29 C
Willemstad
• maandag 11 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

PBC | Arbeiders zijn bang voor sluiting Isla

HomeNieuwsPBC | Arbeiders zijn bang voor sluiting Isla
Protesterende arbeiders tegen beslag milieuorganisaties en bewoners | | Foto persbureau Curacao
Protesterende arbeiders tegen beslag milieuorganisaties en bewoners | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – 75 miljoen gulden staat er op het spel tussen raffinaderij Isla en milieubeweging op Curaçao. Die heeft in 2010 via een rechtszaak in hoger beroep bedongen dat de Isla zich aan de milieunormering moet houden.

Volgens de raffinaderij van de Venezolaanse PdVSA, die de Isla exploiteert, gebeurt dat ook. Maar nieuwe berekeningen van TNO wijzen uit dat de raffinaderij in 2013 bijna anderhalf keer zoveel heeft vervuilt, als is toegestaan. Het gaat om zwaveldioxide.

 

Een eerdere berekening van een door de rechter in 2010 aangewezen deskundige heeft het tegenovergestelde gezegd: de raffinaderij is onder de normen gebleven. Volgens de milieubeweging heeft de deskundige fouten gemaakt.

De milieubeweging probeerde vorige week met het TNO rapport in de hand tevergeefs de opgelegde dwangsom te innen. Isla weigerde te betalen, waarop de milieubeweging beslag legde op de aandelen van de olieraffinaderij en op een aantal rekeningen van toeleveringsbedrijven van de oliegigant.

Daar zaten ook de nationale water- en stroomleverancier en de brandstofdistributeur van Curaçao bij. Beiden zijn staatsbedrijf. Afgelopen maandag vroeg de overheid om als belanghebbende toe te worden gevoegd aan de eisende partij, de Isla.

Hoewel het niet gebruikelijk is dat de overheid zich mengt in een lopende rechtszaak, betoogde de advocaat van de regering dat de beslagen op de rekening van de staatsbedrijven zullen leiden tot totale chaos op het eiland. De overheid is bang dat er binnenkort geen water, stroom en brandstof meer te krijgen is.

Daarvoor is dan wel een raffinaderij nodig die dreigt geen geraffineerde olie meer te leveren. Tot dusver heeft exploitant PdVSA zich niet openlijk met de rechtszaak bemoeit, en ook gisteren wilde de advocaat van de Isla het Curaçaose doomscenario niet bevestigen.

De bijna 1000 demonstranten op het Wilhelminaplein in Willemstad vertrouwen het niet. Ze lieten hun steun zien aan alle betrokken partijen en richtten zich tegen de milieubeweging en 25 mee procederende bewoners, die wonen onder de rook van de Isla. Hen wordt verweten uit te zijn op het geld. Twee van hen zijn inmiddels overleden aan kanker.

Bron: Persbureau Curacao

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties