28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

PBC | Den Haag geeft opnieuw aanwijzing aan Curaçao: ‘Coalitie is deel van het probleem’

HomeLandenCuraçaoPBC | Den Haag geeft opnieuw aanwijzing aan Curaçao: ‘Coalitie is deel...

Annemiek van der Put en Dick Drayer

Stanley Bodok | Functioneren van de democratie op het eiland is een ernstig probleem

Nederland heeft zich opnieuw bemoeid met het bestuur op Curaçao. Vrijdag werd er vanuit Den Haag een zogenoemde aanwijzing naar Willemstad gestuurd, nadat wederom een Statenvergadering niet was doorgegaan vanwege een boycot van de oppositiepartijen.

Staatssecretaris Knops noemde deze ‘proportionele maatregel’ na afloop van de Rijksministerraad nodig, omdat “De Staten willens en wetens door een deel van het parlement buitenspel wordt gezet.” Volgens Knops maakten de oppositiepartijen het de Staten onmogelijk om te functioneren.

Premier Rhuggenaath, die zelf aan de bel trok bij de Rijksministerraad, spreekt in lokale media “van een schande”, maar tegelijkertijd ook van “een overwinning van de democratie”. Hij noemt het betreurenswaardig dat de partijen zelf geen oplossing hebben kunnen vinden. “Dat vertegenwoordigers van de bevolking die betaald worden van gemeenschapsgeld zeggen niet te willen meewerken aan de benoeming van een parlementslid, is onacceptabel.

De coalitie werd eigenlijk gedwongen om beter te luisteren en dat hebben ze niet gedaan.

– Stanley Bodok –

Oud-minister voor Gezondheid en Sociale Zaken Stanley Bodok, die zichzelf nu meer een ‘bezorgde Koninkrijksburger’ noemt, denkt daar heel anders over. Volgens hem helpt de harde hand van Nederland de democratie op het eiland niet vooruit. “De oppositie is in feite juist buitenspel gezet. Die partijen zeggen eigenlijk: wij accepteren dit niet, we zijn het er niet mee eens. Dan word je als coalitie eigenlijk gedwongen om beter te luisteren en dat hebben ze niet gedaan.”

Boycot

De boycot van de oppositie begon enkele weken geleden toen een parlementslid van regeringspartij PAR uit de Staten stapte en de coalitie tijdelijk geen meerderheid meer had. Van de 21 zetels waren er op dat moment twintig bezet, gelijk verdeeld over oppositie en coalitie.

De installatie van een nieuw Statenlid kan alleen gebeuren bij aanwezigheid van een meerderheid van het parlement. Door het wegblijven van de oppositie was die meerderheid er niet.

Alle oppositiepartijen, van Movementu Futuro Kòrsou tot aan Movementu Progresivo houden zich nu vrij stil, maar de partijen voelen zich in grote lijnen ‘respectloos behandeld’. “De regeringscoalitie heeft niet samen met de oppositie – die het probleem ervaart – naar oplossingen gezocht. Als dat was gebeurd, dan hadden die zich meer gerespecteerd gevoeld”, zegt Bodok.

Volgens de oud-minister ligt dat onder meer aan het feit dat de coalitie de oppositiepartijen heeft omzeild bij het maken van beleid met Nederland, zoals het Groeiakkoord. Dat pleit de oppositiepartijen overigens niet vrij, zegt Bodok.

“Die partijen hebben weer andere dingen op hun kerfstok. Zo doen ze te weinig met informatie die zij wel tot hun beschikking hebben, terwijl ze klagen dat de regering geen informatie met ze deelt.”

Bovendien weigeren de meeste oppositiepartijen om structureel een goede functionele relatie op te bouwen met Nederland.

Andere oplossingen

Statenvoorzitter Ana-Maria Pauletta van de PAR zegt dat er juridisch advies is ingewonnen om te onderzoeken of er andere opties waren om tot vrede te komen. Maar volgens Pauletta was er geen andere oplossing mogelijk. Ze noemt de aanwijzing van Nederland “een schande, maar noodzakelijk”.

Bodok is het daar niet mee eens. “Je moet alle Curaçaose mogelijkheden echt hebben onderzocht, voordat je aan de bel trekt bij de Rijksministerraad. Ik ben er bijna zeker van dat niet alles is onderzocht, want dan had de coalitie kunnen concluderen dat ze een deel van het probleem is. Denk aan de krachten van mediatie, bemiddeling. Dat geeft de mogelijkheid voor zowel de oppositie als de coalitie om te leren van het conflict en gezamenlijk naar de belangen te kijken.”

Functioneren van de democratie op het eiland is een ernstig probleem.

– Stanley Bodok –

De aanwijzing doet volgens Bodok dan ook meer meer kwaad dan goed. “Zonder een diepgaande poging om beide partijen goed te begrijpen hou je een vicieuze cirkel in stand”, zegt hij. “Over een paar maanden zijn er verkiezingen, dan zijn er misschien nieuwe, andere partijen aan de macht die elkaar op dezelfde manier gaan behandelen. Het zou zo maar kunnen dat de huidige premier dan in de oppositiebanken zit. Je kunt erom wedden dat de partijen elkaar vervolgens op dezelfde manier gaan behandelen.”

Bodok denkt dat nieuwe verkiezingen, die op 19 maart zijn, de structurele problemen niet zullen oplossen. Hij noemt het functioneren van de democratie op het eiland “een ernstig probleem”. Een nieuw Parlement lost dat volgens hem niet op, mits een drastische en waarschijnlijk moeizame bestuurscultuurombuiging wordt bewerkstelligd. “Een ombuiging die ertoe leidt dat Statenleden behoorlijk functioneren, respect eisen en gerespecteerd worden door gezagsdragers.”

Symptomen

Zowel de Rijksministerraad als premier Rhuggenaath reageren op symptomen, volgens Bodok. “Hoe kan het anders dat jaarrekeningen of rapporten van de Algemene Rekenkamer niet of niet tijdig worden behandeld of dat vragen van het Parlement structureel onbeantwoord blijven? En dit allemaal zonder consequenties voor ministers?”

Dit spreekt volgens de oud-minister boekdelen over het democratisch gehalte van het openbaar bestuur van Curaçao. “En een en ander gebeurt nota bene ook onder het “toeziend oog” van de premier, die nu zogenaamd opkomt voor de democratie?”

Net zoals de premier van Curaçao het recht heeft om (in)formeel de hulp in te roepen van de Rijksministerraad om naar aanleiding van het laatste incident “op te komen voor de democratie”, doet Bodok als Koninkrijksburger een beroep op de Rijksministerraad om erop toe te zien dat de minister-president van Curaçao het functioneren van de democratie onder de loep laat nemen, met assistentie van bijvoorbeeld de Verenigde Naties.

* Dit artikel van Annemiek van der Put en Dick Drayer is eerder in bewerkte vorm verschenen op NOS.NL

Bron: Persbureau Curacao

18 reacties

  1. Zal me niets verbazen als de MAN en oppositiepartijen een pact gesloten hebben.

    In de politiek is iedereen opportuun. Zo ging de MAN en PAR ook een regering in met de PS.

  2. @Brian. Neen en spel tijdens het geval El age speelde ook niet 3 weken voor de verkiezingen. Zal me niets verbazen als de MAN en oppositiepartijen een pact gesloten hebben.

  3. @Abraham Mossel | 28 februari 2021 om 08:39 |
    ” Chris van Dam moet een jaartje zelf gaan rond lopen in de gevang hokken op St Maarten en Curacrim, waar kan je nog beter zitten, het zijn net 3 sterren hotels”

    Blijkbaar zit A.M. altijd in zeer slechte hotels zie zichzelf 3 sterren hebben toebedeeld, maar eigenlijk nog niet eens 1 ster hebben.

    Wij zijn op termijn beter af als Curacao een met de BES vergelijkbare status krijgt. Zal er eindelijk wat meer aan onze schandalig slechte infrastructuur – met de wegen op plaats nummer 1 – kunnen worden gedaan. Alhoewel er altijd corruptie en nepotisme blijft bestaan zal dit ook een stuk minder worden en salarissen van meer dan 1000.000! gulden bij de (semi)overheid zullen nooit meer mogelijk zijn.

    Stem dus op een partij die ook echt een einde aan de wantoestanden op Curacacao wil maken en liefst een die een BESC staatsrechtelijke constructie ambieert. Misschien niet perfect maar wel vele malen beter dan wat we nu hebben, want slechter kan het haast niet.

  4. Ja ‘t volk heeft gekozen , je kan met veterdiploma kleuterschool in de Staten verkozen worden , je kan met ‘n crimineel verleden en mavo3 tot mp gekozen worden , moest niet kunnen. Minstens HBO . Voor zo’n wet vraagt de zgn oppositie geen vergadering aan.

  5. Het volk heeft gekozen. en mag dat dus verwachten,

    Het volk kiest er niet voor dat er Statenleden 3 weken voor de verkiezingen plaatsvinden in de Staten en voor deze 3 weken 1 jaar lang krijgen doorbetaald.

  6. De oplossing ligt voor de hand. De oppositie moet doen wat binnen een democratie van hen verwacht mag worden. Of ze het nu leuk vinden of niet. Ze zullen ter vergadering moeten verschijnen. Het volk heeft gekozen. en mag dat dus verwachten. Dat Nederland aanwijzingen geeft lijkt mij vrij logisch. Alleen mogen opdraven als er weer eens een bak met geld verstrekt gaat worden lijkt mij van de verstrekker te veel gevraagd.

  7. Ik vraag me nog steeds af, waarom de oppositie dit spel niet gespeeld heeft nadat McWilliams minister werd en Scoop statenlid werd. Hetzelfde verhaal met Rozendaal en vervanging door Scoop.

    Dat was niet voor 3 weken voor de verkiezingen toch?

  8. Aan het eind van de dag qua “regeren” : economische pilaren die op het eiland vervallen and best they can do is present another soap opera instead of governing .

    De toeristische sector geteisterd door de Corona crisis, een verouderde en niets betekende olie raffinaderij, massa ontslag bij de Giro bank door blatant corruption … the list goes on.

  9. De rechtsstaat, mensen, kinderen we horen wel degelijk getier en geraas van dat volk, pik jij dat maar. Anna Pauletta trekt de stekker er wel uit, staan ze gooed voor schut jouw criminals.

  10. Regeren, parlement, stemmen, statenleden. Het is allemaal voor de bühne.
    Salaris incasseren, teveel geld uitgeven is reële waarheid. Men weet gewoon dat Nederland bijspringt. Geen verschil tussen lening en gift. Een gift hoeft niet terug betaald te worden en een lening wordt niet terug betaald. Strenge eisen of niet. Saboteren zit in de genen van een ieder die op dit eiland in de politie zat, zit en komt te zitten.

  11. John Bash “Het probleem met stemmen hier is, dat een groot deel van de bevolking alleen op personen stemt”.
    Nou dat is maar deels waar. Bij de vorige verkiezingen toen Cooper met zijn eigen partij deelnam, kreeg hij bij wijze van spreken alleen de stem van zijn vrouw. En zie: hij zit in de Staten…..

  12. Het probleem met stemmen hier is, dat een groot deel van de bevolking alleen op personen stemt. Vroeg aan een kennis op wie hij stemt. Op Lharmonie. Van welke partij is hij of zij. Dat weet ik niet, zei hij.
    Off topic. Denk dat de electorale raad een onderzoek moet instellen naar de crowdfunding acties van de PIN.

  13. Het zijn allemaal kleuters. En de sstatenvoorzitter heeft niet de juiste kwaliteiten om de staten objectief, professioneel en diplomatiek te sturen.

    Dat krijg je als je denkt dat je iedere functie kunt vervullen omdat je een kleur hebt, een geslacht hebt en bij de juiste partij hoort.

    En ja, ik geloof ook dat PAR bewust gesaboteerd wordt. Dus ja alle partijen doen net zo hard mee.

    Voortaan geen mensen zonder minimaal HBO/ WO redeneer vermogen plaatsen. Dan krijg je deze kleutertaferelen minder makkelijk.

  14. Premier Rhuggenaath, die zelf aan de bel trok bij de Rijksministerraad, spreekt in lokale media “van een schande”, maar tegelijkertijd ook van “een overwinning van de democratie”
    Een typerende uitspraak van iemand die in een cultuur zit en in stand houd en geen behulp meer heeft wat democratie betekent.
    Het is onmogelijk om een schande om te draaien in een overwinning voor de democratie. Net zo als het onmogelijk is om van een overwinning van de democratie een schande te maken
    In onze formele democratie, of domocratie daar in tegen zijn deze twee begrippen uitstekend te verenigen met als de begrippen nepotisme, en zelfverrijking wel en politieke verantwoordelijkheid en behoorlijk bestuur niet, thuis horen in onze formele democratie.
    Dat het electoraat dit niet begrijpt is niet direct hun fout. Het is het gevolg van het beheer van het educatieve systeem.
    Ga dus vooral stemmen op ervaren bestuurders. Dan weet je wat je krijgt. Ga vooral niet stemmen op een partij die verandering wil waar geen exponenten van de huidige en misbruikers uit het verleden zitten.

  15. @De Rechtsstaat. De coalitie wordt constant gehoord, via de media. Tevens worden ze geïnformeerd via de statenstukken. Als de leden van de oppositie alleen maar kunnen blèren, gedurende de tijd dat ze in het parlement aanwezig zijn, dan hebben geen recht om gehoord te worden in het parlement. Ben het wel eens met het feit, dat een statenvoorzitter boven de partijen moet staan en niet op eigen houtje een vergadering moet weigeren.
    Maar het hele verhaal van niet gehoord worden, slaat kant nog wal. Het hele verhaal gaat om het feit dat men er een sport van gemaakt heeft om de PAR zoveel mogelijk te pesten. Ik vraag me nog steeds af, waarom de oppositie dit spel niet gespeeld heeft nadat McWilliams minister werd en Scoop statenlid werd. Hetzelfde verhaal met Rozendaal en vervanging door Scoop.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties