32 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

PB | Statement Minister van Financiën Kenneth Gijsbertha m.b.t. het overheidsinitiatief tot modernisering van de online gaming sector

HomeMediaPB | Statement Minister van Financiën Kenneth Gijsbertha m.b.t. het overheidsinitiatief tot...
Minister Gijsbertha: “Ons eigen initiatief tot modernisering van de iGaming sector is koersvast” | Persbureau Curacao

Minister van Financiën Kenneth Gijsbertha is tevreden over de vooruitgang die sinds het begin van dit jaar is geboekt in het moderniseren van de iGaming sector.

Bezoek ICE London
De Minister liet zich begin februari van dit jaar uitgebreid informeren op ICE LONDON, de grootste iGaming beurs ter wereld. Met meer dan 9.000 dienstverleners in gaming en meer dan 150 landen vertegenwoordigd op de beursvloer, bood deze tradeshow voor de Minister het perfecte platform om nieuwe zakelijke- en partnerschapsmogelijkheden te vinden. Dat doel lijkt toen ruimschoots te zijn bereikt.

Een uitgebreide consultatieronde die daarna plaatsvond onder leden van de iGaming industrie uit binnen- en buitenland, heeft de Minister waardevolle informatie opgeleverd en zijn er inmiddels de eerste stappen gezet op weg naar een modernisering.

Landspakket
Het is correct dat in de afspraken met Nederland onder meer is overeengekomen dat de iGaming sector zal worden gemoderniseerd. Met Nederland is bijvoorbeeld als onderdeel van de afspraken over financiering afgesproken, dat ook in de iGaming industrie iedereen zijn steentje zal bijdragen. Zowel op financieel gebied als in het nemen van verantwoordelijkheid.

Concreet komt het erop neer, dat de iGaming industrie haar bijdrage als belasting aan de landskas zal moeten doen. Dat is ook de internationale standaard. Bovendien zal het toezicht verder worden aangescherpt, zodat de overheid zelf op directe wijze de ontwikkeling van de iGaming industrie in het land kan volgen. Daar hoort uiteraard ook een gedegen en objectief vergunningenbeleid alsmede handhaving bij.

De Minister herkent zich niet in het door sommigen opgeroepen beeld, dat Curaçao slechts onder druk van Nederland zou willen moderniseren. De Minister waardeert de prettige werkrelatie met Nederland, maar benadrukt dat het initiatief om te moderniseren uit de eigen koker van ons land is gekomen, niet andersom.

Nieuwe ontwikkelingen
De Minister streeft ernaar de eigen iGaming industrie het komende jaar verder te ontwikkelen. De ontwikkeling van een iGaming markt zoals Malta begin jaren 2010 is een goed voorbeeld van hoe succesvol dat kan zijn, stelt de Minister, mits de focus op het succes koersvast blijft.

De uitdaging is daarbij wel om ervoor te zorgen dat de burgers van Curaçao daar in de eerste plaats zelf beter van worden en daarna, in die volgorde, buitenlandse ondernemingen; de Minister acht de huidige verhoudingen nog niet in balans.

Hervormingen en eventuele consequenties
De Minister volgt niet de stelling, dat hervormingen waarbij Curaçao haar iGaming regime moderniseert in overeenstemming met de rest van de wereld, kan leiden tot reputatieschade en krimp voor de sector. Integendeel, er zijn grote voordelen te behalen voor iedereen. Meer budget, meer werkgelegenheid, meer (digitale) opleidingen, meer aanzien.

Daar staat wel als voorwaarde tegenover dat iGaming ondernemers niet met de armen over elkaar kunnen gaan zitten. Net zoals iedereen, wordt van hen verwacht om zich aan te passen aan eventuele veranderingen die in het belang van de bevolking van Curaçao zullen zijn. Niet kan worden geaccepteerd dat financiële voordelen slechts in de zakken van een handjevol buitenlandse ondernemers in landen zoals Hongarije en Bulgarije verdwijnen.

Handhaving
De opgedane ervaringen op de beurs in London leidden in sommige gevallen dan ook tot gemengde gevoelens, als men een buitenlands bedrijf ziet dat met behulp van onze landsvlag (Curaçaose vlag) licenties probeert te verkopen, waarbij die bedragen soms oplopen tot boven de NAf 200.000. Curaçao ziet hier niets van terug en dat is niet acceptabel en vanuit het perspectief van de ‘normale man’ op Curaçao is het zelfs asociaal. De insteek bestaat om tegen die handelspraktijken te gaan handhaven.

Het is dan ook de bedoeling dat die gelden op enig moment worden gerepatrieerd naar Curaçao, waar die gelden de eigen bevolking zullen baten. Zoals reeds opgemerkt, is dat het initiatief van de Regering van Curaçao, van niemand anders. De rol van de Gaming Control Board wordt in dit kader verder uitgewerkt.

Consultatie
In plannen van de Curaçao Internet Gaming Association (“Ciga”) om zo laat nog in het jaar een commissie op te richten, ziet de Minister thans geen meerwaarde. De zichtsverbreding van het Ministerie op de omvang en de potentie van de eigen iGaming markt van Curaçao is reeds door die eerdere consultaties bijna compleet en wordt er bovendien een grote behoefte in de samenleving gevoeld om de economische positie van het eiland op korte termijn drastisch te verbeteren. Het oprichten van een commissie zou die marsroute vertragen, terwijl COVID-19 juist aanleiding geeft om sneller te moderniseren dan oorspronkelijk was voorzien.

Randvoorwaarden
Ook deelt de Minister de stelling van de Ciga niet, dat de randvoorwaarden ontbreken om “normaal” zaken te doen op Curaçao. Zo zou Curaçao eerst, zo begrijpt de Minister, de grenzen moeten openzetten voor buitenlandse werknemers die werken in de iGaming industrie en daar speciale financiële voordelen voor moeten worden georganiseerd.

Nu onze eigen lokale bevolking al meer dan voldoende haar eigen steentje heeft bijgedragen, lijkt het een verkeerd signaal om buitenlandse expats voor te gaan trekken en past dat ook niet in de plannen tot het stimuleren van de eigen trust sector, van welke sector de Ciga zelf onderdeel uitmaakt.

Vergunningen/licenties
Wel is de Minister het met de Ciga eens dat het huidige stelsel waarop licenties worden afgegeven, inderdaad kan leiden tot kortzichtig handelen. Het is bijvoorbeeld geen geheim dat de Malta Gaming Authority (“MGA”) momenteel geen ‘fan’ is van Curaçao licenties. Die licentie wordt vaak niet serieus genomen omdat men er aan twijfelt of de overheid zelf wel voldoende toezicht houdt.

Een hervorming van dat stelsel zou een win-win situatie voor zowel Curaçao als wel internationale dienstverleners kunnen zijn en wordt die suggestie van de Ciga door de Minister ter opvolging serieus overwogen. Een dergelijke opstelling siert, omdat zij leidt tot een verdere uitbreiding van de eigen mogelijkheden van de overheid van Curaçao om op korte termijn de broodnodige liquiditeit voor het land te kunnen genereren en de grote welvaart binnen de iGaming sector daarbij op een meer eerlijke wijze met de bevolking wordt gedeeld.

Voorwaarts, mars!
Het geheel thans overzien, is de Minister tevreden over de stappen voorwaarts. Binnen de afgesproken termijn (uiterlijk voorjaar 2021) zal hij de plannen voor de genoemde hervorming dan ook presenteren.

Klik hier voor de engelse versie van dit statement: PressRelease November 16 2020 iGaming-ENG

Bron: Persbericht Ministerie van Financiën

KKC naschrift

De COHO tekst zoals geformuleerd op 2 november 2020 is: “Maatregelen om (via de Curaçao Gaming Control Board en de Belastingdienst) de door licentiehouders verschuldigde belastingen en licentievergoedingen te innen.” Daadwerkelijke uitvoering van belasten en regulering is over de verkiezingen van maart 2021 heen getrokken, maar kan met terugwerkende kracht worden ingevorderd onder toezicht van COHO op basis van het tijdspad van haar uitvoeringsagenda. Lees de volledige Tweede Kamer en landspakketten tekst hier. De 7 offshore online gaming vergunninghouders zijn:

1. Antillephone N.V. (kvk 67438)
2. Cyberluck/Curacao Egaming – Intertrust (kvk 72819)
3. TISS N.V. – United Trust (kvk 68008)
4. Curaçao Interactive Gaming Licensing – TMF trust (kvk 87909)
5. Curaçao Interactive Licensing N.V. (CIL) – HBM trust (kvk 86369)
6. The Elite Turf Club – CTM/Carmanco (kvk 86733)
7. Gaming Services Provider – Dutch Antilles Management (kvk 77207)

Deze 7 masterlicentiehouders met de trust en online gaming branchevereningingen CIGA en CIFA/IFG lobbyen deze voor eigen invloed op komende nieuwe wetgeving, beleid, tijdspad en uitvoeringsagenda.

De COHO tekst zoals geformuleerd op 2 november 2020
De COHO tekst zoals geformuleerd op 2 november 2020

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties