DH | Sarah wants clarity on Doncher’s suspension

PHILIPSBURG--United Democrats (UD) Member of Parliament (MP) Sarah Wescot-Williams on Thursday evening called on government to provide clarity on the suspension of Princess Juliana International Airport (PJIA)...

Ingezonden | Respect!

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Kluivert tijdelijk bondscoach

Willemstad - Patrick Kluivert vervangt tijdelijk Guus Hiddink als bondscoach van de Curaçaose voetbalselectie. Hiddink is herstellende van Covid-19 en niet fit genoeg om de selectie te...

PBC | Curaçaose stranden per direct weer open

Persbureau Curacao De stranden op Curaçao zijn per direct weer open. Het juridisch verbod blijkt in de ministeriele beschikking helemaal niet te bestaan. De regering communiceerde dat op...

PBC | Bicentini wil Hiddink graag opvolgen

Persbureau Curacao Bicentini is bereid te praten over een terugkeer naar Curaçao om Hiddink tijdelijk op te volgen. De voormalige bondscoach van Curaçao zegt nog niet te zijn...

AD | Stormloop op vakanties: extra TUI vluchten naar Curaçao en Aruba

Sanne Meijer | Algemeen Dagblad Dat we vanaf vandaag weer in het vliegtuig mogen springen naar een aantal bestemmingen, hebben reisorganisaties geweten. De telefoon staat roodgloeiend. ,,Alles wijst erop dat vandaag...
- Advertisement -spot_img

PBC | Centrale Bank is bestuurlijke chaos

HomeMediaPBC | Centrale Bank is bestuurlijke chaos

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBSC)
De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBSC)

WILLEMSTAD – De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) is een bestuurlijke puinhoop. Dat valt op te maken uit de samenvatting van het onderzoek door PriceWaterhouseCooper Advisory (PWC) in opdracht van de minister van Financien. Die bood dat rapport gister aan het parlement aan.

De CBCS heeft laten weten zich niet te kunnen vinden in de conclusies en aanbevelingen van het rapport.

Het integrale rapport leent zich volgens minister Jardim van Financiën niet voor publicatie. Dit vanwege de wettelijke bescherming van bij de Bank betrokken derden. Openbaarmaking zal ook onevenredig grote schade toebrengen aan het aanzien van het instituut Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten en daarmee aan het aanzien van de beide bij de bank betrokken landen.

Bankstatuut
Het bankstatuut is na de oprichting van de nieuwe Centrale Bank op 10-10-10 nauwelijks aangepast. Daardoor werd informatie over belangrijke strategische, financiële en operationele risico’s niet gedeeld. Ook was niet duidelijk of besluiten van de Raad van Commissarisen (RvC) wel rechtsgeldig waren. Besluiten over het aangaan van financiële transacties werden door de Raad van Bestuur (RvB) niet voorgelegd aan de RvC ter goedkeuring. Door deze onduidelijkheden is er tot op heden, zo concludeert PWC, sprake van patstellingen binnen en tussen de bestuurlijke organen van de Bank.

Het Bankstatuut geeft veel ruimte aan de bankpresident. Daardoor werden veel besluiten genomen door de bankpresident buiten de RvB-vergaderingen om, wat volgens de onderzoekers niet transparant is. De bestuurlijke organen hebben op onderdelen gefunctioneerd in strijd met het bankstatuut.

Volgens de onderzoekers hadden de beide ministers van Financiën al snel na het aantreden van van de RvC kunnen zien dat die in een impasse terecht was gekomen, en dat de RvC geen effectief toezicht hield op de RvB en het nemen van rechtsgeldige besluiten.

Bankdirecteur
De onderzoekers troffen bij de Bank een cultuur aan waarin medewerkers de bankpresident behandelen als het enige en laatste centrum van besluitvorming. Dat wordt versterkt door de lange zittingsduur van de bankpresident. Het handelen van de medewerkers bij de Bank is helemaal gericht op de beslissingen van de bankpresident of op zijn geuite of vermeende opvattingen. Volgens PWC moet die machtspositie aangepast worden en veranderen naar een model waarbij besluitvorming door consensus plaatsvindt.

Aanbevelingen
PWC dringt er op aan om beschuldigingen over integriteit meteen te onderzoeken. Sinds 10-10-10 wordt er van alles geroepen over de integriteit van individuele leden van Centrale Bank, maar niets onderzocht. Dat schaadt de Bank volgens de onderzoekers.

Ook moet het Bankstatuut op de schop, zodat het richting kan geven aan de taakstelling van de CBCS. Daarbij dient een goede toelichting te worden gevoegd, zodat interpretatieverschillen zoals die er nu zijn tot het verleden behoren.

Doordat de monetaire unie met Sint Maarten onder grote tijdsruk is opgericht, beveelt PWC aan om die mogelijk te herontwerpen, zodat die is toegesneden op de huidige reëele situatie.

Volgens PWC moet de RvC namens de Bank handelen en niet namens de landen Curaçao en Sint Maarten. Nu wordt er niet gelet op deskundigheid, integriteit en onafhankelijkheid bij de aanstelling van leden van de RvC.

Bron: Persbureau Curaçao

Bijlagen:
1. Aanbiedingsbrief aan Staten samenvatting PWC-onderzoeksrapport_ CBCS.pdf
2. Onderzoek CBCS – Samenvatting 30062014_final draft_verzonden naar de CBCS 040820
3. Persbericht SAMENVATTING CBCS-RAPPORT NAAR DE STATEN 10 november 2014.pdf

 

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

 1. Het is een feit, als mensen niet gecontroleerd worden zullen ze stelen en/of er een grote puinhoop van maken.
  Er zou echt veel meer controle op elkaar moeten komen.
  Men moet niet het gevoel krijgen een soort God te zijn….
  Dat heet : de kat op het spek binden…

 2. Te triest voor woorden.
  Dat het daar niet goed ging was mij al duidelijk.
  Allemaal dik betaalde baantjes geven aan familie en vrienden door de heer Tromp.
  De heer Tromp wil daar als god blijven heersen en zorgt dat hij zich omringd door domme, dik betaalde mensen.
  Daar zou toch echt eens goed naar gekeken moeten worden.
  Het is dus een grote puinbak gekleken!!!
  verbaast me niets…..

 3. ” Centrale Bank is bestuurlijke chaos” leest de kop.
  Zijn wij verbaasd op Curacao? Kan het me nauwelijks voorstellen dat dit het geval zou zijn. Waar klopt het hier wel kunnen we ons beter afvragen, we zijn dan sneller klaar.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties