30 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 11:29

Laatste reacties

- Advertentie -

PB | ‘Nederland legt Aruba draconische voorwaarden op’

Kabinet Wever-Croes: Nederland legt Aruba draconische voorwaarden op

ORANJESTAD – Volgens het College Aruba financieel toezicht (CAft) voldoet Aruba aan alle voorwaarden om in aanmerking te komen voor de derde tranche liquiditeitssteun in de vorm van een zachte lening. Volgens het CAft is de liquiditeitssteun Afl 204 miljoen. De aanvraag van Aruba wordt aanstaande vrijdag in de Rijksministerraad behandeld. Het lijkt op eerste oogopslag dus een eenvoudige zaak.

Maar in de Covid crisis is blijkbaar niets eenvoudig. Immers, reeds op 18 mei heeft de RMR aangekondigd dat Aruba, Curacao en Sint Maarten een nieuwe “entiteit” moeten accepteren om uiteindelijk op 3 juli in aanmerking te komen voor de liquiditeitssteun. Echter, tot de dag van vandaag heeft Nederland niet uit de doeken gedaan wat deze entiteit en dus deze voorwaarde precies inhoudt. En de landen Aruba Curacao en Sint Maarten hebben nog maar drie (3) dagen de tijd om het voorstel te bestuderen en te accepteren. Dit is op zijn zachts uitgedrukt onbehoorlijk.

Als donderslag bij heldere hemel werd Aruba deze week aangezegd dat er een tweede voorwaarde wordt gesteld aan de derde tranche: Aruba moet instemmen met toetreding tot de Rijkswet Financieel Toezicht. Dit is zeker voor Aruba, niet niks. Nederland heeft nog niet onderbouwd waarom deze staatkundige hervorming net nu moet plaatsvinden, te midden van de ernstigste crisis die Aruba ooit heeft meegemaakt. En daarboven op krijgt Aruba slechts drie (3) dagen de tijd om dit ongefundeerde, ongehoorde staatskundige hervorming te slikken.

- Advertentie -

Ondanks de crisis heeft Aruba bewezen zelf en met daadkracht de uitdagingen aan te pakken, en is Aruba bezig met een economisch herstelplan gebaseerd op innovatie. Kabinet Wever-Croes heeft een begrotingstekort van Afl 440 miljoen omgevormd tot een begrotingsoverschot van Afl 44 miljoen.

Aruba staat onder toezicht van het Caft onder de landsverordening Aruba financieel toezicht (Laft).

Het dan ook onbegrijpelijk en eigenlijk ongehoord dat een land dat vóór de Covid crisis succesvol was in het op orde brengen van de overheidsfinancien nu te forceren onder een Rijkswet RFT die mislukt is en die de economieën van Curacao en Sint Maarten kapot hebben gemaakt, aldus het IMF.

Premier Rutte verklaarde dat de voorwaarden van Nederland geen bezuinigingen zijn maar hervormingen. Maar deze specifieke staatskundige hervorming is voor Aruba funest, zowel financieel als macro economisch.

- Advertisement -

En wat gebeurt als Aruba deze voorwaarden niet accepteert? Dan krijgt Aruba de reeds door de CAft goedgekeurde liquiditeitssteun niet.

De vraag blijft waarom Premier Rutte Aruba kapot wil maken. Is dit wraak voor de strijd van Betico Croes in de jaren 80 voor meer autonomie voor Aruba?

Bron: Persbericht kabinet Wever Croes

- Advertisement -

Artikel delen

8 reacties

 1. Goed geschreven Peter, precies wat er aan de hand is op Aruba. Dat U.P. Lopez met de Staatregeling komt was te verwachten, dat NL mee gaat kijken in de boeken zal hij niet grappig vinden, vooral niet voor degenen die zich de laatste jaren enorm verrijkt heeft met grond uitgaves,vergunningen en zelfs Ministers geld afgetroggeld hebben voor een verblijfs vergunning. Nooit was het genoeg.
  Nu krokedillen tranen…en op hun zeer lange tenen getrapt vinden.

 2. @U.P. Lopez
  In de staatsregeling staat ook niet omschreven in welke mate/ met hoeveel Ang/Euro de Nederlandse bevolking de eilanden moet ondersteunen.
  Dus Nederland kan ook zeggen: hier heeft u ang 1.000. Die schenken wij u zonder voorwaarden en zonder plicht tot terugbetaling. Wat Aruba aan maatregelen zelf treft om uit de misère te komen daar treden wij, Nederland, niet in want het eiland is autonoom.
  Beter zo ? Goede oplossing?

 3. Waarom zou je dat niet willen is de vraag niet. Aruba heeft al een Caft en voldoet al ruim voor deze Covid crisis aan alle eisen van Nederland op financieel-economisch gebied. Nederland wil niet uitleggen waarom deze caft moet worden opgeheven en Aruba maar als alle andere kinderen in de strafhoek moet gaan zitten. Sterker nog, Nederland geeft Aruba een ‘keus’, accepteren of geen hulp. Tijdens de Tweede Wereldoorlog legde Aruba geen banden aan haar hulp aan de geallieerden, die voor een overgrote deel van de brandstof verzorgde.
  Indien Aruba daadwerkelijk financiële wantoestanden vertoonde was dit anders, echter was er voor de crisis al een begroot surplus, conform afspraken met Nederland! Waarom wordt deze voorwaarde dan opgelegd voor een LENING, ja inderdaad een lening en geen gift! Aruba heeft in tegenstelling tot de rest van de eilanden nooit een financiële gift gehad, alleen maar tegen een lage rente geld mogen lenen! Wat een voorbeeldige kolonisator is Nederland alweer.

 4. Als je op dit mooie eiland woont dan weet je ook dat Aruba liegt tegen iedereen. Het ergste is dat de overheid tegen hun eigen onderdanen jaar in, jaar uit de bevolking allerlei leugens voorleggen. Het gigantische overheids apparaat is ondanks diverse waarschuwingen onbetaalbaar geworden. De salarissen die bij de overheid en de overheids NV’s worden betaald zijn gemiddeld 2,5 keer zo hoog als de private sector.
  De efficiency van deze medewerkers is verre normaal van wat je mag verwachten van deze “dienstverlening”. Als 60% van alle inkomsten direct naar de salarissen van de overheid gaat zul je nooit het eiland kunnen redden. Overheids personeel schittert wel met percentage ziekteverzuim, overtime uitbetaling en prachtige secundaire arbeidsvoorwaarden tov de private sector. Op gebied van klantvriendelijkheid daar kan de private sector een voorbeeld aan geven.
  Het overheids apparaat is grotendeels tot stand gekomen middels vriendjes politiek, het niveau is erbarmelijk laag. Solidariteit naar mensen die de economie dragen en ook nog vaak zeer hardwerkende mensen zijn van buitenlandse afkomst is ver te zoeken. Nu worden deze mensen ondanks dat iedereen weet dat ze deze nodig hebben als paria’s behandeld. Overheids personeel doen en zullen dit werk nooit doen! Moet je voorstellen ondanks dat de economie voor 80% afhankelijk is van toerisme daar zul je nooit een ambtenaar aanbeet werk krijgen. U mag zelf invullen waarom niet. Nu kan Nederland eindelijk eens de druk opvoeren, ze hebben lang genoeg geduld gehad met dit eiland. Je kunt niet altijd naar de Nederlandse belasting betaler maar laten opdraaien voor dit wanbeleid en corruptie die maar blijft doorgaan. Nederland hou nu eindelijk eens je voet stijf, helaas wel vanwege de Corona crisis op dit eiland maar het moet ooit gebeuren en dus nu!

 5. De Arubaanse rechtsorde is verankerd in de Staatsregeling can Aruba!! Wijziging van welke aard ook van de Staatsregeling erlangt een volstrekte meerderheid in de eigen Staren van 2/3 stemmen zitting hebbende leden. Een consensus-Rijkswet ook geldend voor elke partner zoo niet lichtzinnig daar aan voorbij moeten kunnen gaan! Nederland stelt nu de consensus-Rijkswet Financieel Toezicht voor en poneert dat als eis voor de volgende tranche zachte lening aan Aruba! Een interessante gedachte zo ook de vragen voor geldend en waarom? Aruba is in afwachting van de schriftelijke motivering Vanuit Den Haag van het Nederlandse voorstel! Een inhoudelijke discussie daarover is immers dan pas mogelijk!

 6. Nederland hoeft echt niet uit de doeken te doen wat deze entiteit en deze voorwaarde(n) en vereiste(n) inhoudt(en) en waarom, en ook niet waarom nu juist deze hervormingen moeten plaats vinden. Neen, maar Nederland is geen klein kind en hoeft rekenschap aan niemand te geven. Goed zo. Maar Nederland ziet wel dat Aruba precies de dezelfde slechte weg opgaat als Curacao wat betreft regeringen. Aruba ziet bijvoorbeeld hoe gemakkelijk Curacao Nederland geld afhandig maakt en probeert het nu ook. Curacao en Aruba nu ook zijn fel tegen dat Nederland zich met hun zaken bemoeit en willen alleen maar geld, geld, en nog ‘ns geld van Nederland zien. Maar ja, de kruik is zo lang te water gegaan……. Nederland “deed” alsof zij niets zag en gaf steeds groen licht. Nederland bleef steeds (fig.) aas gooien voor hen, en zij bleven maar happen. Nederland weet en ziet dat Curacao en Aruba te veel rotzooi uithalen met geld. Ik persoonlijk vraag mijzelf steeds serieus af hoe onbeschaamd deze regeringen wel niet zijn om iedere keer aan te kloppen voor geld. Deze mensen moeten inzien dat het vertrouwen dat Nederland in hun had wel degelijk is geslonken, terwijl het vertrouwen de basis, de voeding is voor een goede stevige vriendschappelijke band. Deze regeringen hebben een vuil en onrein geweten, daarom zijn ze zo argwanend, achterdochtig, bang dat Nederland achter hun vieze vuile praktijken zal komen. Maar Nederland laat haar tanden nu zien. Wauuuuw grrrrrrr waf waf.

 7. Nee, dit is geen wraak voor Betico Croes, maar dat deze regering van Aruba het redelijk doet is geen garantie dat alle volgende regeringen het net zo goed gaan doen.
  Derhalve beter gewoon op zeker spelen en zorgen dat er controle mogelijk is. Aruba wenst zich daar van te onthouden en dat blijkt weer uit hun reactie. Wanneer je niets te verbergen hebt en stelt dat Nederland juist kan helpen dan is het niet meer dan logisch dat je ook de rijkswet onderschrijft. Waarom zou je dat niet willen doen ?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -