26 C
Willemstad
• vrijdag 25 juni 2021 05:12

Laatste reacties

- Advertentie -

PBC | Referendumcommissie Bonaire: twijfel aan waarde uitslag

– Bestuurscollege Bonaire op de vingers getikt –

Janita Monna
Referendumvoorzitter Douwe Boersme | Janita Monna

KRALENDIJK – De waarde van de uitslag van het referendum op Bonaire van 18 december kan in twijfel worden getrokken. Dat stelt de referendumcommissie in haar eindverslag. Voorzitter Douwe Boersema zegt dat het Bestuurscollege van Bonaire geprobeerd heeft de stemming te beïnvloeden.

Dat is volgens de commissie in strijd met de Eilandsverordening. Vanuit het Bestuurscollege werden pogingen ondernomen om invloed uit te oefenen op de voorlichting van de commissie, onder meer door het benaderen van afzonderlijke leden van de Commissie.

- Advertentie -

Ongebruikelijk
‘Ongebruikelijk’, zegt Boersema. ‘Grosso modo kwamen die pogingen neer op het willen voorkomen dat de commissie zich over de gevolgen van het referendum zou uitlaten, dan wel dat de commissie zich in haar voorlichting zou beperken tot het informeren over slechts de concrete bestuurspraktijk van de laatste jaren, zonder daarin ook de staatkundige structuur te betrekken van het opgenomen zijn in de Nederlandse rechtsorde als openbaar lichaam volgens artikel 134 Grondwet.

Nee-stem
De Referendumcommissie laakt ook de pogingen van de Eilandsraad om via een motie vooraf duiding te geven aan de gevolgen van een ‘Nee-stem’. Het Bestuurscollege volgde die motie op en vroeg zelfs aan de commissie om de uitleg van het bestuursorgaan op te nemen in haar eigen informatiebulletin. Ook dat acht de commissie in strijd met de onafhankelijkheid van de commissie zoals vastgelegd in de referendumwetgeving.

Volgens Boersema reikt de bevoegdheid van het Bestuurscollege niet verder dan de benoeming van de leden van de Referendumcommissie en is elke andere poging om – al dan niet gesteund door moties – opdrachten te geven in strijd met de wet.

Uit het eindverslag valt op te maken dat het Bestuurscollege getracht heeft de uitslag van het Referendum ten voordele van Nee te hebben willen beïnvloeden.

Bijlagen:
Bewaar het bestand <code>2016001016 verslag referendumcommissie Bonaire 2015.pdf</code>Eindverslag Referendumcommissie 2015 [ ] 6087 Kb

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

10 reacties

 1. Shampoo voor de bevolking van Boniare. Het is tekenend wat er daar plaats vind. Geef het eilandje hun hun eigen normen en waarden terug. Was altijd een rustig eiland door die omezwaai is alles daar nagetief geworden. Een klein groepje heeft het daar voor het zeggen. Respect voor de bevolking is ver te zoeken.

 2. Juist Anton en daarom moet Bonaire Onafhankelijk eisen!! Niets meer te maken hebben met de makambas!! Neem je eiland terug en Onafhankelijk en meteen afstand doen van je makamba paspoort!

 3. Wanneer is het bijltjesdag en rekenen we eens af met laffe mafia meelopers als Stelle van Rijn en Douwe Boersema?

  Zoals we dat in 1945 deden met NSB-ers.

  Kaalscheren op het Brionplein.

 4. Ben het helemaal met U eens [email protected], Boersma is een grote laaie lichter en zakken vuller over de rug van het volk en loopt met elke politieke Loser cq lapzwans mee die aan de marionet touwtjes trekt, je kan hem vergelijken met één trekpop.

 5. Nu Bonaire tegen de Hollandse Maffia heeft gestemd heeft de Referendum uitslag geen waarde.Nog even dan zijn de bonerianen de armoedzaaiers in hun eigen land en krijg je zuid afrikaanse situatie als in de tijd van de Apartheid de Wittemannen speelt mooi weer op dat Eiland.Take your island back.

 6. Douwe Boersma, als voorzitter van de referendumcommissie, was verantwoordelijk voor het bewaken van een adequate voortgang van de processen zodat de gestelde doelen tijdig en op kwalitatief goed niveau behaald zouden worden. Hij had kunnen en moeten ingrijpen indien er zich onoorbare praktijken voordeden. Als uiterste middel had hij de opdracht terug kunnen geven aan het Bestuurscollege indien hij niet bij machte was om binnen het politiek veld het proces te begeleiden. Het is erg slap om, achteraf, in het eindrapport, als een soort trap na, de uitslag van het referendum van 18 december in twijfel te trekken.

 7. Douwe Boersma heeft jarenlang zijn zakken gevuld als adviseur van Schotte, met crimineel geld dus.

  Schande dat deze lapzwans nu ook nog eens als voorzitter van de referendumcommissie zijn zakken mag vullen.

  Hij is geen haar beter dan Stella van Rijn.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Tekort van 10 miljoen gulden in juni

Curaçao heeft deze maand niet meer genoeg geld om aan de kosten te voldoen. Dit betekent dat ambtenarensalarissen, de zorg en onderstand eigenlijk niet meer bekostigd kunnen...

Democracy now! | Thursday, June 24, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Negen boetes tijdens controle kustwacht

De Curaçaose kustwacht heeft afgelopen weekend 9 boetes uitgedeeld tijdens controles op zee en bij stranden aan de oostkant. Daarbij zijn er verschillende vaartuigen op papieren en...

ParadiseFM | Kabinet Pisas reageert nog niet op afwijzing IOC

Het kabinet Pisas reageert nog niet op de meest recente afwijzing door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Te zijner tijd wordt het een en ander bekend gemaakt...

ParadiseFM | RIVM: twee nieuwe Gamma-varianten op Curaçao aangetroffen

Er zijn twee nieuwe gevallen van de Gamma-variant van het coronavirus op Curaçao aangetroffen. Dat meldt het RIVM op basis van de laatste monsters die uit het...
- Advertentie -