PBC | Parlement Curaçao wil dat Nederland ingrijpt

2017 03 03 Motie 3 Maart 2017 Ontbinding Staten Schotte by Black Lion on Scribd


De nieuwe meerderheid in het Curaçaose parlement wil dat Nederland ingrijpt en de aangekondigde verkiezingen van 28 april opschort. Een motie met die strekking werd gisteravond laat aangenomen.

Eerst krijgt demissionair premier Hensley Koeiman tot maandag de tijd gevolg te geven aan de motie. Doet hij dat niet, dan is Den Haag aan zet.

Curaçao heeft sinds vorige maand geen regering meer nadat een van de partijen de stekker uit het kabinet Koeiman trok. Drie Statenleden van de coalitie sloten zich daarop aan bij de oppositie onder leiding van ex-premier Gerrit Schotte.

Die wil nu een regering vormen op basis van de verkiezingsuitslag van 5 oktober. Maar de demissionair premier Hensley Koeiman maakte vlak na zijn val gebruik van zijn recht om het parlement te ontbinden. Nieuwe verkiezingen zijn daarom onvermijdelijk.

Gerrit Schotte en een meerderheid van het parlement denken daar anders over. Volgens de ex-premier was het besluit van Koeiman illegaal.

Demissionair premier Koeiman, die zelf ook aanwezig was bij de Statenvergadering, noemt de motie een ‘wanhoopsdaad’. Hij gelooft ook niet dat het landsbesluit kan worden ingetrokken.

Er bestaat in het Kiesreglement geen regeling voor het annuleren van al uitgeschreven verkiezingen. Bovendien, zo zegt Koeiman, zal de Rijksministerraad de zaak als interne aangelegenheid van het land Curaçao bestempelen.

Bron: Persbureau Curacao

DOWNLOAD HIER DE MOTIE:
http://bit.ly/2lIywh7

3 Reacties op “PBC | Parlement Curaçao wil dat Nederland ingrijpt

  1. Wanneer schopt Nederland Curacao nu eindelijk uit het Koninkrijk, pfff?? Een groot alsmaar dikker wordend hoofdpijndossier.

  2. Renée van Aller

    Waarom wordt deze situatie opeens een Koninkrijksaangelegenheid gepresenteerd en nog wel door de Curaçaose bestuurders? Over het algemeen wordt er vrijmoedig door onze roergangers met de burgerlijke rechten en vrijheden omgegaan en gaat het meer om de touwtjes van de staatskas. Wat die wordt voor een belangrijk deel gebruikt in het eigen belang. En gelukkig waren er een aantal Statenleden te koop en verplaatsten zij hun politieke loyaliteit. Iedereen is te koop als de prijs goed is of de druk onaanvaardbaar hoog. Wat Timke versus Duitsland met de Curaçaose situatie van doen heeft ontgaat ons. Als een kabinet valt is het woord aan de kiezer tenzij er duidelijke andere afspraken zijn die conform de Staatsregeling zijn genomen. De Staatsregeling is geen supermarkt waar met uitzoekt wat vandaag smaakt. De val van het kabinet had niets te maken met het staatsrecht, maar had meer weg van een overval strategie. Misschien een idee Curaçao onder curatele te plaatsen en zodoende te kijken of er nog integere politici een kabinet kunnen vormen? Water bij de wijn mag, maar patronage moet één keer worden stopgezet. Of is een onmisbaar agressief verdienmodel met makkelijke baantjes waarvoor je niets hoeft te weten? Dat doet de Franse presidentskandidaat Fillon ook. Van 17 mei 2007 tot 16 mei 2012 was hij premier van Frankrijk onder president Nicolas Sarkozy. Beiden zijn van dezelfde politieke partij, Les Républicains. Hij stelde zijn vrouw aan als assistente en liet haar een miljoen euro betalen. Zichtbaar werken deed ze niet. Dat heet fictieve tewerkstelling. De politiek is wel een goed begin om een aanzienlijke baan te scoren in het hele Koninkrijk, ook in Nederland. Maar daar moet wel min of meer voor gewerkt worden. De schijn moet afdoende worden opgehouden zonder gezichtsverlies of gevaar voor plotsklaps tegen de lamp lopen. Renée van Aller&John de Vries

  3. Het enige juiste ingrijpen is het per direct wegens landverraad levenslang opsluiten van deze maffiaclown en de rest van het circus wat alleen uit eigenbelang handelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *