PBC | Huisartsen Curaçao niet bereikbaar

Persbureau Curacao

Inspecteur-generaal Sirving Keli | Persbureau Curacao

Huisartsen op Curaçao zijn slecht bereikbaar. Dat zegt de Inspectie voor de Volksgezondheid, maar ook het Curaçao Medical Center. Zij zijn niet te spreken over het slechte bereik, met name tijdens de diensturen.

Het Antilliaans Dagblad schrijft hierover. De krant heeft een brief in handen van de waarnemend inspecteur-generaal voor de Volksgezondheid, Sirving Keli. Hij waarschuwde de huisartsen al in oktober voor de ontstane situatie.

De Inspectie krijgt klachten van patiënten dat de huisartsen in toenemende mate telefonisch niet bereikbaar zijn. Ook worden apps niet beantwoord.

Voorwaarde

Keli wijst de huisartsen op de gedragsregels voor artsen en in het bijzonder op de artikelen die wijzen op de verantwoordelijkheid en bereikbaarheid van huisartsen.

Bereikbaarheid is volgens de Inspectie een fundamentele voorwaarde voor het functioneren van een arts. ‘De arts is 24 uur per dag en 7 dagen per week verantwoordelijk voor patiënten die onder zijn behandeling staan
of tot zijn praktijk behoren”, aldus Keli.

‘Tot zijn taak behoort ook de bereikbaarheid en waarneming
door een andere arts’.

CMC

Nadat de waarnemend inspecteur voor de Volksgezondheid deze brandbrief heeft rondgestuurd, is volgens het Antilliaans Dagblad ook het CMC zich gaan bemoeien met de situatie.

Secretaris van het bestuur van de Curaçaose Huisartsenvereniging (CHV), Homan Jeung, zegt in een additionele brief dat naar aanleiding van signalen dat huisartsen in toenemende mate telefonisch onbereikbaar zijn, voorzitter Walid Elhage, een noodkreet van de medisch directeur van het CMC, Ingemar Merkies, heeft ontvangen.

Volgens Merkies wordt het ziekenhuis al heel lang onnodig overbelast door zelfverwijzers. Ongeveer 66 procent van alle bezoekers van het ziekenhuis
zouden zelfverwijzers zijn; patiënten die direct naar het ziekenhuis gaan wegens het slechte bereik van hun artsen.

Gevaarlijk

Jeung zegt dat de situatie alleen maar is verslechterd. ‘Deze situatie is
ongewenst en potentieel bijzonder gevaarlijk midden in een
tweede golf van Sars Cov 2-uitbraak op het eiland.’

Jeung doet namens het bestuur een dringend beroep op alle huisartsen om de continuïteit van zorg te allen tijde te waarborgen.

‘De eerstelijnszorg vormt de hoeksteen van ons zorgstelsel en de gezondheid van onze medeburgers is sterk afhankelijk van hoe goed georganiseerd en sterk de huisartsenzorg is. Juist in deze
Sars Cov 2-uitbraak wordt van ons verwacht dat wij de continuïteit van de zorg blijven garanderen.’

Jeung zegt dat de huisartsen in de afgelopen zeven maanden genoeg tijd gehad om de nodige aanpassingen aan de praktijkvoering door te voeren om op een veilige manier de vereiste zorg te blijven geven.

‘Het niet aannemen van telefoontjes, onterecht afhouden van patiënten en doorverwijzen van patiënten zonder die te zien of zonder met de ziekenhuisarts of medisch specialist te overleggen is onacceptabel
en laakbaar.’

Bron: Persbureau Curacao

5 Reacties op “PBC | Huisartsen Curaçao niet bereikbaar

 1. Ach deze goede man moet eens een hand in eigen boezem steken, Nadat een vrouw met hart problemen zat met een afspraak in het Renata kliniek die eigenhandig door die cardioloog de kliniek uitgezet omdat ze geen mondkapje droeg toen dat nog een advies was en dat haar situatie zwaar verergerde , wordt er alleen na de klacht gezegd dat ze de situatie daar kennen en dat ze vragen zouden stellen, de 2de klacht dat deze cardioloog de data files weigert te overhandigen wordt er niets meer van deze inspectie vernomen. Wat een aanfluiting , deze kliniek is er alleen om de patiënten uit te persen verder niets en de inspectie doet mee. de Heer Huurman liet niet met zich sollen.

 2. Fred Schiedam

  En de sancties die nu worden opgelegd…..? Immers, ze zijn al in oktober gewaarschuwd!

 3. Dit is regelrecht een falend optreden en gebrek aan inzicht om sturend om te treden door de inspecteur-generaal Keli. Los van de eigen verantwoordelijkheid van de huisartsen dient de inspectie sanctionerend op te treden. De inspectie dient bij de Minister pro-actief aan te dringen op de benodigde wet- en regelgeving om huisartsen boetes te mogen opleggen bij het uitblijven van de benodigde investeringen t.b.v. de bereikbaarheid. Dit zou ook kunnen in samenspraak met het Openbaar Ministerie als blijkt dat een achteloze huisarts de gezondheid van hulpbehoevenden (en dus de gemeenschap) direct of indirect door laakbaar gedrag in gevaar brengt. Dhr. Sirving Keli behoort het volk van Curacao beter te dienen. De mentaliteit “in het land der blinden is eenoog koning” moet nu voorbij zijn !!

 4. Wat gaan we eraan doen ?
  Komt er een vervolg ?
  Wat functioneert wel goed op dat eiland ?
  Trouwens wie betaalt hun salaris .
  Ban serio si shonan .

 5. De Inspectie krijgt klachten van patiënten dat de huisartsen in toenemende mate telefonisch niet bereikbaar zijn. Ook worden apps niet beantwoord.

  Dat is in principe overal op Curacao.. Niemand is ooit bereikbaar.

  Terwijl veel medewerkers wel altijd online zijn of op whatsapp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *