28.2 C
Willemstad
• vrijdag 17 september 2021 22:41

Laatste reacties

- Advertentie -

PB | Human Rights Defense stelt mensonterende situatie aan de kaak

Human Rights Defense

De Stichting Human Rights Defense Curacao spreekt haar grote bezorgdheid uit over het feit dat hier op Curaçao een groep van 9 Venezolaanse vluchtelingen al ruim 6 maanden gedetineerd wordt gehouden onder een regime dat gelijk staat aan een gevangenis.

Deze personen hebben geen strafbaar feit begaan. Ze zijn opgesloten omdat zij, uit wanhoop gedreven door de politiek economische crisis in hun land en met veronachtzaming van administratieve regels van Curacao toegang hebben gezocht tot ons eiland.

Het is op zich zorgelijk dat onze autoriteiten geen begrip of empathie kunnen opbrengen voor deze uiterst kwetsbare groep migranten. Maar het feit dat deze mensen wederrechtelijk worden gegijzeld en blootgesteld worden aan intimidaties en andere grove schendingen van mensenrechten en handelingen in strijd met onze eigen nationale regels, is volstrekt onacceptabel.

- Advertentie -

Deze crisis-migranten zijn langer gedetineerd dan de wettelijk toegestane periode van 6 maanden. Ze worden al die tijd onder mensonwaardige omstandigheden gevangen gehouden zonder zicht op een einde van hun detentie.

Ze zijn allen getraumatiseerd, sommigen hebben serieuze medische problemen, ze lijden aan schurft en andere huidziekten, maagkwalen en andere aandoeningen. Dit omdat zij verstoken blijven van adequate medische- en psychische hulp. Ze zijn zelfs beschoten met rubberkogels.

Toen laatst de barak weer overvol was, en iemand wilde ontsnappen, is iedereen gestraft door urenlang in de hete zon te moeten zitten. Verontwaardiging over het te laat krijgen van een koude prak eten, werd bestraft door afzondering, zonder toegang tot een telefoon, alsof het om ordinaire misdadigers gaat.

Dat deze langdurig gedetineerde vluchtelingen in hun uitzichtloze situatie zondag 19 januari besloten om als laatste redmiddel in hongerstaking te gaan, is goed te begrijpen. Op dinsdag 21 januari heeft een van de vrouwelijke hongerstakers heeft haar actie moeten opgeven wegens ernstige verzwakking en ziekte.

- Advertisement -

Het is uiteindelijk de Curaçaose overheid die er voor verantwoordelijk zal worden gesteld als deze wanhoopsactie leidt tot lichamelijk letsel of het overlijden van een van hongerstakers.

Omdat het HRDefense niet mogelijk is antwoord te krijgen op verzoeken en berichten van de Minister van Justitie, zit er niets anders op deze mensonterende situatie publiek te maken en te melden bij internationale organisaties die opkomen voor gerechtigheid en mensenrechten.

Human Rights Defense Curaçao
Ieteke Inchi Witteveen, Directeur
Tel. +5999-5650485 / 6962523

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Rijksoverheid | Sluiting drugspanden op de BES-eilanden

De gezaghebbers van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) constateren een toename in drugshandel vanuit woningen en lokalen. Nu ontbreekt vaak de wettelijke grondslag...

ParadiseFM | Caribbean Motors failliet volgens eigenaar Autocity

Caribbean Motors is in feite failliet. Dat zegt Jolly Holding, de Arubaanse eigenaar van AutoCity, Ultimate Automobiles en Crown Automotives, in het Antilliaans Dagblad. Door verschuivingen in...

Democracy now! | Friday, September 17, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 17 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nog geen toestemming Centrale Bank Aruba voor verkoop Banco di Caribe

De Centrale Bank van Aruba (CBA) heeft nog geen toestemming gegeven voor de verkoop van Banco di Caribe aan United Group Holdings. Zo schrijft de CBA vrijdag...

Nu.cw | Aruba Tourism Authority richt zich op duurzamer toerisme

De ATA-directeur Ronella Croes heeft woensdag tijdens een bijeenkomst met de minister van Toerisme, Dangui Oduber, haar marketingplan voor 2022 toegereikt. Aruba Tourism Authority (ATA) heeft een strategie...
- Advertentie -