PBC | Plasterk ziet mogelijkheden voor gezamenlijke aanpak gokindustrie

gambling-lotterijen-casino

Ondermijning raakt volgens Plasterk het Koninkrijk als geheel

DEN HAAG – De gokwereld en de aanpak van mogelijke misstanden daarbinnen is primair een aangelegenheid van Curaçao en Sint Maarten. Dat zegt minister Plasterk in antwoord op schriftelijke vragen van Ronald van Raak (SP) en André Bosman (VVD) in de Tweede Kamer.

Maar eventuele verwevenheid tussen de onderwereld en bovenwereld kan wel gezamenlijk worden aangepakt.

Volgens de bewindsman zijn het Openbaar Ministerie op Curaçao en Sint Maarten de bevoegde instanties voor de aansturing van de opsporing van mogelijke misstanden en vervolging, onder politieke verantwoordelijkheid van de ministers van justitie ter plaatse, maar ondermijning raakt volgens hem het Koninkrijk als geheel.

Van Raak en Bosman wilden van minister Plasterk weten wat de mogelijke betrokkenheid is van KPMG bij legale en illegale gokpraktijken op Curaçao en Sint Maarten. De twee Kamerleden vonden het merkwaardig dat het fenomeen van sportsbettings al meer dan 15 jaar op Curaçao bestaat maar dat er geen lokale wetgeving bestaat en er ook geen controle wordt uitgeoefend door lokale instanties op dat eiland. De enige instantie die toezicht zou kunnen houden, de Gaming Control Board, doet dat niet. Deze situatie kan volgens Van Raak en Bosman schade toebrengen aan de integriteit van het Koninkrijk, vooral ook omdat de online gokindustrie op Curaçao zich primair richt op het buitenland en dan vooral de Verenigde Staten.

Ze wilden daarom weten of er contact is geweest met Justitie, de Belastingdienst en de Douane van de VS over de grensoverschrijdende gokactiviteiten op het eiland. De twee Kamerleden haalden in dit verband ook de connectie met de Italiaanse maffiabaas Franseco Corallo aan. Die liet tot januari vorig jaar zijn boeken controleren door KPMG.

Bij verwevenheid tussen de onder- en bovenwereld treden de landen binnen het Koninkrijk gezamenlijk op, schrijft Plasterk. Met Sint Maarten zijn op 24 mei 2015 in een protocol onder andere afspraken gemaakt over de aanpak van grensoverschrijdende, ondermijnende criminaliteit. Nederland investeert 22,1 miljoen euro in deze aanpak die door de procureur-generaal van Curaçao, Sint Maarten en de BES wordt aangestuurd.

Op Curaçao treedt het Openbaar Ministerie zichtbaar en succesvol op tegen misstanden die raken aan de integriteit van het bestuur, waarbij ook de gokindustrie in beeld is. Ter illustratie verwijst Plasterk naar de veroordeling van loterijkoning Robbie dos Santos in de Bientu-zaak. Die werd daarbij veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf en een aanzienlijk bedrag aan verbeurdverklaring.

Met de informatie die nu beschikbaar is ten aanzien van KPMG zegt Plasterk geen uitspraken te willen doen over individuele bedrijven en burgers.

Bron: Persbureau Curacao

Een Reactie op “PBC | Plasterk ziet mogelijkheden voor gezamenlijke aanpak gokindustrie

  1. Joscelin Trouwborst

    Politiek correct de handen alvast in onschuld wassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *