gezorgd om juist die activiteiten uit te voeren die bijdragen tot het behalen van het doel dat beoogd werd met de verhuizing zoals vermeld door het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister.

Zo is er niet gezorgd dat de Stichting Studiefinanciering SSC en het Toerismebureau CTBE ook aan het aankoopproces konden deelnemen en zijn de behoeften van alle betrokken organisaties in niet in kaart gebracht. Ook is er niet gezorgd dat de Raad van Ministers akkoord gaf voor de criteria waar het nieuwe pand aan moest voldoen.

Analyse

De beslissing voor het kopen van een nieuw pand was vooraf niet goed voorbereid met een analyse van de kosten voor het onderhouden en renoveren van de panden aan de Badhuisweg ten opzichte van de kosten voor het kopen van een nieuwe pand.

De aankoop van het nieuwe pand asan de Prinsengracht kostte uiteindelijk 700.000 gulden (312.000 Euro) meer dan verwacht was. De inschatting van de totale kosten voor het plegen van achterstallig onderhoud waren lager dan het uitgegeven bedrag voor het aankopen van een nieuw pand.

Inclusief de kosten voor het functioneel maken van de nieuwe behuizing. Conform de taxatierapporten bedroegen de onderhoudskosten bijna 1,9 miljoen gulden (845.000 Euro), terwijl in totaal 5,2 miljoen gulden is
uitgegeven voor aankoop van pand aan de Prinsengracht.

Derhalve heeft de beslissing voor het kopen van een nieuw pand het Land Curaçao ruim 3,3 miljoen gulden (€ 1,5 miljoen Euro) meer gekost dan de kosten die gemaakt moesten worden voor het renoveren van het bestaande kantoorpand.

Aansprakelijkheid

De Rekenkamer raadt de huidige regering aan juridisch advies op te vragen over de mogelijke aansprakelijkheid van de betrokken bestuurders, waaronder Ivar Asjes en Marvelyne Wiels, ten aanzien van de gemaakte kosten vanwege het onrechtmatig en ondoelmatig handelen in het proces van de verkoop van de panden aan de Badhuisweg.

Ook de extra uitgaven op basis van de beslissing om een nieuw Curaçaohuis te kopen in plaats van het plegen van achterstallig onderhoud aan de panden van ongeveer 3,6 miljoen gulden (1,6 miljoen euro) zou daarin meegenomen moeten worden, aldus de Rekenkamer.

Bron: Achterkant van Curacao

Naschrift KKC

Download hier het Curacaohuis rapport

Dit artikel is geplaatst in

16 reacties

 1. Het is toch van de zotte dat het viswijf Fraudelyne en visboer Jassen verkoper Asgier niet voor de rechter komen. Het viswijf heeft miljoenen gestolen van het curacrim volk in en met de koe handel cq verbouwingen, verkoop met makelaar spelen, terwijl het viswijf nog niet eens weet hoe je een spijker in de muur moet slaan en Jasjes is nog gladder dan een ader slang met twee koppen. Deze twee ongedierte en op raten lijkende wezens zijn door stelen stinkend rijk geworden en ontvangen tot hun dood een dik NIET op gebouwde rijks uitkering. Als deze twee boeven ook maar voor een week gevang veroordeeld worden krijgen zij niks nada nopes meer, en daar zit het hem in de kloe!!!. Zie Gerrit de Raaf die kan ook alleen maar terug vallen op een bijstand van twee keer 170,00 naf per maand. Dat is andere koek dan 18.000,00 pietermanen per maand ontvangen en voor niks nada in een vliegende Hollander de wereld 1e klas met een Geisa incl zak geld . Als het OM zijn werk ook goed zou doen gaan deze twee aasgieren als nog voor gaas en moeten zij net als gerrit de Raaf een vermogen ( miljoenen ) gestolen geld terug betalen aan het volk, niet betalen betekend zitten.

 2. Knoei-koe heeft gelijk. Kijk heel goed naar die foto. Het waarom deze nitwitters in de politiek gaan: het najagen van persoonlijke doelstellingen door gebruik van publieke middelen (vrij naar Fennema)

 3. Kijk naar de foto:
  Je ziet een Nicolas Maduro
  En een Grace Mugabe
  Twee opportunistische monsters!

  Typische werkwijze, achteraf alles rechttrekken via besluiten etc.
  Mondi Ministers, niets meer , niets minder

 4. Als dit soort mensen op zulke posities kunnen komen is het toch ook de schuld van de mensen van Curaçao zelf. Schelden heeft dan geen zin meer. Stem op een persoon die in dienst wil werken van Den Haag. Ja in dienst…..Net als in die oude tijd. Op die manier heeft een ieder het gewoon beter dan dat een type Marvelyne Wiels of Arsjes wat te zeggen heeft. Deze mensen denken alleen aan eigen belang en niet aan het algemene belang. Straatvechters. Laat NL die toko daar maar regelen. Curaçao kan echt niet voor zichzelf zorgen. Maar dat zie je op al die verschillende eilandjes van alle landen. Frans, Spaans, Engels en Nederlands….maakt niet uit. Wat zou het voor NL toch mooi zijn als we er vanaf kunnen….

 5. Ik zei het toch , er komen nog meer lijken uit de kast .
  Nos dushi hendenan , nos bon yunan di korsou
  Nan tur ta bon yunan di korsou .
  Is korsou nog te redden

 6. Was Asjes ook niet die zo moeilijk deed waar het CMC moest worden gebouwd en de grond een vermogen heeft gekost om het alleen al bouwrijp te maken? alaat staan wat het bouwwerk zelf al aan meerkosten heeft gekost aan een stelletje zakkenvullers ” miljoenen $$” En nu lopen ze te zeiken dat de staats kas leeg is door corona ! lazer op regering, kijk eerst eens wat jullie over de balk hebben gegooid met nits nut projecten cq zakkenvul pj. Kan een waslijst op schrijven maar dat word nachtwerk, dus maar effe niet , laat ik aan predikant Gerrit de Raaf over.

 7. Er zal geen een politiek figuur van curacrim ooit voor de rechtbank komen te staan, mitsdien je zo stom moet zijn als Gerrit de Raaf, die zich als een trekpaard voor de kar heeft laten spanen als anderen gelijk zijnde oplichters die geen Ezel zijn zoals Gerrit de Raaf. Wie weet heeft Gerrit de Raaf nog wat geheimen achter zijn rug om wat figuren te saboteren en geld te krijgen om zijn nieuwe kerk op te bouwen, als Gerrit gaat kotsen gaan er alsnog heel veel politieke Loser voor schut, maar hij praat niet doet hij dat wel gaat hij zelf ook voor 15 jaar achter de deur. Een grote benden rovers is de crim en helemaal sinds 10-10-10.

 8. ….”Het feit dat achteraf een Landsbesluit in elkaar wordt gefabriceerd waardoor vr0uw Wiels alsnog goedkeuring kreeg voor haar onwettige handelen betekent mijns inziens dat het kabinet Asjes destijds en Wiels samenspanden”……

  @Ojee,
  zo gaan de “slimme, geletterden om met wetten in een land waar 3/4 licht tot zwaar ondergeschoold is

  Wetten worden gebogen, in hun voordeel gebruikt, form over substance.

  Asjes was hardstikke link/ niet integer, en manipuleerde graag wetten regels, was goed in citeren in het parlement, ja Asjes was een van de slimmere in een statenzaal vol oer en oer domme statenleden. Die niet eens weten wat het woord staatsinrichting betekent.

 9. Curacaohuis / Badhuisweg: what a waste of time and money. Ben al 40+ jaren gast hier en heb die hele club slechts 1 keer (1980) moeten bezoeken omdat ze na 3 keer bellen een overheidsbrochure over toerisme niet konden/wilden vinden. Pamfletje nooit gevonden.
  Die mislukkeling Wiels was a disaster waiting to happen: leugenachtig CV, geld groots uitgeven met vastgoed en andere capriolen (uitgave Curacaohuis waarin zij als een soort vergulde Duchessa geportretteerd staat), frequente overbodige, vaak persoonlijke reizen, arrogant en ruziezoekend met journalisten.
  En dan zo’n lapzwans Jasje, dat als premier alles maar goedkeurde.

 10. Het feit dat achteraf een Landsbesluit in elkaar wordt gefabriceerd waardoor vr0uw Wiels alsnog goedkeuring kreeg voor haar onwettige handelen betekent mijns inziens dat het kabinet Asjes destijds en Wiels samenspanden. Waarom laat zich raden.
  Ik wens Nederland met COHO heel veel succes maar ik heb er een hard hoofd in.
  De corruptie is onuitroeibaar!
  ( Asjes is nog nooit ondervraagd over al de misstanden tijdens zijn kabinetsperiode . Asjes die ook als Statenvoorzitter de democratie lamlegde door Statenvergaderingen te verbieden. Ook hiervoor is hij nooit ter verantwoording geroepen. Ons kent ons mentaliteit).

 11. We gaan eerst illegaal bezig zijn en achteraf trekken we alles wel weer recht.
  Geen vuiltje aan de lucht. Kan het niet rechtgetrokken worden, dan zijn we ermee bezig om het recht te trekken en dat kan heel lang duren.

 12. Jasjes, ook uit een “elite” familie van Curaçao.
  Je zou denken dat deze mensen goede smaak en integriteit hebben.

  Niets is minder waar..
  Vaak zie je dat deze zogenaamde gestudeerde families helemaal niet zoveel moraal hebben als dat hun predicaten en titels je doen geloven!

  Premier Astusia Jasjes bochelde, rolde en kronkelde zich in alle mogelijke posities ( zie je het al voor je?) om het premierschap te verkrijgen en te behouden
  (Mij nu ook belangrijk is, mij premier van Curaçao zijn nu!!)

  En betaalde daar een hoge prijs voor!
  Hij moest zijn ziel (en integriteit die hij toch al niet had) aan de grillen van Familiepartij Pueblo Boberano verkopen.

  Daarom kon Aubert en Werner en Fraudetrien doen en laten wat ze wilden!

  Daarom werd de controller van de RdK de mond gesnoerd toen die wees op de (19 miljoen) verspillingen die bij de MDPT plaatsvinden.
  Daarom kon Fraudelien bij haar concubine schoonzus bij SSC 60K studiefondsen lospeuteren.

  En onze politici, commissarissen, ministers, parlementariers ?

  Die deden niets!De wet is er om verbogen te worden, omzeild, overtreden.

  Dit zijn de leiders die als eerste gillen: Geen bemoeienis, geen tozicht, geen CHE, OHO ,CFT!
  No mishi ku nos outonomia!

  Eigenlijk bedoelen ze te zeggen:
  No mishi ku nos bagamunderia! , kom niet aan onze schurkenstreken!

 13. Dictatrien Fraudelien van Pueblo Boberano 100% laten opdraaien voor deze oplichting en zwendel.

  Wat pa Pueblo? Niets pa pueblo,
  Je bént pueblo, Fraudelien !
  Samen met J-Asjes moet je voor deze verliezen op draaien, kan die ook gelijk zijn Jas terugbetalen!

 14. ‘De Rekenkamer raadt de regering aan juridisch advies op te vragen over de aansprakelijkheid van Marvelyne Wiels, ten aanzien van de gemaakte kosten vanwege het onrechtmatig en ondoelmatig handelen in het proces van de verkoop van de panden’

  Denkt de AR echt dat een regering die MFK matras Stella van Rijn benoemt tot voorzitster van de Commissie Integriteit schade gaat verhalen op Fraudelyne Wiels?

  De SOAB rapporteerde al eerder dat Fraudelyne voor haar corruptie in het Curacaohuis vervolgd moest worden, heeft de regering ook niets mee gedaan.

  Wat doet Fraudelientje tegenwoordig trouwens, rentenieren van wat ze net als haar broer Wacko Werner bij de gobiernu heeft geroofd?

  Overigens is MFK matras Stella van Rijn ooit door de regering benoemd tot oppas van Fraudelientje en daarvoor ook een paar keer peperduur naar Den Haag gevlogen, waar sloerie Stella met haar trillende stem natuurlijk keihard werd uitgelachen door Fraudelientje.

 15. Er is nooit geld op Curacao maar er zal nooit geld worden gehaald van politici die geld stelen of ervoor zorgen dat Curacao miljoenen moet betalen.

Reacties zijn gesloten.

Zoeken

Recente reacties