25 C
Willemstad
• donderdag 2 februari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

PBC | Rechter zet streep door vreemdelingenopvang Curaçao

Persbureau Curacao

Venezolanen eindelijk vrij

WILLEMSTAD – De rechter heeft op Curaçao een einde gemaakt aan de bestaande vluchtelingenopvang op het eiland. Het gevangenisregime waar vluchtelingen en migranten uit Venezuela mee te maken krijgen, is volgens de rechter ontoelaatbaar en een schending van de mensenrechten onder het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Curaçao heeft daardoor op dit moment geen vreemdelingenopvang meer. Negen Venezolanen zijn in onmiddellijke vrijheid gesteld. De uitspraak komt nadat de rechter vorige week aan het eind van de zitting had besloten zelf een kijkje te nemen in de SDKK-gevangenis in Koraal Specht.

De vreemdelingenbarakken, waaraan Nederland voor verbetering miljoenen euro’s heeft bijgedragen, zijn nog steeds niet klaar. Daarom waren Venezolanen die een beroep doen op het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens nu in een deel van de strafgevangenis geplaatst, blok 1.

Dat leverde vorige maand al een vonnis op waarbij een Venezolaanse vrouw die was vastgezet in de vrouwenvleugel van de strafgevangenis in vrijheid werd gesteld. De rechter stelde daarbij dat het ondergaan van vreemdelingenbewaring in een strafgevangenis onder een gevangenisregime niet toelaatbaar is.

Blok 1

Daarop besloot Curaçao alle gevangenen in blok 1 naar elders te verhuizen en via een ministeriele beschikking blok 1 aan te wijzen als plek waar vreemdelingen zonder verblijfspapieren mogen worden opgesloten, ook als ze asiel aanvragen.

Het gevangenisregime bleef echter. De rechter stelde tijdens het bezoek vast dat de Venezolanen onder een nog strenger regime vastzaten dan gevangenen die strafrechtelijk veroordeeld zijn.

De bevindingen van de rechter sluiten naadloos aan bij eerdere observaties van Amnesty International, die twee keer onderzoek deed naar de detentieomstandigheden van vluchtelingen op Curaçao.

Opgevangen

Door de uitspraak van de rechter kan de vreemdelingenopvang niet langer gebruikt worden. Een Venezolaanse man die zondag uitgezet zou worden, is bij gebrek aan opvang ook vrijgelaten.

Volgens Ieteke Witteveen van Human Rights Defense Curaçao, die de vrijgelaten Venezolanen bijstond en ze nu opvangt, is het gevolg van de mensenrechtenschendingen en het gevoerde Curaçaose beleid dat er nauwelijks nog Venezolanen proberen Curaçao binnen te komen.

“Het eiland heeft geen internationaal erkende asielprocedure, maar Venezolanen kunnen wel een beroep doen op het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Het is nog nooit iemand gelukt om met die procedure bescherming te krijgen”, aldus Witteveen.

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -