26 C
Willemstad
• vrijdag 23 februari 2024

SMH | The private chat messages from inside an Australian billionaire’s ‘money machine’

Patrick Begley | Sydney Morning Herald At 28, Edward Craven has built Stake.com into one of the world’s biggest gambling enterprises. But there is another side to its...

Democracy now! | Thursday, February 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Rapport over klimaatbeheersing op scholen overhandigd aan regering

Een rapport over klimaatbeheersing op scholen is klaar en aan de regering overhandigd. Dat zei de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Sithree van Heydoorn...

Nu.cw | Snackbar Lik je Vingers in Saliña afgebrand

In snackbar Lik je Vingers in Saliña heeft in de nacht van woensdag op donderdag brand gewoed. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Bij aankomst van de...

Nu.cw | Slachtoffer ontvoeringszaak dezelfde avond nog naar huis

Het slachtoffer van de ontvoering aan de Veerisweg woensdagavond is dezelfde avond nog terug naar huis gekeerd. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Informatie over de identiteit...
- Advertisement -spot_img

PBC | Nederland mag geen eisen stellen aan vestiging Antillianen

HomeMediaPBC | Nederland mag geen eisen stellen aan vestiging Antillianen
Nederland mag geen eisen stellen aan vestiging Antillianen
Nederland mag geen eisen stellen aan vestiging Antillianen

DEN HAAG – De Nederlandse overheid mag vooralsnog geen wettelijk onderscheid maken tussen Nederlanders, Arubanen, Curaçaoënaars en inwoners van Sint Maarten. Dat oordeelt de Raad van State, die gevraagd was door de Tweede Kamer om daar advies over te geven.

Het parlement wilde van het hoogste adviesorgaan van het Koninkrijk weten of het initiatiefwetsvoorstel van Kamerlid André Bosman wel door de beugel kon. Die wil de vestiging van Nederlanders van Aruba, Curaçao en Sint Maarten in Nederland beperken. De VVD-er wil de Nederlandse openbare orde beschermen en een onevenredig beroep op sociale voorzieningen zoals de bijstand te verminderen, door eisen te stellen aan de vestiging van landgenoten uit de Caribische eilanden.

De Raad van State concludeert dat een toelatingsregeling voor Nederlanders uit andere landen van het Koninkrijk vanwege het feit dat zij daar wonen of hebben gewoond, daar hoofdverblijf hebben of daar geboren zijn uit ouders met de Nederlandse nationaliteit, tot gevolg heeft dat een onderscheid wordt gemaakt op grond van de nationale afkomst van deze personen. Op grond van het gelijkheidsbeginsel en het discriminatieverbod is een dergelijk onderscheid alleen gerechtvaardigd als daarvoor zwaarwegende redenen zijn. En die ontbreken vooralsnog.

Indien al zou moeten worden aangenomen dat er sprake is van onderscheid naar etniciteit of ras geldt dit temeer, omdat de redenen voor het maken van dergelijk onderscheid ingevolge de jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) nog zwaarwegender moeten zijn dan bij het onderscheid naar nationale afkomst, aldus de Raad van State.

De nieuw voorgestelde criteria ‘strafblad’ en ‘startkwalificatie’ betekenen dat alleen Nederlanders uit de drie landen met een strafblad of zonder startkwalificatie een vergunning moeten aanvragen om zich in Nederland te mogen vestigen. Bij de beoordeling van de aanvraag wordt specifiek bezien of de betrokkenen geen ernstige bedreiging vormen voor de openbare orde. Daarnaast wordt bezien of zij over voldoende middelen van bestaan beschikken, of in Nederland een baan hebben.

Deze criteria zijn volgens de Raad van State alleen werkbaar als eerst alle Nederlanders van de overzeese gebieden de gegevens over hun strafblad en startkwalificatie overleggen. In die zin treft de regeling alle Nederlanders van Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dit terwijl slechts aan een beperkte groep personen de toelating zal worden ontzegd, zoals degenen die een ernstige en een actuele bedreiging vormen voor de openbare orde of die niet over voldoende middelen van bestaan beschikken.

De Raad van State zegt dat de wetgever voor elk van de genoemde criteria een zwaarwegende rechtvaardiging moet aandragen. Daarbij is het van belang dat informatie over de omvang van het probleem voor elk van de drie Antilliaanse landen afzonderlijk moet worden beoordeeld. Zo is bijvoorbeeld de vraag hoe groot het afzonderlijke aandeel is van de Nederlanders van Aruba, Curaçao en Sint Maarten in het totaal aan zware criminaliteit en in het totaal aan uitkeringskosten. Om de geschiktheid van beide criteria te beoordelen is verder van belang te onderzoeken hoeveel migranten uit de drie landen die hier in de criminaliteit terechtkomen. Ook moet onderzocht worden of die migranten een te groot beroep doen op bijstand, en of zij vóór hun komst naar Nederland al een strafblad hadden of niet over een startkwalificatie beschikten.

De Raad van State heeft sterke twijfels of de criteria (het ontbreken van een strafblad en van het beschikken over een startkwalificatie) om zich zonder vergunning in Nederland te mogen vestigen een geschikt, noodzakelijk en proportioneel middel is ter bescherming van de Nederlandse openbare orde en van het economische welzijn. Deze twijfels maken dat het onderscheid naar nationale afkomst vooralsnog niet als gerechtvaardigd kan worden beschouwd.

Lees hier de volledige tekst van de voorlichting van de Raad van State.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties