29 C
Willemstad
• woensdag 6 december 2023

CC | The CMC General Practitioner Post will open on January 1st, as promised

WILLEMSTAD - A long-awaited improvement in the healthcare system of Curaçao is on the horizon. Jerry Semper, chairman of the Curaçao General Practitioners Association (CHV), confirms that...

DH | Companies gather to discuss mobilisation of St. Maarten diaspora in the Netherlands

PHILIPSBURG--Representatives of numerous companies recently gathered at the Government Administration Building where Memory Group Chief Executive Officer (CEO) Geert Nab and Chief Operations Officer (COO) Mylene Van...

CN | Landsverordening op de Kansspelen klaar om aangeboden te worden

Jeffrey Noeken | CasinoNieuws Op 14 december wordt een informatiemiddag georganiseerd op Curaçao over de conceptwet Landsverordening op de Kansspelen. In de uitnodiging laat minister Silvania weten dat...

Democracy now! | Tuesday, December 5, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 5 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Sinterklaas wenst Curaçao een fijne pakjesavond

Sinterklaas is de afgelopen weken, en zeker de laatste dagen, druk bezig geweest en ook vanavond heeft hij nog een vol programma voor de boeg. De goedheilig man...
- Advertisement -spot_img

PBC | Sterke Dollar bedreigt betalingsbalans Curaçao

HomeLandenCuraçaoPBC | Sterke Dollar bedreigt betalingsbalans Curaçao

Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – Vooral de sterke waardestijging van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro kan nadelige gevolgen hebben voor de betalingsbalans van Curaçao, gezien de sterke handelsrelatie van Curaçao met Nederland.

Dit nieuws is afkomstig van Richard Doornbosch, president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).

De betalingsbalans is een financiële overzichtsmaatstaf die de economische transacties tussen Curaçao en de rest van de wereld registreert. Het omvat de export en import van goederen en diensten, kapitaalstromen en financiële transacties en geeft inzicht in de financiële gezondheid en handelspositie van een land.

De kleine en open economie van Curaçao wordt geconfronteerd met aanzienlijke kwetsbaarheid voor externe schokken, zo waarschuwt Doornbosch in het Economisch Bulletin van september 2023. Deze kwetsbaarheid uit zich in schommelingen in de betalingsbalans van de monetaire unie.

De afgelopen jaren hebben verschillende schokken, waaronder de COVID-19-pandemie en stijgende internationale grondstoffenprijzen, met name die van olie, negatieve effecten gehad op de lopende rekening van de betalingsbalans. Dit heeft het al bestaande tekort op de lopende rekening verder vergroot.

Houdbaar

Doornbosch benadrukt dat een voortdurend hoog tekort op de lopende rekening niet langer houdbaar is voor deze kleine en open economieën. Het is daarom dringend noodzakelijk om beleid te implementeren dat gericht is op structurele maatregelen, aangezien monetaire beleidsmaatregelen beperkt zijn vanwege de koppeling aan de Amerikaanse dollar.
viator

Om de economische stabiliteit te waarborgen, moet Curaçao zich richten op het diversifiëren van hun export en het investeren in duurzame energiebronnen, zoals wind, zon en zee. Deze maatregelen zullen helpen om de kwetsbaarheid voor externe schokken te verminderen en de economieën van beide landen te versterken.

Bron: Persbureau Curacao

5 reacties

 1. Whuhaaa.
  Je hoeft niet elke keer te herhalen dat;
  – het gros van de bewoners opgezadeld worden met de rekening van de welstand van enkele politiek of politiek gelieerde families.
  – de economische toestand, en dus het gros van de bewoners, verbeterd kan worden.
  – dit niet gaat gebeuren omdat dit niet in het belang is van enkelen.
  – je het lot van de bevolking iets interesseert: a niemand gelooft dat, b je hebt niets te vertellen, c als je dat wel zou hebben doe je hetzelfde.
  – we hoeven helemaal geen geld van Nederland, als we maar niets meer terug hoeven te betalen.
  – we hebben altijd meer aan Nederland betaalt dan anders om.
  allemaal open deuren.
  Het gaat uitstekend en dat is geen onzin.
  Whuuuhaaa

 2. Brian, Brian Brian,..
  Open deuren intrappen: daar ben je goed in. Jij niet alleen trouwens. Er lopen hier op KKC talloze andere “lichten” rond.
  Enne… voordat ik het vergeet: Stop het geld maar in KLM /AF, Cuba, Ukraine, of waar jullie het maar willen. Ik heb nog een suggestie, maar daar zal de CP zich ogeblikkelijk op storten vrees ik.
  Hou jullie geld maar, dames. (ik zou het anders willen uitdrukken: hou het “Blok aan ons been” maar. “lening” Poeh….

 3. “Doornbosch benadrukt dat een voortdurend hoog tekort op de lopende rekening niet langer houdbaar is voor deze kleine en open economieën.”

  ik vraag mij af of het functioneren van CBCS nog langer houdbaar is

 4. Om de economische stabiliteit te waarborgen, moet Curaçao zich richten op het diversifiëren van hun export en het investeren in duurzame energiebronnen, zoals wind, zon en zee.

  We hebben alles maar de regering doet er niets aan om dit te stimuleren. Nederland een land waar zeer weinig zon is is nu wereld koploper van zonnepanelen en het land en de noordzee staan vol met windmolens.

 5. Ik zou me meer zorgen maken over de te verwachten collaps van de dollar… Het ongelimiteerd bijprinten van geld en de nu sterk oplopende rentes maakt dat de enorme schuldenberg aldaar in geen generaties is terug te betalen. En dan gaan er dagelijks baken geld naar de niet te winnen oorlog in Oekraïne. En on top gaan de BRICS landen gezamenlijk deze dollar te lijf. Die zien de bui allang hangen….

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties