26 C
Willemstad
• donderdag 24 juni 2021 04:51

Laatste reacties

- Advertentie -

PB | RMR keurt tweede zachte lening Aruba goed

De Rijksministerraad keurt tweede zachte lening voor Aruba goed

ORANJESTAD – De Rijksministerraad (RMR) keurde op 1 mei j.l. de tweede zachte lening voor Aruba goed, en wel voor 49.4 miljoen florin. Hiermee toont de Koninkrijks regering aan solidair te zijn met bevolking van Aruba te midden de ergste crisis van het eiland.

Door het uitvallen van het toerisme zijn de overheidsinkomsten in één slag met 80% gedaald, terwijl de kosten juist toenemen met name om de gezondheidseffecten en de economische effecten van de corona crisis te kunnen bestrijden. Het betreft een bulletlening die na twee jaar terugbetaald moet worden. De Minister President van Aruba, Evelyn Wever-Croes is zeer dankbaar en erkentelijk hiervoor.

LOONSUBSIDIE REGELING
Deze lening is bestemd voor de loonsubsidie regeling, een subsidie regeling aan werkgevers om het salaris van de werknemer door te kunnen betalen. Door de corona crisis dreigen 37 duizend werknemers hun baan te verliezen, en met deze regeling wordt geprobeerd om baanbehoud zoveel mogelijk te verzekeren bij bedrijven die meer dan 25% van de omzet hebben verloren. De werkgevers die hiervoor in aanmerking zullen komen ontvangen binnenkort een email van de SVB om zich in te schrijven.

- Advertentie -

LIQUIDITEITS STEUN
Aruba heeft ook een verzoek ingediend voor liquiditeitsteun. Dit verzoek wordt op 15 mei as behandeld in de RMR. Om in aanmerking te kunnen komen voor liquiditeitsteun heeft Aruba zelf maatregelen moeten nemen. De Premier heeft vorige week besloten tot inkorting van salarissen van overheids personeel met totaal 12.6%, en ministers en directeuren van overheidsentiteiten met 20%.

Daarnaast wordt, in de geest van de Balkenende- norm, een WEVER-CROES-norm geintroduceerd om de topinkomens te normeren. Onlangs hebben de Statenleden aangegeven bereid te zijn om 25% in te leveren, hetgeen toe te juichen is. Deze wet wordt naar alle waarschijnlijkheid volgende week behandeld.

De beslissing om in te korten in salarissen was niet eenvoudig te nemen maar moest genomen worden, aldus de Premier. Zij heeft toch getracht om tot overeenstemming te komen met de vakbonden, en heeft enkele keren met hun vergaderd. Echter, de vakbonden konden het onderling niet eens worden. Elke vakbond had andere eisen op tafel gelegd.

De premier gaf aan dat er nogal wat eisen op tafel zijn gelegd, en dat zij deze eisen allemaal serieus neemt en meer tijd nodig heeft om daarop in te gaan. Echter, een beslissing om in te korten op salarissen kon niet langer op zich laten wachten, omdat het lot van 37 duizend werknemers daarvan afhing. Bovendien heeft de premier benadrukt dat zij anders het salaris van het overheidspersoneel over enkele maanden niet kon garanderen, en nam zelf de beslissing. Deze beslissing werd door de vakbonden niet op prijs gesteld en een drietal vakbonden hebben zich daarover geklaagd in een brief aan Staatssecretaris Raymond Knops. Het merendeel van de bevolking van Aruba begrijpt de beslissing wel en steunt de beslissing.

“We zijn in de ergste crisis die Aruba ooit heeft gekend, en in tijden van crisis kun je niet eindeloos blijven onderhandelen. Ik bekleed deze functie om te regeren en regeren betekent beslissingen te nemen, en dat heb ik ook gedaan. Ik verzoek iedereen dringend om deze beslissing te respecteren”, aldus de premier van Aruba Evelyn Wever-Croes.

Bron: Kabinet Wever Croes

Artikel delen

2 reacties

 1. “Zoals eerder gebeurde met Suriname (Bouterse) en later met Curaçao (Schotte)”

  Kwestie kermisgasten in posities van leiderschap. Zij zijn noch bekwaamd, noch in staat om beleid te voeren.

  “mondi geen stemrecht moet geven.”

  Ze zijn al snel onder de ban van mooie praat. Governmental elections are seen the same light as rey di tumba festivals.

 2. Voor de Corona crisis was het corrupte boevennest Aruba al technisch failliet.

  Na Corona is het closed due to bankruptcy.

  Geen medelijden mee hebben, na de Status Aparte is het eiland vakkundig leeggeroofd.

  Zoals eerder gebeurde met Suriname (Bouterse) en later met Curaçao (Schotte).

  Drie landen die bewezen hebben dat je mondi geen stemrecht moet geven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Volkskrant | Vanaf vandaag is de CoronaCheck app toegangsbewijs en paspoort ineen

Maar nog niet voor iedereen | Charlotte Huisman, Pieter Sabel en Laurens Verhagen Vanaf vandaag kunt u gegevens inladen in de app CoronaCheck, die weer toegang moeten geven tot...

ParadiseFM | Liquiditeitssteun in twee deeltranches

Curaçao krijgt de komende tranche noodsteun in twee delen. Deze zesde tranche krijgt Curaçao pas als er aan de voorwaarden vanuit Nederland wordt voldaan. Zodra dit het...

PBC | IMF: Curaçao ontkomt niet aan COHO

Persbureau Curacao Opnieuw benadrukt het Internationaal Monetaire Fonds, IMF dat de afspraken met Nederland een ‘window of opportunity’ bieden. Een akkoord met Nederland om de nodige steun in...

Democracy now! | Wednesday, June 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Bon Bini: Judeska in da House nu ook op Curaçao te zien

De film Bon Bini: Judeska in da House is nu ook op Curaçao te zien. De film zou vorig jaar al in première gaan, maar door de...
- Advertentie -