PBC | ‘Pers op Curaçao omgekocht’

'Pers op Curaçao omgekocht'

UNESCO onderzoek: Curaçaose pers grotendeels in handen politiek en commercie

WILLEMSTAD – De pers op Curaçao is omgekocht om het volk te hersenspoelen. Dat zei onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran in het debat over veroordeelde Statenleden. Bewust stemmen bij de komende verkiezingen is daarom onmogelijk.

De beschuldiging van de parlementariër komt aan de vooravond van de publicatie van een UNESCO-onderzoek naar de toestand van de media op Curaçao. Die is vanavond in de nationale bibliotheek aan het Waaigat.

In dat onderzoek wordt duidelijk dat er geen sprake is van onafhankelijke pers. Die is voor een groot gedeelte in handen van politiek en commercie.

Bron: Persbureau Curacao

15 Reacties op “PBC | ‘Pers op Curaçao omgekocht’

 1. Het is inderdaad de tegenwind die de vlieger laat stijgen!! Goez zo KKC !!…. 🙂

 2. Herman S.

  Inderdaad Fred de Haas, LEVE KKC, een blog dat zich niet laat omkopen door verkeerde politici, maffia of welke dan ook. Wat ik in de wandel gangen hoor is de KKC geheel zelf support met eigen vrijwilligers en financiën. Niet afhankelijk van adverteerders of sponsors of wat dan ook.
  Ik ken de eigenaar persoonlijk en weet dat hij en zijn Team vaak tot diep in de nacht werken. Ondanks alle zware cyberaanvallen. Ondanks valse aangiftes en claims en diverse keren naar een andere provider verhuizen, weten zij hun hoofd boven water te houden. Het zou velen de moed laten zinken en stoppen. KKC ga zo door.

 3. Fred de Haas

  Leve de KKC!

 4. Dit gebeurde al jaren. Verschillende journalisten of mensen die zich zo noemen, bleken jarenlang te werken voor een bepaalde politieke partij, heb ik begrepen.

 5. Wilbert, ik krijg niet alleen braakneigingen van.

 6. De pers is of gekocht of wordt bedreigd al naar gelang aan wiens kant men staat. We kunnen ons hoogstwaarschijnlijk nog wel de “spontane” autobranden van de medewerkers van radio Direct herinneren, welke het gevolg waren van “hun richting”. Ook de klachten van wat mindere goden in het persgebeuren alhier dat indien men de opbrengsten wilde behouden van de reclame, dat men dan dus eerst maar eens ” een ander toontje” moest gaan zingen.

  Kijk naar de KKC, hoeveel moeite is daar al niet voor gedaan om hun blog plat te leggen. DDos aanvallen met een dusdanige intensiteit dat men er een paar maal al van host/land heeft moeten wijzigen, ook de aanklachten komend uit de KFO hoek om op formele wijze de KKC het zwijgen op te leggen logen er niet om.

  Bepaalde journalisten mochten op een gegeven moment niet meer bij de regering naar binnen omdat “de kritische vraagstelling” niet werd gewaardeerd. Curacao staat onder aan de ladder als het om onderzoekende journalistiek gaat en er bemoeien een hoop lieden zich mee om dat vooral maar zo te houden. Persvrijheid hier ijlt zoals zovele zaken, hopeloos achter.

  Het is met de pers net zo als hier in de politiek, daar waar het meeste geld tegenaan gegooid wordt, die wint en diens geluid wordt dan tot “de waarheid” verheven.

 7. Het ergste is die mevrouw Lupe op Telecuracao, wiens interviews met Schotte en co gewoon advertenties zijn.

  Ze is mierzoet, kruipt bijna in het achterwerk van Schotte en uiteraard stelt deze slijmjurk geen enkele kritische vraag.

  Ik krijg er braakneigingen van.

 8. het is triest maar waar.
  De maffia heeft het voor het zeggen zowel op de tv als bij de meeste radio stations.
  en zeker alle papiamentstalige kranten zijn in het bezit van de maffia.
  gelukkig is er social media, zodat de mensen met een greintje verstand wel achter de waarheid kunnen komen.

 9. eindelijk ik kan haast niet meer luisterd naar radio omdat allemaal heeft hun partij het maakt niks uit welke radio je luisterd, wel jammer als je naar radio mas luisterd dan zijn ze voor schotte als je radio direct luisterd zijn ze tegen schotte en als radio kriyoyo luisterd zijn ze voor frente obero

 10. Pas op wat je schrijft Abraham, onze Cubaanse salonsocialist / censursit en moraalridder LaStiwz ligt op de loer.

  On nog niet te spreken van zijn partner in crime Stanley Held.

 11. Abraham Mossel

  Laten wij eerlijk zijn niet alleen de pers is verrot op Curacrim, als ik zeg 80% van de bevolking is verrot dan zeg ik naar mijn in ziens niks te veel.

 12. redactie curacao

  @Potver3, volledig met Stanley, Jeroen en u eens. “persvrijheid is verworden tot het uiten van de mening van de eigenaren van de media, voor zover toegestaan door de adverteerders en de regering cq politieke partijen.”

  De KKC tracht permanent een ruim platform voor schrijvers te bieden, en dus ook voor andersdenkenden. Ook voor hen, die 100% tegenover onze meningen (zoals verwoord in onze eigen KKC en VDC blogs) staan. Zoals bijvoorbeeld de blogs van MFK-er Jorge ‘Palu Djo’ Sulbaran. En regelmatig ook opinisten en ingezonden stukken van menig brievenschrijver.

  Tot slot laten we in de commentruimte ruimhartig comments toe, die bij ons soms alle spieren volledig verkrampen. Of verlammen. Toch laten we ze toe, ruzie en/of controverse ten spijt, omdat meningen vrij moeten blijven. Vinden wij.

 13. Gedurende 2010 – 2012 was het duidelijk hoe TeleCuracao de MFK faciliteerde (en nu nog faciliteert).

  Stanley Brown merkte vorig jaar al op:
  1) “wat mij (Stanley Brown) opviel was de on-geschooldheid van de lokale journalist en het tweede hun omkoopbaarheid”.
  2) “Ondanks de bescherming door de wet, wordt de pers steeds meer beïnvloed door politieke, religieuze en vooral economische belangen die media en journalisten kopen”.
  3) “Frente Obrero had in 1982 tegen 250 gulden per maand twee journalisten op onze loonlijst”.
  4) “Regelmatig worden journalisten beloond met commissariaten bij regerings- N.V., met nieuwe auto’s, zachte leningen en uitbundige feesten waarbij allerlei gadgets tot en met laptops worden uitgedeeld”.
  Volgens Stanley Brown is “persvrijheid is verworden tot het uiten van de mening van de eigenaren van de media, voor zover toegestaan door de adverteerders en de regering cq politieke partijen.” (Betoog in het geheel te zien/luisteren via https://youtu.be/nVDNneHlPqM).

  Ook gaf Jeroen Baldwin in een opinie stuk begin dit jaar aan ‘Wat doe je als journalist als je tussen drie, vier vuren zit?’ Jeroen schrijft daarin; “Zo overkomt mij wat al vele collega’s op Curaçao is overkomen; we worden onder druk gezet om bepaalde zaken niet te publiceren. De media worden gewoon gecontroleerd op Curaçao. Iedereen heeft de mond vol over de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting op Cuba, maar op Curaçao is het niet veel beter. Je draait hier alleen niet de bak in.”

  Daarnaast was er een kleine opschudding op KKC over het ontslag van Speed Andrade op Aruba.

  Onlangs waren er een aantal reacties op KKC (ook van de redactie) m.b.t. de wijze waarop opinies worden geventileerd. Dit laatste is naar mijn mening een verlengde van het voorafgaande (TeleCuracao, Stanley Brown, jeroen Baldwin enz..).

 14. Geld corrumpeert.

  Zeker dat van de mafia op Sint Maarten.

 15. redactie curacao

  De KKC onderstreept voorhands deze conclusie van het UNESCO rapport. Dit omdat wij dit zelf uit kennis en ervaring hebben ondervonden. De KKC is natuurlijk een blog en daarmee geen pers of officiele krant, maar zelfs met knipsels en blogs hebben we met behoorlijk veel soorten van intimidatie en druk te maken om ons onder diezelfde politieke en commerciele invloed te brengen. Niet dat we ooit zullen ingeven 🙂

  We kennen overigens wel degelijk journalisten en schrijvers die werkelijk onafhankelijk zijn en die zich niet laten omkopen, intimideren en onder druk laten zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *