PBC | Uitstoot Isla opnieuw ‘skyhigh’

Uitstoot Isla opnieuw 'skyhigh' | Foto Persbureau CUuracao

Uitstoot Isla opnieuw ‘skyhigh’ | Foto Persbureau CUuracao

WILLEMSTAD – De uitstoot van zwaveldioxide en fijn stof was in juni opnieuw toren hoog. Dat zegt milieubeweging SMOC op basis van de meetgegevens van station Beth Chaim en Kas Chikitu.

SMOC werd afgelopen maand weer ook overspoeld met telefoontjes van bezorgde mensen. De bezorgdheid van deze mensen onder de rook is volgens de milieuclub terecht.

Ter hoogte van Beth Chaim en Kas Chikitu werden de normen van de World Health Organization (WHO-normen) voor SO2 tig keer overschreden (10 minuten-gemiddelde = 500 μg/m3; 24 uurs-gemiddelde = 20 μg/m3). Opvallend is ook de uitstoot van TSP (Total Suspended Matter) die SMOC zorgen baart, met name voor de ouderen.

De uitstoot van TSP was, zo blijkt uit eerste metingen, fors. De WHO geeft voor fijn stof (PM10) twee grenswaarden. De richtlijn voor het 24-uurs-gemiddelde is 50 μg/m3. Uit eerste metingen blijkt dat deze grenswaarde afgelopen maand meerdere malen is overschreden ter hoogte van Kas Chikitu (zie hieronder). De jaargemiddelde grenswaarde is 20 μg/m3. Als de Isla de trend doorzet van afgelopen maand dan wordt ook deze richtlijn overschreden.

 

Bron: Persbureau CUracao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *